Turnul Catedralei Armenești din Gherla, numa' bun pentru antene de telecomunicații

Epopeea antenelor montate în turnul Catedralei Armeano-Catolice din Gherla continuă. În cursul lunii decembrie a intervenit și Inspectoratul de Stat în Constructii, prilej cu care s-a dispus sistarea lucrărilor până la clarificarea situatiei, după care operatorul de telecomunicații a trimis o adresă Primariei în privința suspendării lucrărilor din turnul Catedralei, tot până la clarificarea situației. Începand din ianuarie, în ciuda acestui fapt, s-au înmulțit semnele, conform cărora, activitatea în turn ar continua nestingherită. Zvonurile despre montarea unor asemenea antene au apărut încă la inceputul verii: reprezentanții Primăriei Gherla susțineau că nu știau nimic despre asemenea lucrări. 

Oricum, unul dintre argumentele invocate se referea la faptul că este vorba despre un ”spațiu privat”, chiar dacă se intenționa montarea unei părți dintr-o infrastructură de telecomunicații destinat publicului larg și cu posibile efecte nocive asupra locuitorilor din imediata apropiere. 

CITEȘTE ȘIAntene de "telecomunicație cu divinitatea” în turnul Catedralei Armenești din Gherla?

Cu toate neplăcerile, activitatea anteniștilor a continuat și în această săptămână, când vreme de peste o oră au lucrat la lumina lanternelor. 

Recent, angajații operatorului de telecomunicație s-au aflat în Turnul Catedralei Armeano-Catolice pentru aproximativ o ora și jumătate, după încheierea programului obișnuit de muncă, undeva intre 18:30 și 20, și au lucrat la lumina lanternelor. 

Acțiunile lor din zona antenelor, din spatele geamurilor, precum și zgomotul specific activităților cu piese metalice, cicocănit etc, puteau fi observate de jos, de către cetățeni. 

Și atunci te întrebi cum este respectată legislația si de ce Turnul unei Catedrale, monument de însemnătate istorică, ajunge numai bun pentru montarea diverselor dispozitive de telecomunicatie?

Și ce poate face Poliția?

Cel puțin în acest caz, a fost sesizata Politia Locala. Rezultatul? Cică s-ar fi inventariat echipamentele și... cam atât. Cu foarfeca pentu tăiat cabluri, cu două mașini Duster și 1.5 ore petrecute sus, plus zgomotul aferent?!

Păi, dacă în Cluj-Napoca, Poliția Locală nu reușește să rezolve problema ilegală a mașinilor parcate pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, declinându-și atribuțiile, chiar dacă este vorba despre oameni vii, credeți că Poliția Locală din Gherla poate face mai multă lumină în cazul ilegalității ce vizează un monument oarecare, fie el și de însemnătate istorică, precum Catedrala Armeano-Catolică?

CITEȘTE ȘI:Tarcea nu poate face NIMIC în cazul mașinilor parcate ILEGAL pe locul persoanelor cu dizabilități. Mocanu și Bonți nu vor să vadă BATJOCURA Primăriei lui BOC. Viceprimarul invocă “limitele legale” și dă din umeri a neputință 

Trebuie precizat că în privința montării antenelor gsm într-un monument istoric nu au fost eliberate nici un fel de autorizații, iar unele studii demonstrează că radiațiile emise de acest tip de antene generează afecțiuni grave, precum cancerul sau boli neurodegenerative, cum este Alzheimer.

CITEȘTE ȘIManole noaptea construia, iar Dorel ziua masca: 4 antene de telecomunicații au fost montate în turnul Catedralei Armeano-Catolice din Gherla

Ce să vă mai spunem de cazuri mai grele, precum furtul din Gherla de acum un an, când o familie a rămas fără 160.000 de lei? Cazuri ce nu mai țin, evident, de competența Poliției Locale.

CITEȘTE ȘIFURTUL DIN GHERLA: dosarul neputinței organelor clujene de anchetă

Din câte se pare, anteniștii nu vor să renunțe la una dintre cele mai potrivite locații pe care și-au ales-o: Catedrala Armeano-Catolică din Gherla.

La ce-o mai fi bună și-o Catedrală, dacă nu pentru niște antene de telecomunicație?

 

Adauga comentariu