Cooltura

De ce biletele "gratuite” pentru evenimentul aniversar dedicat lui Florin Piersic au fost de negăsit?

Evenimentul dedicat lui Florin Piersic a demonstrat o dată în plus cum sunt organizate spectacolele și serbările marca municipalitatea clujeană, care se vor a fi ”gratuite”. Evident, doritorii din toate structurile administrative ale Republicii Autonome Cluj-Napoca sunt atât de mulți, încât cele 730 de locuri s-au epuizat cât ai clipi. De fapt, biletele nici n-au fost disponibile pentru publicul ”obișnuit”, ci doar pentru câteva vedete și mulți, foarte mulți slujbași ai aparatului birocratic. 

Biletele au fost disponibile începând din seara de vineri, iar sâmbătă dimineața Cinematograful Florin Piersic mai avea disponibile 4 bilete.

La ora prânzului, atunci când am luat legătura cu angajații cinematografului de la casierie, biletele erau epuziate. 

”Deci, nu mai avem, nu mai avem”. 

Să înțeleg că s-au ocupat?

”Da. Da, s-au dat”.

De când au fost disponibile?

”De ieri. Dar au fost foarte multe invitații și restul bilete, care s-au cumpărat. Desigur, biletele sunt gratuite. Dar au fost rezervate – pentru că evenimentul e organizat în parteneriat cu Primăria – și de ei, iar restul s-au luat”.

În bună parte, mă gândesc că au fost și invitații speciale și …?

”Da, da. Pentru personalități care vin din București, vin de peste tot, din partea lui Florin Piersic și, pe urmă, Prămăria, deci vă dați seama”.

Da, locuri pentru cetățeni de vază…

”Și astăzi dimineață au mai fost 4 bilete, să știți. 

Iar totalul locurilor este de 730. De asta vă spun că nu au fost toate rezervate. Dar lumea a așteptat și foarte multe au fost rezervate online. 

Mai urmăriți, eventual, că poate mai sunt locuri rezervate și, poate, se mai deblochează. Că am mai pățit așa”, a declarat angajata casieriei de la Cinematograful Florin Piersic.

Doar că, online, nici sâmbătă dimineață nu mai erau locuri libere. Cât nu ne-am fi străduit să rezervăm, nu am reușit, iar aceasta întrucât locurile din sală au fost ”blocate”, după cum a mărturisit angajata cinematografului. 

Prin urmare, reacția actorului Florin Piersic poate fi înțeleasă.

CITEȘTE ȘIReacția lui Florin Piersic după ce Primăria plătește 28.000 de euro pentru ziua lui. Actorul bate câmpii

Primăria Municipiului Cluj-Napoca organizează evenimentul, cu acces ”gratuit” pentru public. Din păcate, gratuitatea nu îi vizează pe cetățenii de rând.

CITEȘTE ȘI28.000 euro din bugetul local pentru ziua de naștere a lui Florin Piersic

Același mecanism a funcționat și în octombrie, atunci când a fost organizat evenimentul caritabil dedicat personalității extraordinare a lui Iuliu Maniu.

Evenimentul a fost organizat în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic – ”Iuliu Maniu – Întoarcerea Acasă”, fiind vorba de un concert caritabil, în urma căruia fondurile obținute urmau să fie donate pentru sprijinirea restaurarii Casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin (jud. Sălaj). 

În mare parte, reclama s-a bazat pe participarea lui Grigore Leșe. Chiar și asa, primele 7-8 rânduri din sală au fost rezervate pentru diverse personalități ale culturii clujene.

Acest aspect se regăsește în mai toate spectacolele de anvergură organizate în Cluj-Napoca, fie că discutăm despre Operă sau despre Teatru. 

Cum mai ajung tinerii IT-iști sau tinerii care muncesc prin multinaționalele clujene să capete un loc la aceste evenimente culturale? Din păcate, pentru aceștia se organizează doar concerte în aer liber, cu mici și bere.

Iar locurile de la evenimentele cu adevărat culturale sunt rezervate de către slujbașii Primăriei, de către diverse personalități mai mult sau mai puțin culturale, astfel încât, educația culturală a tinerilor nu prea are șanse de izbândă. 

Dacă vrei un loc bun, în primele rânduri, pentru care ești dispus să plătești, acesta este inaccesibil. De obicei, cele mai bune locuri nu sunt pentru public, nu sunt puse spre vânzare, ci sunt destinate reprezentanților de seamă ai culturii clujene. 

Desigur, pare a fi o idee cam tare, care va contraria. Din păcate însă, exact așa arată un tablou realizat din exterior. 

Dacă muncești de la 9 la 18, de luni până vineri, nu vei avea cum să obții un bilet pentru un spectacol de la Agenția de Bilete a Operei din Cluj, întrucât aceasta funcționează după un program extrem de flexibil:   

de luni până vineri

între orele 11-14 și 15-17

 
Dacă veți încerca să cumpărați bilete online, ei bine, veți găsi locurile cele mai improprii din sală, întrucât cele mai bune au fost, în totalitate, rezervate.

Da, în plus, ne putem aminti de cazul făcut public de către regizorul Tudor Giurgiu, atunci când pentru premiera filmului Moromeții 2, un ”demnitar” de la Ministerul Culturii cerșea efectiv bilete gratuite. 

CITEȘTE ȘI: Tudor Giurgiu îi bate obrazul în public unui cerșetor de invitații din Ministerul Culturii 

Cam ăsta e accesul la cultură în Cluj-Napoca, orașul în care slujbașii publici sunt prea mulți, dar toți sunt amatori de gratuități la evenimente simandicoase. 

Clujenii de rând, plătitori de taxe și impozite, nu au decât să participe la evenimentele din piața publică, organizate periodic de Emil Boc, concerte care nu prea au de-a face cu cultura, dar unde se găsesc mici și bere din plin. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *