Sanatate

Programele de slabire si sanatatea

Exista nenumarate feluri de alimentatie haotica. Alimentatia yo-yo este un termen care se refera la modul ciclic de luare si pierdere in greutate ca urmare a adoptarii constante a unor diete.

Acest lucru solicita corpul si, in functie de starea generala de sanatate, se poate dovedi chiar periculos.

Afectiunile alimentatiei

In unele cazuri, hrana poate capata semnificatii extreme, acest fapt ducand chiar la anorexie, o forma extrema de autoinfometare, ca rezultat al unei imagini deformate despre cum ar trebui sa arate corpul. Desi are o silueta zvelta, persoana in cauza se va vedea ca supraponderala si va incerca in mod obsesiv, prin exercitii si infometare, sa piarda din greutate, lucru care afecteaza serios sanatatea, ducand in unele cazuri la deces.

Bulimia nervoasa implica (de obicei, fara a se recunoaste acest lucru) o alternanta de consum necontrolat de alimente si purgatii. Se poate face uz de laxative, clisme, exercitii excesive sau alte elemente comportamentale nocive pentru a combate sentimentul vinovatiei datorat mancatului necontrolat. Acesta reprezinta de fapt o afectiune similara cu bulimia nervoasa, insa fara purgatie.

Alcoolrexia sau drunkorexia (starea de ebrietate) este un nou comportament alimentar gresit aparut in randul tinerilor de 18-27 de ani, fenomen ce deja ingrijoreaza medicii si psihologii. Persoanele in cauza, pentru a-si pastra silueta sau a scadea din greutate inlocuiesc mesele cu bauturi alcoolice (bere care satura stomacul sau whisky care taie pofta de mancare). Persoanele care ajung sa sufere de alcoolrexie isi restrictioneaza consumul de mancare pentru a rezerva caloriile aferente alimentelor consumului de alcool. Astfel, cred acestea, nu vor furniza organismului mai multe calorii decat este permis si nu se vor ingrasa. Corpul lor nu mai primeste in mod obisnuit glucide, proteine si grasimi ci numai carbohidratii din alcool. Urmarile sunt pierderea tonusului muscular si aparitia tulburarilor gastrice severe.

Controlarea eficienta si de durata a greutatii

Termenul “dieta” ne face sa ne gandim la ceva temporar. Acest comportament intermitent produce doar o schimbare trecatoare si nu rezolva aspectele comportamentale fundamentale care au creat necesitatea dietei. Cele mai bune programe de slabire si de mentinere a sanatatii, care contribuie la pierderea kilogramelor si a grasimii pe termen lung, sunt cele care indeplinesc urmatoarele doua cerinte:

1.    Scaderea treptata, dar consecventa, a aportului de energie (calorii) din alimente.
2.    Cresterea energiei (caloriilor) consumate prin exercitii fizice.

Este foarte important sa retinem ca exercitiul fizic, cel putin 30 de minute zilnic, duce la cresterea masei musculare si joaca un rol cheie in transformarea rezervelor de grasime ale corpului in energie.

Dietele care promit rezultate imediate nu sunt demne de incredere, deoarece sfideaza datele stiintifice privind metabolismul organismului. Un calcul simplu al balantei energetice va dovedi ca nu puteti pierde mai mult de ½ – 1 kg pe saptamana, chiar daca va infometati.

Dieta trebuie sa aiba un scop precis si nu trebuie doar incercata. Inainte de a adopta un plan alimentar restrictiv, cereti parerea medicului de familie si faceti un control medical pentru a nu va expune riscurilor. Atunci cand se renunta la consumul obisnuit, incep sa apara unele schimbari de metabolism chiar la doua saptamani de la inceperea dietei sarace in calorii sau fara calorii.

O reducere a aportului de calorii constituie semnalul de reducere a ritmului metabolic, deoarece corpul incepe sa se adapteze la micsorarea cantitatii de energie disponibila pentru functiile fiziologice si isi reduce consumul de calorii pentru a compensa. In dietele pentru slabire, acest fenomen se numeste palier de greutate. Pentru a depasi aceasta situatie, se recomanda o crestere a activitatii fizice sau o mai mare reducere a aportului de calorii. Cea mai buna cale de a depasi acest palier este de a intensifica activitatea fizica si de a reduce aportul de calorii simultan.

Mentinerea sanatatii si controlul afectiunilor

Atunci cand va ganditi la o dieta, alegeti una care sa corespunda stilului dvs. de viata si care sa nu va afecteze sanatatea. Trebuie sa dea rezultate pe termen lung. Retineti ca inceperea si stoparea unei diete si revenirea la vechile obiceiuri alimentare vor conduce la recastigarea kilogramelor pierdute sau pot avea un impact negativ asupra sanatatii.

Mentinerea sanatatii reprezinta efortul de a controla si de a imbunatati sanatatea prin gestionarea factorilor care au legatura cu stilul de viata, de pilda regimul alimentar, activitatea fizica, stresul si mediu, in vederea cresterii la cote maxime a calitatii vietii.

Pe plan mondial, afectiunile cronice, precum cele ale inimii, atacul cerebral, cancerul, afectiunile respiratorii si diabetul, sunt cauzele principale de deces si invaliditate. Cele mai multe isi reduc evolutia si severitatea datorita dietei; multe pot fi evitate printr-o alimentatie sanatoasa.

Un neajuns major legat de obiceiurile alimentare este consumul crescut de alimente bogate in calorii (hipercalorice), cu un continut mare de zahar si/sau grasimi saturate si/sau sare. Factorii precum nivelul mare al colesterolului, al tensiunii, obezitatea si dependenta de alcool pot fi modificati prin alimentatie sanatoasa si activitate fizica. Cercetarile stiintifice indica faptul ca interventia corespunzatoare si sustinuta asupra factorilor comportamentali poate reduce riscul aparitiei bolilor cronice.

5 pasi de urmat pentru o viata sanatoasa:

1.    Identificati si implementati unele schimbari simple, pozitive, ce vizeaza dieta si activitatea fizica, schimbari pe care le puteti respecta.
2.    Renuntati la fumat.
3.    Reduceti la minimum consumul de alcool, iar daca nu sunteti bautor, nu va lasati ispitit.
4.    Mentineti o greutate normala a corpului.
5.    Faceti controale medicale si teste de sanatate periodice, mai ales daca sunteti predispusi bolilor de inima, cancerului, diabetului, hipertensiunii sau osteoporozei.

.ro

Foto: http://steelcitycrossfit.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *