Diete

O delicatesa gastronomica: varza de Bruxelles

Desi se gaseste in piete, varza de Bruxelles nu a reusit inca sa devina o leguma acceptata in alimentatia cotidiana a romanilor. Secretul ei consta in felul in care stii sa o gatesti. Preparata in mod adecvat, aceasta legume plina de vitamine reprezinta o alegere excelenta.

Varza de Bruxelles este bogata in vitamina B1, care asigura buna functionare a sistemului nervos si muscular; este hipocalorica, fiind recomandata in dietele de slabire; bogata in fibre, asigura un tranzit intestinal normal; glucozinatii din ea ajuta in lupta impotriva cancerului, in special a celui de intestine si de tract alimentar. Continutul de amidon ajuta impotriva problemelor de constipatie…

Bine de stiut

Varza de Bruxelles este cultivata pentru mugurii sai sferici, de culoare verde. Acestia seamana cu niste verze in miniatura si se formeaza pe tulpina, langa zona in care frunzele sunt prinse de aceasta. Planta creste pana la un metru inaltime, iar pe tulpina ei se gasesc intre 20 si 75 de verze micute.

Ea are un aport caloric scazut: 100 g de varza furnizeaza 25-34 kcal. Contine amidon, fier, potasiu, fosfor, vitamina C, vitaminele din grupa B, provitamina A. De asemenea, este o sursa foarte buna de vitamina D si acid folic, fiind recomandata in dieta femeilor insarcinate.

Consumata proaspata, putin fiarta, varza de Bruxelles este o delicatesa. Trebuie alese bucatile mai tari, proaspete si fara pete maronii sau galbene. Inainte de a o prepara, se curata frunzele de la suprafata si se cresteaza cu un “X” la tulpina, pentru a se fierbe mai usor.

Ar mai trebui sa stiti ca o verzisoara de Bruxelles are in jur de 10 calorii; Tinand cont de dimensiunile ei mici, are de trei ori mai multa vitamina C decat o portocala. Rezista circa 10 zile in frigider. Pastreaza calitatile nutritionale daca se fierbe la abur, deasupra unui vas cu apa sarata, 8-10 minute. Apoi se inabusa in ulei de masline si se asezoneaza cu sare si piper. Alte arome care-i dau gust bun: boabele de mustar, otetul si sunca.

De ce ar trebui sa o consumam?

Fitonutrientii care se gasesc in varza de Bruxelles intensifica activitatea sistemului imunitar pentru a proteja impotriva afectiunilor, printre care si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul, unul dintre cei mai puternici fitonutrienti glicosinolati, sunt enzime care ajuta la detoxifierea organismului, ajutand astfel la eliminarea substantelor cancerigene mult mai repede. Cercetatorii sunt de parere ca fitonutrienti descoperiti in aceasta leguma ajuta si la scaderea cantitatii de colesterol din organism. 

Totodata, cercetatorii au analizat efectele unei diete bogate in varza de Bruxelles asupra leziunilor ADN-ului. Astfel, dupa numai trei saptamani persoanele prezentau o scaderea a leziunilor ADN-ului cu 28%. Reducerea leziunilor ADN-ului se poate traduce ca o reducere a riscului cancerului, deoarece mutatiile ADN-ului permit celulelor canceroase sa se dezvolte.

Studiile au demonstrat ca o dieta bogata in legume, precum: varza de Bruxelles, broccoli, varza si conopida  ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer de plamani, colon, san, de ovare si de vezica urinara. Astfel persoanele care consuma aceste legume prezinta un risc mai mic de a suferi de cancere.

Noi cercetari arata ca fitonutrientii din varza de Bruxelles cresc productia de enzime implicate in procesul de detoxifiere, procesul de curatare prin care organismului elimina reziduurile. La nefumatori varza de Bruxelles, conopida etc. Scad riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori consumarea acestor legume reduce riscul cancerului de plamani cu 69%.  Pentru a beneficia de efectele verzei de Bruxelles trebuie sa alegem acea varza care a fost crescuta organic si este preparata la aburi.

Varza de Bruxelles este o excelenta sursa de vitamina C, antioxidantul primordial al organismului solubil in apa. Vitamina C imbunatateste functionarea sistemului imunitar si contribuie la producerea colagenului, o proteina care formeaza substante de baza a structurii corpului (piele, tesuturi conective, cartilajele si tendoanele). Persoanele care au un continut ridicat de vitamina C prezinta un risc pe jumatate redus de a muri din cauza afectiunilor cardiovasculare sau cancer. Riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare a fost redus cu 70% la barbati si cu 60% la femei in randul celor care au o cantitate considerabila de vitamina C in organism.

Varza de Bruxelles  mai contine si vitamina A si beta-caroten, ambele jucand un rol important in apararea organismului impotriva infectiilor si determina ca pielea sa fie mai elastica si mai sanatoasa.

Adaugati varza de Bruxelles in dieta dvs., deoarece contine o cantitate mare de fibre! O cana de varza de Bruxelles contine 4 grame de fibre; atat fibrele solubile cat si cele insolubile gasindu-se in cantitati egale. Fibrele nu numai ca sunt satioase, ci hranesc si celulele captuselii colonului, ajutand la buna functionare a acestuia si prevenind impotriva cancerului de colon si bolii diverticulare.
 
Varza de Bruxelles este indicata in special femeilor insarcinate, deoarece contine adic folic care ajuta la divizarea celulelor, atat de necesara in sintetizarea ADN-ului. Fara acid folic, celulele sistemul nervos al fetusului nu se divid adecvat. Deficitul de acid folic in timpul sarcinii este asociat cu cateva defecte de nastere, printre care defecte ale tubului neural. Cu toate ca acest acid se gaseste si in alimente, deficitul de acid folic este cea mai frecventa deficienta de vitamina din lume.

Reteta pentru gurmanzi: Pui fript cu varza de Bruxelles

Ingrediente: 1 kg pui, 100 g unt, 1,5 kg varza de Bruxelles, 100 g cascaval, 50 g faina, 300 ml lapte, 200 g smantana, 25 g bulion, piper, sare.

Preparare: Puiul curatat se taie bucati, se sareaza si se prajeste in 50 g de unt. In untul ramas se caleste faina, se stinge cu laptele amestecat cu smantana si bulionul, se adauga carnea si se fierb 20 de minute. Varza de Bruxelles se fierbe 20 de minute in apa cu sare, se scurge bine, se asaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, se presara peste ea cascavalul ras, se toarna pe deasupra unt topit si se da vasul la cuptor pentru gratinare. La servit, peste fiecare portie alcatuita dintr-o bucata de pui si o cantitate de varza, se toarna doua-trei linguri de sos.

.ro
Foto: en.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *