Chirii la prețuri de nimic pentru partide. Unii politicieni plătesc 16 lei/lună pentru un spațiu în zona ultracentrală

Legea le permite partidelor politice, deputaților și senatorilor să închirieze spații de la primărie, la prețuri derizorii. Primăria Cluj-Napoca deține numeroase spații în buricul târgului. Unele sunt închiriate către partide pentru prețuri rușinos de mici. La polul opus, chiria percepută comercianților ajunge și la 50.000 lei/lună.

Primăria Cluj-Napoca stabilește prețuri preferențiale pentru spațiile pe care le dă în chirie. Pe criterii de simpatie probabil, din moment ce pentru spații situate în aceeași zonă sunt cerute chirii care variază de la cer la pământ. Pentru societățile comerciale sunt percepute prețuri uriașe, la prețul pieței, în timp ce pentru partide și pentru asociații și fundații despre care nu a auzit nimeni este solicitată o chirie simbolică, de câțiva zeci de lei. În cazul partidelor, există totuși un argument: Legea nr. 334 actualizată prin Ordonanța de Urgență nr. 40/1999 și Hotărârea de Guvern nr. 310/2007 le permite să închirieze, de la Primărie, spații la prețuri foarte mici.

16 lei, cea mai mică chirie

Toate partidele au sediul în zona ultracentrală și centrală a orașului, în spații închiriate de la Primărie. Cea mai mică chirie achitată către Primărie de un partid sau deputat/senator este de 16 lei/lună. Daniel Buda este politicianul care plătește „fabuloasa” sumă de 16 lei/lună pentru spațiul închiriat în Piața Unirii nr. 2. O sumă ceva mai mare este achitată de Laszlo Attila pentru cabinetul de pe strada Inocențiu Micu Klein. Doar 27 lei pe lună i-a cerut Primăria lui Laszlo Attila.

Senatorul liberal Marius Nicoară achită și el o sumă derizorie, 37 lei pentru cabinetul de pe bulevardul Eroilor nr. 6-8. La aceeași adresă are cabinet și deputatul liberal Adrian Oros care plătește ceva mai mult decât Nicoară: 47 lei.

PSD – 128 lei/lună, pe bulevardul Eroilor

Partidul Civic Maghiar are sediul pe strada Sextil Pușcariu nr. 1 și plătește o chirie lunară de 46 lei. Partidul Social Democrat are închiriate patru spații pe bulevardul Eroilor nr. 2, pentru care plătește doar 128 lei/lună.

Partidul Poporului Dan Diaconescu are sediul pe Calea Moților nr. 83 și plătește o chirie lunară de 25 lei. Partidul România Mare trebuie să achite 75 lei pe lună pentru spațiul luat în chirie de la Primărie, pe bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 3. Tot pe bulevardul 21 Decembrie 1989, dar la numărul 47 este și sediul Uniunii Democrate Maghiare din România. Acest partid plătește 191 lei pe lună.

Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat are sediul pe strada Vasile Alecsandri nr. 1 și achită o chirie lunară de 108 lei.

Cel mai “fraier” partid este Partidul Socialist Român pentru care Primăria percepe o chirie de 1.574 lei/lună. PSR are sediul în Piața Unirii nr. 1.  

„Prețurile ar trebui actualizate”

Politicienii recunosc că prețurile sunt ridicol de mici și ar trebui actualizate. Horia Nasra, președintele PSD Cluj a promis că va discuta cu colegii de partid și eventual să propună o schimbare legislativă pentru actualizarea prețurilor. Desigur, social-democratul clujean consideră că nu ar trebui să fie nici foarte mari chiriile pentru că „politica are o utilitate publică”. Potrivit președintelui PSD Cluj, chiriile ar trebui să fie mai mari, dar nu foarte mari.

