In vizor

Șulea, despre cetățeanul amendat pentru critici: “Nu e vorba de libertate de expresie”

Primarul comunei Florești, Horia Șulea, confirmă, printr-o postare pe pagina sa oficială de socializare, cazul floreșteanului Marius Hodină, care a fost amendat de către Poliția Locală, ca urmare a unei postări pe Facebook. Chiar dacă mesajul a fost publicat într-un grup închis, floreșteanul s-a trezit cu o invitație la Secția de Poliție pentru a fi sancționat din cauza tulburării ”liniștii și ordinii publice”.

CITEȘTE ȘI: Poliția Locală Florești, pe urmele internauților. Floreștenii sunt amendați pentru postările din spațiul virtual. Libera exprimare în era 5 G

Reacția primarului din Florești, nu s-a lăsat mult așteptată:

”Dragii mei dragi, 

Aflu azi ca Politia Locala Floresti a amendat o persoana pentru ceva improscari de ineptii pe Facebook. Da, asa e ! Avem o Lege, Legea nr. 61/1991 – privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata la 7 februarie 2014
Care la Art 2 spune Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni: 1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;

Poate ca a face in public pe cineva nesimtit, idiot, porc, sobolan, gunoi, sunt expresii frumoase invatate in clasa III-a. Eu opinez ca nu. 

Exista o serie de decizii judecatoresti care consfintesc faptul ca Facebook este spatiu public.

Si nu e vorba catusi de putin aici de libertate de expresie. Una e sa iti spui opiniile, ideile, crezul si cu totul altceva sa proferezi in public injurii, expresii jignitoare sau vulgare de natura sa lezeze demnitatea si onoarea persoanelor sau a institutiilor publice. 

Da, corect. Avem dreptul de a spune orice, oriune. Este un drept. Dar avem si obligatia de a raspunde pentru cele afirmate. Pana la urma, dreptul tau nu poate sa incalce dreptul altcuiva. 
Cat priveste alte ineptii, de genul de unde stie Politia datele mele, aici , pot doar a zambi si a ma intreba de cand Politia sau alte autoritati abilitate ale statului roman nu mai au dreptul de a identifica o persoana ?!?!

Criticile !? Sunt binevenite. Dar ma distantez si nu sunt de accord cu nici un fel de e Injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta , indreptate impotriva oricarei persoane!”, a scris Horia Șulea, într-un mesaj pe pagina sa oficială de socializare. 

PS: Un grup închis nu este în public. Poate mai pune și primarul acesta mâna pe carte și pricepe sensul cuvintelor. În plus, în 1991, legea nu știa de existența internetului. Prin urmare, legea nu legiferează ca fiind spațiu public un grup închis. Șulea, în loc să-și pună milițienii să facă abuz, mai bine se adresa justiției dacă considera că onoarea sa este „nereperată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *