In vizor

Unde sunt camerele video cu care au fost dotați controlorii CTP anul trecut? Și cum pot fi evitate controversele cu călătorii

Compania de Transport Public din Cluj-Napoca anunța, în februarie 2018, o premieră națională: controlorii de bilete urmau să fie dotați cu camere video pentru a evita controversele cu călătorii. În curând, se împlinește un an, iar divergențele dintre călători și controlori nu au încetat să apară. Despre ultima pățanie de acest fel, am relatat recent: o minoră de 12 ani a fost forțată de un controlor să achite contravaloarea unui bilet cu suprataxă. Cu acest prilej, ne-am amintit de făgăduiala directorului CTP Cluj, Liviu Neag, când susținea că măsura va duce la disciplinarea personalului companiei, dar va oferi şi o oglindă mai clară asupra activităţii corpului de control din această entitate.

Să ne amintim:

„În cursul lunii martie corpul de control al CTP Cluj-Napoca va fi echipat, în premieră naţională, cu camere video, fiecare controlor de bilete urmând să aibă asupra sa o astfel de cameră prin care vom putea verifica, la sfârşitul programului zilnic, activitatea desfăşurată.

Credem că prin această soluţie disciplinăm şi personalul companiei noastre, dar eliminăm şi situaţiile care pot să apară între controlorul de bilete şi călătorii controlaţi în mijloacele de transport în comun.

Ne vom putea uita pe imagini şi vom vedea care va fi adevărată stare de fapt în cazul unor controverse şi vom avea o oglindă mai clară asupra activităţii corpului de control a CTP. Camerele video vor funcţiona 8 ore, pe durata întregii zilei de lucru”, a spus Neag.

Acesta a explicat că toţi controlorii de bilete vor avea astfel de camere video instalate pe nişte hamuri speciale, la nivelul pieptului, care vor înregistra audio şi video întreaga activitate.

(Declarația de mai sus a fost preluată de pe site-ul unei agenții naționale de știri, care a rostogolit informația în spațiul public anul trecut. Promisiunea a fost lansată în data de 28 februarie 2018, într-o zi de miercuri).

Între timp, nu puține au fost situațiile în care unii călători au fost nedreptățiți sau în care controlorilor CTP li s-a vorbit necuviincios.

Până la urmă, un controlor nu te legitimează pe stradă, ci într-un mijloc de transport, unde are autoritatea de a face acest lucru. 

Cele mai multe neplăceri însă, au fost provocate de o inovație a CTP Cluj: achiziționarea biletului prin intermediul telefonului mobil. 

Haideți să înțelegem, împreună, de ce.


sursa foto: CTP Cluj-Napoca

Din imaginea de mai sus aflăm că mesajul pentru achiziționarea biletului ”se trimite înainte de urcare”. Această chichiță, îi mai putem spune subtilitate, a provocat deopotrivă neplăceri călătorilor și controlorilor. 

CITEȘTE ȘI: Exces de zel al controlorilor CTP? Cum a fost amendată cu 100 lei o clujeancă după ce a cumpărat un bilet de autobuz prin SMS

”Organul de control” al CTP dă lecții de morală în autobuze 

Reprezentantii CTP spun ca in mod normal, calatorii trebuie sa aiba confirmarea biletului pe telefon inainte sa urce in mijlocul de transport, dar regula de baza este ca in momentul verificarii biletelor calatorul sa aiba confirmarea pe SMS.

Pur ipotetic: dacă te afli pe strada Memorandumului, așteptând autobuzul de pe linia 6, pentru a ajunge în cartierul Mănăștur, dar vine autobuzul de pe linia 25, nu vei urca în el? Cel mai probabil că da. Firesc și corect ar fi ca să îți poți trimite mesajul pentru achiziționarea biletului electronic după ce ai urcat în mijlocul de transport. Iar dacă te afli pe Memo, atunci pot fi autobuzele cu nr 7, 1, 24 sau 24 B, 25, 6 etc. 

Dacă însă, ai trimis mesajul înainte de a urca, cum scrie în regulament, nu ai decât să aștepți autobuzul minunat (care se prea poate să fie plin, să nu fie electric, fără wi fi sau căldură). 

Prin urmare, neînțelegerile sunt provocate de tehnologie. Sau de modul în care o înțelegem. 

Altă tehnologie, alt necaz: cardurile nominale.

Nu puține sunt situațiile în care automatele de bilete și validatoarele biletelor și a cardurilor, amplasate în mijloacele de transport în comun, nu funcționează.


Sau: ai urcat într-un autobuz plin ochi, în care cel mai apropiat aparat nu funcționează, dar nu ai posibilitatea să te deplasezi din cauza aglomerației. Ești nevoit să aștepți până următoarea stație, când îți validezi călătoria apropiind cardul de validator, din păcate ești surprins de controlor și amendat. 

Cum pot fi evitate controversele?

Având în vedere cele de mai sus, putem discuta despre un vid legislativ. Adică despre lipsa unor proceduri clare, înscrise în hotărârile de consiliu local. Care, bineînțeles, sunt absolut necesare. 

Mici ajustări pot fi aduse tocmai pentru a diminua pe cât posibil divergențele din transportul public în comun. Iar legile sunt perfectibile.

CALITATEA – principiul fundamental al anului 2019, enunțat recent de primarul Emil Boc – serviciilor ar trebui să țină cont și de acest aspect. Altfel spus, trebuie evitate situațiile în care, din cauza unei defecțiuni a aparatului/validatorului, cetățeanul este discreditat (a se citi: nu este creditat) și acuzat de rea-credință.

Trebuie să amintim însă și de situațiile în care, călătorii încearcă să scape basma curată, chiar dacă au fost prinși fără bilet. Atunci când nu vor să își prezinte actul de identitate: controlorul are dreptul să îți solicite actul de identitate într-un mijloc de transport. 

Ce faci dacă nu ești de acord cu amenda primită? 

Soluția sigură, fără nervi, este de a accepta procesul verbal pe care îl poți contesta în instanță.

Da, e cea mai neplăcută parte. Singura soluție la îndemâna călătorului de bună-credință.

Iar aceasta din cauza formulărilor sumare și imprecise din hotărârile Consiliului Local Cluj-Napoca, în baza cărora se efectuează controlul și se aplică sancțiunea. 


Cele mai multe reclamații se referă la comportamentul controlorilor de bilete, dar și a călătorilor care nu vor să se legitimeze.

Însă, întrucât controlorii nu au fost dotați cu camere video, după cum a promis Liviu Neag, calitatea serviciilor, de care vorbește Emil Boc, lipsește.

Așteptăm cu nerăbdare ca dispozitivele de înregistrare audio și video să intre în posesia controlorilor Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca. Dar și clarificări suplimentare în ceea ce privește procedura (care trebuie să includă precizări referitoare la comportament) de aplicare a amenzii în mijloacele de transport în comun din municipiul Cluj-Napoca.

Călătorii au la dispoziție propriile telefoane mobile, de care pot face uz, pentru a-și putea proba nevinovăția. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *