In vizor

Olimpiadele și concursurile școlare, suspendate în 2020-2021. Inspectoratul Școlar Cluj: „E ordin de ministru”

Olimpiadele, competițiile școlare și extrașcolare vor fi suspendate în anul școlar 2020-2021. Anunțul făcut cu câteva zile în urmă de secretarul de stat Luminița Barcari înainte de a demisiona din funcție pentru a candida la parlamentarele din decembrie, a fost confirmat și de Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Astfel, Ministerul Educației a reușit o performanță negativă cu rezultate directe asupra actului educațional, a performanței și rezultatelor elevilor din cauza măsurilor impuse, precum închiderea unităților de învățământ, anularea tezelor și a olimpiadelor școlare. 

„Numarul mare al competitiilor scolare si al elevilor participanti, precum si varietatea modalitatilor de desfasurare a competitiilor nu permit organizarea competitiilor scolare conform regulamentelor proprii in vigoare.

Decizia de a organiza doar anumite olimpiade si concursuri scolare in mediul online ar crea o discriminare intre elevi.

In anul scolar 2020-2021, competitiile scolare, extrascolare, asa-numitele olimpiade se vor suspenda”, a declarat secretarul de stat Luminita Barcari cu puțin timp înainte de a demisiona din funcție pentru a se înscrie în competiția electorală din partea PNL, pentru Camera Deputaților, la alegerile parlamentare din decembrie 2020. 

De altfel, Luminița Barcari este recunoscută pentru declarația controversată prin care a scandalizat opinia publică, părinții și asociațiile de elevi, atunci când afirma în vara acestui an că fără meditații, elevii pot obține doar nota 5 la examen.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Educației recunoaște: fără meditații, iei doar 5 la examen. Declarația secretarului de stat a revoltat asociațiile de elevi

Anunțul anulării olimpiadelor și a concursurilor școlare de orice fel în anul școlar 2020-2021 a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 2 noiembrie, la Biblioteca Central Universitară, de ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, alături de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Luminița Barcari.

Astfel, toate olimpiadele școlare și concursurile au fost amânate pentru anul școlar viitor.

Ordinul de ministru care prorogă pentru anul școlar 2021-2022 olimpiadele, competițiile școlare, activitățile educative, școlare și extrașcolare a fost semnat de ministrul Educației, Monica Anisie.

În privința repercusiunilor directe asupra actului educațional și a performanțelor elevilor pe care o are această decizie a ministerului, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj a eschivat să se pronunțe.

„E ordin de ministru”, a fost reacția IȘJ Cluj. 

Înainte de a semna ordinul de anulare a olimpiadelor și activităților extrașcolare, ministerul condus de Monica Anisie a anunțat și renunțarea la teze ca forme de evealuare în anul școlar în curs.

Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, consideră că această decizie este una greșită, după cum și menținerea unităților de învățământ închise va avea efecte negative asupra învățământului românesc:

„Cred că tezele trebuie susținute.

Dacă nu pot fi susținute în această iarnă, se pot susține 2 rânduri de teze în semestrul II, dar trebuie să procedăm cu aceeași măsură la această generație ca la celelalte.

Trebuie susținute tezele pentru a comnunica faptul că învățarea este importantă și că evaluarea mai devreme sau mai târziu va avea loc. E esențial pentru elevi să știe că ei trebuie să învețe pentru că acum școala, dar mai târziu viața îi va evalua. (…).

Văd doar o deresponsabilizare a autorităților în ce privește funcționarea sistemului de educație.

Nu există o diferență nici în ceea ce privește gravitatea infecției de coronavirus. Dimpotrivă.

Ar trebui, pentrru că avem o poziție atât de slabă în clasamentele internaționale, să susținem educația mai mult ca aceste state, ca să îi prindem din urmă.

Vrem să avem oameni care vor face tehnologie de vârf sau care doar vor culege sparanghel?”, a declarat profesorul universitar Mircea Miclea. 

CITEȘTE ȘI: Mircea MICLEA: „Sper să crească efectiv conștientizarea și presiunea populației asupra politicienilor, pentru a face o reformă reală în școală”

 

 

 

 

 

 

featured image: edu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *