Din oras

O mie de forte de interventie s-au mobilizat pentru simularea unui accident aviatic, pe Aeroportul International Cluj

Simularea unui accident aviatic petrecut la aterizarea unei aeronave cu 70 de pasageri la bord, pe Aeroportul International “Avram Iancu” Cluj, a strans peste o mie de forte de interventie. Pompierii si paramedicii au intervenit pentru a salva 20 de persoane ranite in urma accidentului.

Exercitiul s-a desfasurat in baza unui scenariu conform caruia o aeronava a companiei X-AERO, fiind in procesul aterizarii, a luat contact cu solul inainte de pragul pistei, din cauza conditiilor meteo nefavorabile – vizibilitate redusa pe directia de aterizare. Efectele au fost grave: trenul de aterizare a fost deteriorat, fuselajul si plaurile aeronavei au suferit de asemenea avarii sis-au format coloane de fum, care marcheaza primele indicii de izbucnire a unui incendiu in aeronava.

Potrivit scenariului, la bordul aeronavei se aflau 70 de pasageri, dintre care 20 de raniti grav si foarte grav, plus echipajul format din cinci persoane.
Primii care au ajuns la locul accidentului au fost pompierii Aeroportului, care au un timp de reactie care nu trebuie sa depaseasca trei minute in astfel de situatii. La scurt timp, au ajuns si autospecialele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj, urmate de masinile de Ambulanta.

In timp ce pompierii au stins incendiul produs in urma impactului cu solul, prima interventie a fortelor a fost aceea de a-i scoate pe pasageri din avion, pentru a le fi oferit primul ajutor. In 30 de minute, pe pista aeroportului a fost montat si un spital de campanie, unde s-a efectuat trierea ranitilor.

“In cazul unui accident real, situatia este foarte complexa, cu victime, cautare-salvare, implicatii emotionale pentru apartinatori. Din acest motiv, pe langa fortele care participa efectiv la salvare, sunt implicate Prefectura, Consiliul Judetean Cluj, Primaria, consulatele – pentru ca sunt de obicei si pasageri straini -, psihologi. Un alt aspect al exercitiului este consilierea pasagerilor, dar si a apartinatorilor.
Consideram ca a fost un exercitiu foarte reusit. A fost un test important pentru echipamente, masini, pentru toate aspectele tehnice, dar si pentru a vedea cat de bine comunica institutiile intre ele, in astfel de situatii”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului International “Avam Iancu”.

Scopul exercitiului a fost de a verifica aplicabilitatea Planului Operational pentru Situatii de Urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila pe aeroport, dar si de antrenare a personalului participant la interventie, in cazul unui accident de aviatie civila. Aeroporturile internationale sunt obligate sa desfasoare astfel de actiuni o data la doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *