In vizor

PRO SPĂLĂTURI TV: Lecții de periat „morți politici” cu Bufnici

O primă obiecție pe care trebuie să o facem domnului Emil Boc rezidă în faptul că acesta își achiziționează un bilet electronic chiar din mijlocul de transport. Ori, după cum știți, mesajele pentru un titlu electronic de călătorie se trimit înainte de a urca în mijlocul de transport public. Pe seama acestui fapt se iscă toate neplăcerile călătorilor cu controlorii de bilete. De ce Buhnici TV? Întrucât, după cum ați putut observa, Buhnici TV (a se citi PRO TV) este postul de televiziune interesat să creeze o imagine artificială, dar tot mai cuprinzătoare municipiului Cluj-Napoca în detrimentul hidoșeniei cotidiene de care se lovesc bucureștenii. Efectul psihologic funcționează în mod sigur. Pentru a avea un termen de comparație, ne putem gândi chiar la vizita Sanctității Sale Papa Francisc. Imaginea acestuia contrastează puternic cu cea a Patriarhului Daniel. În mod similar, actualul primar al Capitalei, Gabriela Firea, va ieși oricând cu fața șifonată în comparație cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. 

Surprinderea diferențelor este un truc și funcționează în orice condiții: un clujean ce a călătorit în Oradea, va fi fascinat de modul în care administrația locală, sub coordonarea primarului Ilie Bolojan, reușește să schimbe imaginea municipiului Oradea, să atragă fonduri europene și să transforme orașul într-unul mai uman. 

Este uimitor, totuși, modul în care Emil Boc este surprins de bucureșteni, fie ei antreprenori sau jurnaliști, modul în care acordă, plin de mărinimie, câte un interviu amplu în care-și deapănă povestea succesului propriu, mai puțin a municipiului pe care-l reprezintă: 

recent, la finalul lunii martie, un antreprenor din București obținuse o întrevedere cu Boc în mai puțin de 60 de secunde. Reclama nu a trecut neobservată, motiv pentru care presa docilă s-a apucat să-și înșire textele deja cunoscute: „la Cluj nu-i ca la București”.

CITEȘTE ȘI: Un antreprenor din București a obținut o întrevedere cu BOC în 60 de secunde. Cetățenii nu ajung în audiență la primarul lor nici după un an. Vezi comentariile clujenilor

În schimb, PRO TV-ul se transformă tot mai mult într-un canal de reclamă mascată ce ridică lunar osanale administrației clujene. 

În luna mai, PRO TV dezinforma fățis, realizând un „reportaj” în care aducea la cunoștința publicului faptul că în județul Cluj, Centrul Integrat de Management al Deșeurilor este un proiect funcțional, realizat pe bani europeni, iar prelucrarea deșeurilor în Cluj a devenit o artă. 

CITEȘTE ȘI: Banii europeni ne scapă de deşeuri? Poate ar trebui să ne scape procurorii, că la Cluj banii europeni pentru CMID au fost returnaţi. Ziar de Cluj DEMONTEAZĂ o CAMPANIE DE DEZINFORMARE marca ProTV

sursa captură: protv.ro

Realitatea în privința acestui proiect este însă ușor diferită:

Centrul de Deșeuri nu este gata, deși termenul de punere în funcțiune a trecut demult. Stadiul lucrărilor a ajuns la doar 42,03%, fiind decontate plăți în valoare de 42 milioane lei fără TVA (8,9 milioane euro).

Acum a venit rândul lui Emil Boc să intre în lumina reflectoarelor PRO TV: problema traficului este aproape rezolvată datorită introducerii benzilor dedicate pentru transportul în comun. Nici un cuvânt despre faptul că trotuarele de pe Bdul Titulescu s-au transformat în parcări, devenind impracticabile pentru pietoni. Nici un cuvânt despre faptul că lipsesc parkinguri sau despre orașul care se transformă într-un kitsch. 

Trebuie să ne amintim și de investiția aflată în derulare, prin care vedeta PRO TV, Andreea Esca, își face hotel în zona centrală a Clujului, pe locul unei clădiri istorice: 

pe 28 noiembrie 2017, Consiliul Local din Cluj-Napoca îşi dădea OK-ul, într-o şedinţă extraordinară, pentru Planul Urbanistic de Detaliu care prevedea transformarea zonei de la intersecţia str.Napoca nr 17-str. Fortăreţei nr 4 într-un hotel. Investiția va fi realizată de Andreea Esca împreună cu soţul ei, Alexandre Eram, şi cu mai mulţi asociaţi locali, care deţin deja terenul pe care se află un imobil cu valoare istorică, chiar dacă străzile Napoca-Fortăreţei sunt încadrate în PUG ca zone construite protejate, zona centrală suprapusă peste Incinta Fortificată. Terenul pe care se va construi imobilul de lux are 1.144 mp, conform actelor aprobate de Consiliul Local şi este la o aruncătură de băţ de Catedrală. 

