Noul cimitir rămâne doar o proiecție: modernizarea străzii Moș Ion Roată începe cu exproprieri

Încă din anul 2015, city managerul Gheorghe Șurubaru lansa promisiuni privind realizarea unui nou cimitir, care trebuia predat „la cheie” în septembrie 2018. Din păcate acest proiect nu a fost realizat nici până astăzi. În schimb, abia în decembrie 2019, administrația locală pregătește exproprieri pe strada Moș Ion Roată pentru modernizarea acesteia. 

Primăria a aprobat amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții „Modernizare tronson strada Moș Ion Roată și extindere rețele” km 0+264 – 0+915.089.

În acest sens, prima etapă a lucrărilor de modernizare a acestui tronson de stradă vor începe cu exproprieri care vizează 10 proprietăți private, precum și alte trei suprafețe de teren care aparțin MAPN și municipiului Cluj-Napoca. 

În total urmează să fie expropriată o suprafață de peste 12 mp de teren.

Altfel spus, deși cimitirul de pe dealul Borzaș din cartierul Someșeni a fost promis în urmă cu 4 ani, administrația Boc s-a apucat de modernizarea acestei străzi care duce către acest obiectiv abia la finalul anului 2019, deocamdată doar scriptic, adică pe hârtie. 

La începutul lui 2019, primarul Emil Boc se referea la acest subiect, susținând că pe calea de acces către cimitir, strada Moș Ion Roată, urmează să fie făcute exproprieri pentru modernizare.

Și o licitație.

Cimitirul însă, ia-l de unde nu-i.

CITEȘTE ȘI: “Epopeea” noului cimitir, promis din 2015, continuă cu exproprieri și o licitație pentru strada Moș Ion Roată

Acum, lucrările de modernizare vizează extinderea, pe anumite sectoare, a străzii Moș Ion Roată, pentru un acces mai facil înspre și dinspre cimitirul proiectat la capătul străzii, cimitir care nu există încă.

Cu această ocazie, administrația pregătește și extinderea rețelei de canalizare pluvială. Latura de sud-vest a acestei străzi este extrem de deteriorată, fiind impracticabilă din cauza drumului de pământ, care are o lățime de cca 4 m și nu corespunde cerințelor înscrise în PUG.

Potrivit evaluării realizate de MondEv Real Estate SRL totalul despăgubirilor este de 1.812. 480 de lei.

Valoarea de piață stabilită de evaluator pentru aceste terenuri este de 86 de euro/mp (411 lei/mp). Iar valoarea recomandată de despăgubire este de 98,8 de euro/mp (472 lei/mp). Astfel, localnicii din zonă vor fi despăgubiți, în funcție de suprafața de teren deținută, cu sume cuprinse între 14.000 și 620.000 de lei. 

În ianuarie 2019, primarul Emil Boc anunță faza licitației pentru cimitirul promis în 2015 și care trebuia predate „la cheie” în septembrie 2018, precum și exproprieri la orizont pentru modernizarea străzii Moș Ion Roată, care este de fapt calea de acces improprie spre acest obiectiv. 

Astfel, după promisiunea lansată în 2015, în ianuarie 2019 municipalitatea clujeană se pregătea să modernizeze calea de acces spre noul cimitir din cartierul Someşeni. 

Hotărârea în acest sens a încăput pe masa consilierilor locali abia în decembrie 2019, iar modernizarea propriu-zisă a străzii, precum și realizarea noului cimitir vor fi, probabil, proiectate într-un viitor tot mai îndepărtat.

Va fi noul cimitir ”predat la cheie” în anul 2020 sau 2021?

De la teorie la practică, e cale lungă. 

Cât o cale de acces, precum este strada Moș Ion Roată, care se modernizează prin exproprieri. 

 

 

 

Adauga comentariu