In vizor

Politicienii și ONG-urile obscure primesc spații aproape moca de la Primărie, iar săracii așteaptă degeaba o locuință socială. Citiți poveștile unor cazuri concrete

Ion Novăcescu, prietenul de o viață al Primăriei Cluj-Napoca nu este singurul care primește „mocăciuni” de la conducerea orașului. De 15 ani, plătește chirie 50 bani/mp pentru un spațiu ultracentral în care funcționează fundația sa. Partidele politice și alte fundații și asociații a căror activitate este inexistentă sau obscură beneficiază, de asemenea, de spații închiriate la prețuri de nimic. În tot acest timp, oameni săraci, care muncesc pe brânci pentru o bucată de pâine stau ani la rând pentru o locuință socială și tot ce primesc de la Primărie este un sec “Mai așteptați!”.

Ziar de Cluj v-a prezentat de nenumărate ori situații incredibile – partide politice, deputați, senatori care plătesc chirie 10-15 lei/lună pentru un spațiu ultracentral; fundații, asociații, ONG-uri care ocupă spațiile Primăriei, tot pe bani de nimic, deși au o activitate incertă, în sensul că nimeni nu știe cu ce se ocupă și care este rolul lor în comunitate. De exemplu, cea mai mică chirie achitată către Primărie de un partid sau deputat/senator este de 16 lei/lună. Daniel Buda este politicianul care plătește „fabuloasa” sumă de 16 lei/lună pentru spațiul închiriat în Piața Unirii nr. 2. O sumă ceva mai mare este achitată de Laszlo Attila pentru cabinetul de pe strada Inocențiu Micu Klein. Doar 27 lei pe lună i-a cerut Primăria lui Laszlo Attila.

Totul este legal. Legea le permite politicienilor să închirieze spații la prețuri foarte mici. Rămâne următoarea întrebare: cât este de moral?

Citește și:

Chirii la prețuri de nimic pentru partide. Unii politicieni plătesc 16 lei/lună pentru un spațiu în zona ultracentrală

Nici asociațiile și fundațiile nu sunt mai prejos de partide și parlamentari. Și în cazul acestor entități, sumele plătite sunt ridicol de mici: între 10 și 70-80 lei/lună. După cum Ziar de Cluj scria anul trecut, aceste fundații și asociații nu fac nimic, ocupă spațiile degeaba. Cu toate acestea, an de an, contractele de închiriere le sunt înoite pe aceleași sume. În ședința de Consiliu Local de miercuri, un calup de peste 100 de ONG-uri vor primi prelungirea contractelor de închiriere. Pe listă sunt aceleași nume vechi de ani de zile.

Citește și:

Asociații și fundații obscure ocupă spații ultracentrale, închiriate de la Primărie pe bani mărunți

Ion Novăcescu, prietenul Primăriei, mai stă 3 ani cu Fundația Armonia într-un spațiu închiriat de la autoritățile locale cu 50 bani/mp. Cum este motivată prelungirea contractului

Primăria Cluj-Napoca are grijă să le fie bine politicienilor și ONG-urilor care nu fac nimic (sau aproape nimic sau lucruri lipsite de importanță), dar pe amărâții orașului se face că nu îi vede. De exemplu, pentru o locuință socială, solicitanții așteaptă degeaba 13-15 ani. În urmă cu aproximativ două săptămâni, ve prezentam cazul unui bărbat care așteaptă de 13 ani o locuință socială. Clujeanul locuiește în casa părintească formată dintr-o cameră și bucătărie împreună cu fratele său și cei doi copii ai săi.

Citește și:

13 ani pe liste de așteptare ca să nu primești o locuință socială în Cluj-Napoca

VIDEO O familie cu 3 copii a fost evacuată de Primăria Cluj-Napoca, după ce vreme de 22 de ani nu a vrut să știe că un imobil este ocupat abuziv

Cazul bărbatului este unul fericit. Kinga Macingo locuiește împreună cu soțul, cei doi copii ai săi și cumnata plus familia ei într-o casă cu o cameră și o bucătărie. În total sunt 12 persoane îngrămădite într-un spațiu foarte mic. Cu toate că au depus cerere pentru locuință socială nu au primit nimic. Femeia spune că atât anul trecut cât și în anii anteriori a depus cerere, dar anul acesta nu a mai reușit să se încadreze în termenul legal.
Kinga Macingo și soțul ei lucrează amândoi. Ea este femeie de serviciu în trei locuri. Se pare însă că acest lucru nu este suficient de convingător pentru conducerea Primăriei. Este mai important să fii politician, prieten cu șefii din administrația publică locală sau să ai un ONG care nu face nimic decât să fii sărac, cu copii și cu serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *