Secretul lui Polichinelle. Ungureanu: Spitalul de Boli Infecțioase și Aeroportul Cluj NU sunt pregătite pentru CORONAVIRUS!

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu semnalează lipsa de informare a cetățenilor privind infecția cu noul Coronavirus de către Direcția de Sănătate Publică Cluj, dar și proasta gestionare a situației la nivelul Spitalului de Boli Infecțioase ori a Aeroportului clujean. După cum notează acesta, până și medicii din anumite unități sanitare nu cunosc procedurile pe care trebuie să le aplice în cazul persoanelor care vin din zonele afectate de virusul ucigaș.

„Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj și Aeroportul Internațional Cluj-Napoca NU sunt încă pregătite pentru a gestiona persoanele care vin din zonele afectate de CORONAVIRUS!

În data de 21 februarie a aterizat un avion care a venit de la Bergamo din Italia și din el au coborât mai mulți cetățeni români care au plecat nestingheriți de pe aeroport spre casele lor sau spre alte destinații necunoscute din Cluj-Napoca sau alte orașe și comune din România!

Nimeni nu le-a luat temperatura, nimeni nu i-a întrebat de sănătate, absolut niciuna dintre măsurile anunțate de Ministerul Sănătății ca fiind obligatorii, nu au fost aplicate pe aeroport!”, notează deputatul clujean pe pagina sa de socializare. 

De fapt, reacția deputatului USR vine cu întârziere, după ce Ziar de Cluj a scris explicit despre nivelul de pregătire și implicare a autorităților clujene, dar și a unităților sanitare: 

CITEȘTE ȘIPe hârtie stăm bine. Autoritățile locale clujene pot să raporteze combateri la hectar ale ”coronavirusului”!

De altfel, reacția Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, precum și a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca în privința măsurilor în cazul infecției cu virusul ucigaș au venit după solicitarea expresă a Ziar de Cluj, astfel încât informarea populației reprezintă cu adevărat un aspect vulnerabil în contextul în care numărul de persoane care au sosit din zonele afectate de Coronavirus s-au adresat unităților medicale cu întârziere, contrar absenței informării prealabile atât de necesare, aspect ce nu mai reprezintă o noutate. 

În aceste condiții, reacția deputatului Ungureanu se aseamănă cu Secretul lui Polichinelle: un secret știut de toată lumea este făcut public. Mare secret...

Între timp, principalele unități medicale din județ, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, anunță o implicare generală: pe lângă gărzile suplimentare și instaurarea stării de carantină în ambele instituții, problemele organizatorice se mută pe suplimentarea medicamentelor și a materialelor sanitare.

Din păcate, prețul unei măști de protecție s-a majorat considerabil, chiar și de 5 ori mai mult.

CITEȘTE ȘI: Cluj vs Epidemia de CORONAVIRUS. Probleme cu furnizorii care au contracte cu spitalele. Spitale în carantină și informații complete despre strategiile implementate

În condițiile în care epidemia de Coronavirus se transformă într-o adevărată pandemie, procedurile pe care trebuie să le respecte chiar cadrele medicale sunt neglijate. Informarea corectă a cetățenilor de către instituțiile abilitate, de asemenea, lasă de dorit:

„Unul dintre tinerii care au aterizat cu această cursă venit din zona Lombardiei, afectată de CORONAVIRUS, mi-a relatat că abia ASTĂZI, la trei zile după ce a intrat în oraș, angajatorul privat la care lucra i-a atras atenția că ar trebui să meargă la Spitalul de Boli Infecțioase împreună cu ceilalți 4 colegi cu care a călătorit și alături de persoanele cu care au intrat în contact!!!

După 3 zile!

Cei 5 cetățeni au ajuns în jurul orei 11 la Spitalul de Boli Infecțioase și au fost îndrumați în zona Unității de Primiri Urgențe a aceluiași spital unde au intrat în contact cu alți zeci de bolnavi, fără măsuri de protecție suplimentare.

Nimeni din spital nu le-a prezentat celor 5 pacienți aterizați din Italia vreun protocol de îngrijire, niciun medic nu era la curent cu vreo procedură de urgență!

După câteva ore de haos, doi dintre cei 5 care prezentau subfebrilități au fost internați și ceilalți trei au fost trimiși în carantină la propriile domicilii și îndrumați să completeze online niște formulare de la DSP Cluj.

Atât deocamdată despre măsurile de prevenție anti coronoravirus de la Cluj-Napoca.

DSP Cluj nu a comunicat nimic populației Clujului pe acest subiect extrem de important de sănătate publică și eu m-am săturat să cer demisia conducerii incompetente a acestei instituții.

Dacă totuși se va mobliliza cineva de la DSP Cluj și va merge la Spitalul de Boli Infecțioase să verifice cele relatate de acești cetățeni, îl rog să ridice munții de moloz care sprijină Spitalul de Boli Infecțioase Cluj sau mai bine să lase acolo mormanul de mizerie, poate se sperie CORONAVIRUSUL și ne lasă în pace...”, a notat Emanuel Ungureanu. 

sursa imagine: emanuelungureanu/paginapersonaladefacebook

La solicitarea Ziar de Cluj, reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase au precizat că ultimele achiziții necesare unei minime protecții împotriva virusului ucigaș au avut loc în urmă cu câteva săptămâni.

Între timp, stocurile de măști din farmacii se epuizează rapid, iar adeseori acestea sunt de negăsit:

„Noi nu am făcut achiziții suplimentare nu de ieri, ci de trei săptămâni. Au crescut prețurile la toate.

Spre exemplu, o mască de protecție o cumpăram cu 70 de bani, iar acum ne-a costat 4 lei bucata. 

Spitalul este în carantină de două săptămâni, fiind limitate complet în vizitele pe secții, cu excepția zonei de Terapie Intensivă, unde doar în unele cazuri se permite vizita pentru maxim cinci minute. Se efectuează, în medie, 130 de consultații pe zi și am suplimentat gărzile. Mai ales în ultimele zile, de când s-a aflat de cazurile din Italia, numărul persoanelor care s-au prezentat de urgență, chiar dacă nu aveau simptome de răceală, a crescut semnificativ. 

Din păcate vin persoane care sunt extrem de prost informate.

Persoane care iau informații de oriunde, mai putin din comunicate oficiale sau site-uri de specialitate. Spre exemplu, am avut persoane care au călătorit în Italia în urma cu trei săptămani sau mai mult, când nu existau raportări de persoane cu Coronavirus”, au explicat reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. 

Recent, Instituția Prefectului Județului Cluj a precizat că „Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca este pregătit pentru preluarea pacienților a căror simptomatologie ridică suspiciunea de infectare cu noul Coronavirus (COVID-19)”.

Din păcate, în continuare absența informării și lipsa de pregătire în privința procedurilor necesare în cazul epidemiei de Coronavirus rămân unele dintre cele mai îngrijorătoare aspecte care vulnerabilizează reacția autorităților și a cetățenilor deopotrivă.

 

 

Adauga comentariu