„În ceea ce privește sediile de partide, chiar mi se par derizorii sumele și este o temă bună de dezbatere cu colegii de la Cluj. Chiar o să discut cu ei să văd ce părere au. Eu cred că nici nu ar trebui să fie extrem de mari prețurile, având în vedere că există și o utilitate publică a politicii, dar într-adevăr în momentul de față sunt foarte mici”, a spus Horia Nasra.  

Nasra a închiriat spațiu de la privat, dar vrea să se mute la Primărie

Președintele PSD Cluj a ținut să precizeze că el nu este ca ceilalți colegi ai săi și drept dovadă a închiriat spațiu de la privat. Dar totuși nici să plătească chirie mare nu ar vrea, așa că va depune cerere la Primărie să primească și el spațiu la „mocangeală”.

„Eu cred că ar trebui actualizate prețurile pentru că sunt mici, mult sub ceea ce este pe piață. Nu ar fi rău să actualizăm legea asta. Noi parlamentarii ar trebui să inițiem modificarea legii. Eu, în momentul de față, mi-am închiriat un birou particular de parlamentar, spațiul nu este de la Primărie și nu plătesc o sumă mică. Nu am depus încă hârtie la Primărie, deși o să fac și acest lucru, dar mai întâi am considerat că voi închiria un spațiu și apoi să solicit”, a declarat Nasra.

Să se ocupe Primăria de întreținerea spațiului

Potrivit liderului social-democrat, prețurile ar trebui să fie mai mari, dar și Primăria să se ocupe serios de întreținerea spațiilor.

„Într-adevăr sumele sunt foarte mici, dar de exemplu noi am avut incediul acela. Nu a fost vina noastră, podul era comun, era un domn care uneori dormea acolo, a lăsat o lumânare care a luat foc și nimeni nu a venit să suporte reparația. Până la urmă imobilul e în proprietatea Primăriei. Adevărul este undeva la mijloc. Ar trebui chiriile mai mari, dar și proprietarul să își ia răspunderea, cel puțin în cazul spațiilor acestea comune”, a punctat Nasra.  

Top 10 cele mai mari chirii percepute de Primărie

Legea le permite partidelor să își ia sediu la o chirie mai mult decât modică, astfel că Primăria le-a închiriat spații la prețuri de nimic. La polul opus partidelor se află comercianții, care au închiriat de la Primărie spații pentru sume la prețul pieței.

Topul celor mai mari chirii percepute de Primăria Cluj-Napoca arată astfel:

1. S.C. US Food Network – str. Iuliu Maniu nr. 1 – 50.217 lei/lună
2. S.C. Cafe Bar Boema SRL – str. Iuliu Maniu nr. 1- 18.136 lei/lună
3. SC Transilvania Development SRL – str. Horea nr. 2 – 24.465 lei/lună
4. S.C. Triumf Com SRL – str. Franklin Delano Roosvelt – 12.893 lei/lună
5. Societatea Electrica Furnizare – str. Samuil Micu nr. 2 – 12.364 lei/lună
6. Compania de Apă Someș SA – bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 4-6 – 11.228 lei
7. SC Panemar SRL – bulevardul Eroilor nr. 48 – 10.539 lei/lună
8. SC Rimini Central SRL – bulevardul Eroilor nr. 17 – 8.495 lei/lună
9. SC Sonmare SRL – bulevardul Eroilor nr. 7 – 6.893 lei/lună
10. S.C. Ramiram SRL – str. Horea nr. 6 – 5.008 lei/lună

Lista partidelor și politicienilor care au sediu închiriat de la Primărie

1. Daniel Buda – 16 lei/lună
2.Laszlo Attila – 27 lei/lună
3.Marius Nicoară – 37 lei/lună
4.Adrian Oros – 47 lei/lună
Partidul Poporului Dan Diaconescu – 25 lei/lună
Partidul Civic Maghiar – 46 lei/lună
Partidul România Mare – 75 lei/lună
Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat – 108 lei/lună
Partidul Social Democrat – 128 lei/lună
Uniunea Democrată Maghiară din România  - 191 lei/lună
Partidul Socialist Român – 1.574 lei/lună

Adauga comentariu