Din oras

Veniturile Cladirii Cazino sunt de trei ori mai mici decat cheltuielile

Cladirea Cazino din Parcul Central si-a redeschis portile dupa 30 de ani, in 25 mai 2012, dupa ce a fost reabilitata din bani europeni intr-un proiect care a cuprins si lucrarile de modernizare a Parcului Central. Spatiul a fost transformat in Centru de Cultura Urbana si administratia locala a promis multe evenimente.

“Dragi clujeni, cladirea va apartine”, spunea atunci primarul interimar, Radu Moisin. Nici Emil Boc nu a lipsit de la taierea panglicii si isi aducea aminte cu nostalgie de berile din studentie baute la Cazino. La finalul anului trecut se lauda pe pagina oficiala cu 56 de evenimente publice la Cazino, care au adunat 24.000 de vizitatori.

Chirie pentru 20%. Restul e protocol

Potrivit unui raspuns la solicitarea Ziar de Cluj, anul trecut Cazinoul din Parcul Central si-a deschis portile pentru 97 de evenimente. Din pacate, doar 20 de organizatori si-au deschis si portofelele si au platit chirie pentru spatiu. Printre evenimente, se numara receptii private, cine festive, cununii religioase, baluri de studenti, conferinte, targuri. In rest, celelalte evenimente: expozitii, festivaluri si gale s-au bucurat de gratuitate, prin parteneriate cu Primaria.

Municipalitatea a decis, prin hotarare de Consiliu Local, ca tarifele pentru inchirierea salii mari a Cazinoului sa fie 100 de lei pe ora pentru activitati culturale si 300 de lei pe ora pentru alte activitati. Tot acolo se stipuleaza ca se pune sala la dispozitie in mod gratuit pentru evenimente organizate de Primarie sau in parteneriat cu aceasta, care nu implica activitati comerciale si unde accesul este gratuit. Partea proasta este ca, in cele sapte luni din 2012 in care cladirea a fost deschisa, s-au incheiat contracte de inchiriere doar pentru aproximativ 160 de ore, din care mare parte, aproximativ 100 de ore, au fost evenimente culturale.

Aplicand tarifele reglementate prin HCL, rezulta un total de aproximativ 28.000 de lei, adica o medie lunara de 4.000 de lei. Trist e ca aceasta suma nu acopera nici macar pe jumatate cheltuielile lunare ale Cazinoului: 2.000 de lei pentru utilitati si 9.000 de lei cheltuieli de personal. Potrivit calculelor estimative ale Serviciului Public pentru Administrare Obiective Culturale si Sportive, care se ocupa de “exploatarea potentialulul spatiilor”, Cazinoul ar fi trebuit sa aiba un venit lunar de 11.200 de lei, suma care acoperea cheltuielile lunare si mai ramaneau 200 de lei profit.

Reabilitarea Parcului Central si a cladirii Cazino s-a facut de catre ACI Cluj, iar valoarea contractului a fost de 17 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *