Manole noaptea construia, iar Dorel ziua masca: 4 antene de telecomunicații au fost montate în turnul Catedralei Armeano-Catolice din Gherla

Lucrurile trebuie numite ca atare, iar într-o perioadă a înaltelor tehnologii, a telecomunicațiilor, nici că putea fi vorba despre altceva. Evident, ne referim la antenele de telefonie buclucașe, montate tocmai hăăăt sus în Turnul Catedralei Armeano-Catolice din Gherla. Președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Gherla, Ioan Esztegar, aprecia ieri că ”se face prea mare teorie” din montarea antenelor în turnul unui monument istoric. Conform declarației acestuia, deocamdată, nu a fost montat nimic. Imaginile din interior atestă contrariul: s-au montat, și nu una, ci chiar 4 antene high tech.

”Nici în interiorul, nici în exteriorul Catedralei nu există pericole pentru arhitectură. Când va fi montat, la final, va fi pusă o antenă. Atâta teorie se face din treaba aceasta…”, afirma ieri Ioan Esztegar. 

CITEȘTE ȘI: Antene de "telecomunicație cu divinitatea” în turnul Catedralei Armenești din Gherla?
Imaginile demonstrează contrariul și vorbesc de la sine

Prin urmare, antenele sunt deja montate, si nu e vorba de o singură antenă, ci de 4 bucăți, în fiecare geam câte una.

Sperăm ca aceste imagini să vină în sprijinul Poliției Locale Gherla, care mai ieri începuse să investigheze acest caz.

În definitiv, a autorizat sau ba Primăria Gherla realizarea acestor lucrări? 

Merită spus că această îmbinare haotică - antenele de telecomunicație în interiorul unei Catedrale, monument istoric - este cât se poate de regretabilă, având în vedere însemnătatea anului în care ne aflăm – 2018 era noastră, când suntem în prag de a celebra 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Mai bine nu se putea.

În schimb, suntem îndreptățiți să ne întrebăm dacă Ioan Esztegar, președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Gherla, se situează într-o gravă confuzie, fiind în necunoștință de cauză ori se eschivează să se pronunțe cu privire la montarea ilegală a unor antene în turnul unui monument istoric?! 

 

Reamintim că la finalul săptămânii trecute angajații unui operator de telefonie mobilă au început montarea unor antene de telecomunicații în interiorul turnului Catedralei Armeano-Catolice din Gherla.

Reprezentanții Primăriei Gherla susțineau că aceste lucrări nu au fost, deocamdată, autorizate.

Între timp, montarea antenelor a fost realizată, chiar dacă reprezentanții parohiei neagă aceste lucru. La fața locului s-a deplasat un echipaj al Poliției Locale Gherla pentru verificarea situației din teren.

Trebuie precizat că în privința montării antenelor gsm într-un monument istoric nu au fost eliberate nici un fel de autorizații, iar unele studii demonstrează că radiațiile emise de acest tip de antene generează afecțiuni grave, precum cancerul sau boli neurodegenerative, cum este Alzheimer.

 

Adauga comentariu