CITEȘTE ȘI: Andreea Esca îşi face hotel la Cluj. Probabil în asociere cu Mircea Buteanu – firma acestuia a obținut, anul trecut, aprobările pentru această investiție

Dar întrucât pentru Emil Boc problema traficului din oraș este deja rezolvată, primarul s-a referit la temele de anvergură, de alt nivel, cu care a început să-și obișnuiască adulatorii: calitatea vieții și resursa umană:

„Au nevoie de câteva lucruri: în primul rând de un salariu, nu neapărat ca-n Occident, dar mai bine decât e în țară, și doi – calitatea vieții. Prin calitatea vieții înțeleg de la calitatea transportului public la calitatea educației și sănătății, și a mediului în care trăim. Să ai un parc, să ai o pistă de biciclete, să ai un drum asfaltat, să se ridice gunoiul la timp”, a afirmat Emil Boc. 

Adică toate acele aspecte care lipsesc din municipiul Cluj-Napoca.

Evident, aceste lipsuri nu pot fi surprinse în „reportajul” realizat de George Buhnici: în 45 de minute abia apucă Emil Boc să vorbească despre orașul tehnologizat, despre pistele pentru bicicliști care lipsesc sau despre locurile insuficiente din grădinițele și creșele de stat.

sursa captură: buhnici.ro

Dar, înșiruirea proiecțiilor de viitor sunt specialitatea primarului clujean. 

„Mă aștept și eu să aveți o latură egoistă, să aveți o ambiție…”, ne spune, ca printre altele, George Buhnici. Și când colo, ce să vezi? Emil Boc nu le are, fiind întruchiparea perfectă a primarului perfect. Trebuie să spunem și noi, împreună cu PRO TV-ul, că un om de o asemenea mărinimie găsești mai rar. Cum ar veni, în reportajele acestora sunt surprinse doar aspectele negative ale birocrației românești, corupția și lipsa de pregătire a slujbașilor publici și uite că, totuși, există un singur primar în România care este adulat de un canal obișnuit să surprindă toate ororile de la ora 17. 

De bună seamă, Emil Boc nu putea omite nici proiectele pe care Primăria le „are în vedere”: metroul, centură metropolitană etc. Implementarea acestora, peste 20 de ani, va îmbunătăți calitatea vieții clujenilor. Evident, pentru Emil Boc, dar și pentru George Buhnici, acestea sunt deja funcționale, asemenea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. 

„Clujul este unul dintre puținele orașe din care lumea nu a plecat imediat după școală ca să își găsească un trai mai bun. A rămas pentru că a găsit oportunități mai bune și poate a convins și pe alții să vină aici”, notează Buhnici. 

Din păcate, lipsa de fundament a acestei afirmații este regretabilă:

cu toții avem prieteni, persoane cunoscute sau foști colegi de serviciu care au lăsat Clujul pentru București ori au fost nevoiți să se orienteze spre orașele dezvoltate din Uniunea Europeană.

Câți dintre clujeni rămân, de fapt, în oraș, câți au un salariu care să le asigure traiul zilnic și să le permită un credit pentru o locuință, asemenea date nu sunt făcute publice nici nu sunt cuprinse în studiile de analiză a specialiștilor din Primărie. Aceste date sunt evitate.

Și o singură precizare de final:

îi aducem la cunoștință domnului Emil Boc faptul că o bună parte din angajații care muncesc în multinaționalele deschise în Cluj-Napoca, angajați cu un nivel de pregătire avansat, nu își găsesc un loc de muncă conform cunoștințelor și experienței dobândite întrucât sunt evitați la interviurile de angajare tocmai din această cauză: pregătirea profesională și experiența. Acestea evită să angajeze personal supracalificat din cauza salariilor corespunzătoare solicitate de angajați. 

Cu alte cuvinte, o bună parte dintre multinaționale sunt dispuse să ofere salarii minime clujenilor, dar nu sunt deschise să plătească specialiștii conform pregătirii lor profesionale, iar aceasta pentru că politica de cost reduction dictează cererea și oferta din cadrul acestor companii. 

Să nu ne hazardăm: mâna de lucru ieftină determină o parte dintre companii să se stabilească în Cluj, iar salariile indecent de mici oferite specialiștilor în contabilitate, inginerilor, celor din producție sau din HR, logistică sau marketing, determină migrarea masivă a angajaților spre București și alte orașe europene. 

Dar, despre aceste aspecte atât Emil Boc, cât și George Buhnici, cunosc prea puțin. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *