Vocea ta

Primăria DISTRUGE SPAȚIILE VERZI pentru a amplasa puncte gospodărești de colectare selectivă a deșeurilor. CETĂȚENII SUNT REVOLTAȚI

Consilierii locali au aprobat recent, în unanimitate, alocarea sumei de 10 milioane de lei pentru cele 200 de platforme subterane de colectare a deșeurilor. Pentru a trece la treabă, Primăria a decis să distrugă și singurele spații verzi din cartiere. Cetățenii sunt revoltați și au semnat o petiție, care a rămas din păcate, nebăgată în seamă.   

Este doar unul dintre cazurile ce reflectă modul în care administrația clujeană înțelege să întrețină un oraș verde. Cazul de mai jos, semnalat de cititorii Ziar de Cluj, aduce în atenția publicului situația de pe strada Aleea Peana, situată în cartierul Mănăștur, locul nemijlocit unde vor fi îngropate gunoaiele și unde se va construi viitorul Parking Primăverii 8 – Peana 3.

”Doresc să vă aduc la cunoștință nemulțumirea cetățenilor din zona Aleea Peana. 

In cadrul construirii parkingului Primaverii 8 – Peana 3 este prevazuta amplasarea platformei ecologice de colectare a deseurilor menajere tocmai pe spatiul verde de cativa mp dintre scara 1 si 2.

Pe langa faptul ca stricati o pata de spatiu verde cu 7-8 copaci si pomi, atat de necesara langa parkingul care va aduce doar poluare in zona, nu tineti cont nici de faptul ca, asa cum apare acum pe proiect, acest punct de colectare a deseurilor menajere va fi la nici 15 m de geamurile scolii generale Ion Creanga, iar copiii vor trece zilnic in fata gunoiului cand vin si pleaca de la scoala.

Judecand din experienta recenta a locatarilor din cartierul Zorilor, respectiv cele cateva puncte de colectare subterane din cartierul Manastur, numai curat si civilizat nu arata aceste puncte. Ori nu a fost ridicat gunoiul, ori este defect sistemul de ridicare sau a inghetat, ori nu resusesti sa-ti civilizezi cetatenii sa nu arunce langa, daca containerul este plin, ori pur si simplu se depoziteaza deseuri voluminoase langa containere. Aceste puncte, desi se voiau a arata civilizat, arata jalnic!

Dorim sa mentionam ca acest punct de colectare care este proiectat sa fie amplasat pe spatiul verde din fata blocului R16 de pe aleea Peana, de fapt va deservi blocul de pe str. Primaverii nr.8, bloc care prin natura constructiei – scari cu 7-8-9-10 etaje, ar trebui sa aibă incorporata coloana de colectare a deseurilor menajere pentru fiecare scara in parte. 

In spatele blocului alaturat – aleea Peana nr.9 – este punctul gospodaresc care deserveste si imobilul nostru, iar acolo exista un spatiu betonat destul de generos, folosit doar pentru batutul covoarelor.

Acest spatiu este imprejmuit de copaci, nu trebuie stricat nimic in afara asfaltului de langa batator.

Va rugam foarte mult, reconsiderati amplasarea pe spatiul verde al punctului de colectare al deseurilor menajere. Suntem convinsi ca exista solutii care sa avantajeze toti locatarii imobilelor din zona, fara a strica spatiul verde”, notează cititorii Ziar de Cluj.

CITEȘTE ȘI: GALERIE FOTO A început Marea Demolare! Zeci de garaje au dispărut, sâmbătă dimineața, de pe Alea Peana din cartierul Mănăștur

În plus, locatarii din zonă au semnat și o petiție în acest sens. Din păcate, în tentativa de a colecta selectiv, Primăria Cluj-Napoca nu ține cont nici de spațiul verde, nici de doleanțele cetățenilor.

„Pe Primaverii numărul 8 am dat ordinul de începere a lucrărilor în 14 august. Este un proiect care vizează construcția a 263 de locuri de parcare. Termenul este de 18 luni de execuție și 3 luni de proiectare. Este o lucrare mai completă”, declara edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în urmă cu câteva luni.

Pe locul unde au fost garajele se va construi un parking cu 263 locuri de parcare. Potrivit municipalității, parkingul este prevăzut inclusiv cu locuri pentru mașinile de lux și cele electrice.

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, terenul pe care se propune construirea parkingului are suprafața de 5.547 mp și este situat în cartierul Mănăștur delimitat de străzile Primăverii și Peana, „într-un spațiu nesistematizat ocupat în prezent de 106 garaje individuale”.

„Construcția propusă de utilitate publică cu denumirea de parking cu un regim de înălțime 2S+P+2etaje are o capacitate de 266 de locuri din care 7 sunt destinate persoanelor cu dizabilități deținătoare de autoturisme, 42 pentru mașini mari (lux), 27 pentru autoturisme electrice, 14 pentru biciclete. studiul de fezabilitate a fost întocmit de către SC. K&K Studio de Proiectare SRL”, menționează municipalitatea.

Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 30 de milioane lei inclusiv TVA (6,5 milioane de euro).

„Finanțarea investiției se face din fonduri de la bugetul local, iar durata de realizare a investiției este de 18 luni”, se mai menționează în proiectul de hotărâre.

CITEȘTE ȘITarcea construiește parkinguri virtuale. Viceprimarul se laudă cu zeci de parcări etajate, în fază “avansată”

Pe lângă faptul că locatarii din zona viitorului parking, din zona Primăverii 8 – Peana 3, vor fi nevoiți să suporte cel puțin pentru un an și jumătate zgomotul aferent execuției lucrărilor de construcție (18 luni pe hârtie, în realitate poate dura și 6 ani, vezi cazul Parkingului Negoiu), aceștia sunt lipsiți și de singurul spațiu verde din cartier. Pentru a monta platformele de colectare selectivă a deșeurilor, Primăria a decis, prin votul unanim al consilierilor locali, tăierea copacilor și ștergerea oricărei urme a unei zone cu spații verzi. 

#orasulverde

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *