“Epopeea” noului cimitir, promis din 2015, continuă cu exproprieri și o licitație pentru strada Moș Ion Roată

Clujenii vor avea un nou cimitir pe dealul Borzaş din cartierul Someşeni. Promisiunea a fost anunțată prin anul 2015. Deocamdată, cimitirul care trebuia să fie gata, adică predat ”la cheie” (după cum susținea city-managerul Gheorghe Șurubaru) în septembrie 2018, există, însă doar sub formă de proiect. Emil Boc s-a referit astăzi la acest subiect, în cadrul unei emisiuni radio, și a susținut că pe calea de acces către cimitir, strada Moș Ion Roată, urmează să fie făcute exproprieri pentru modernizare. Și o licitație. Cimitirul însă, ia-l de unde nu-i.

Astfel, conform edilului clujean, licitația publică pentru elaborarea studiului de fezabilitate, a fost lansată  Suma disponibilă este în valoare de 138.000 de lei, iar data limită de depunere a ofertelor este 21 ianuarie.

Pe lângă licitație, în zonă trebuie operată și procedura de expropriere. 

Încheierea lucrărilor la noul cimitir trebuia să aibă loc în septembrie 2018. De fapt, lucrările nici n-au început.

Primăria a lansat procedura de achiziţie pentru serviciile de proiectare și studiu de fezabilitate în primăvara anului 2015, iar în noiembrie 2016 a fost aprobat, în Consiliul Local, şi planul urbanistic zonal. 

“Suntem în faza obţinerii autorizaţiei de construire şi estimez că va ieşi în jurul datei de 20 mai. După aceea vom porni licitaţia de execuţie. Dacă totul merge conform dorinţelor noastre, fără contestaţii şi procese, în luna septembrie vom da drumul la lucrări, iar perioada de execuţie este de un an. Va fi un cimitir modern şi complex. Locurile de veci vor fi gata pregătite, va avea borduri, alei, iluminat, absolut tot. Va fi un cimitir la cheie, dacă se poate spune aşa, unde să nu ai de făcut decât să îngopi decedatul", declara în martie 2017, city-managerul Gheorghe Şurubaru.

Din martie 2017 până în 20 mai 2017 a trecut nițel timp. Între septembrie 2017, când trebuiau începute lucrările, și până în septembrie 2018, când acestea trebuiau încheiate, a mai încăput un an.

CITEȘTE ȘI: City-managerul Şurubaru promite cimitir la cheie

În ianuarie 2019, primarul Emil Boc anunță faza licitației și exproprieri la orizont.

Într-adevăr, spațiul din Someșeni este unul generos: suprafaţa totală a cimitirului va fi de 201.000 mp.

Se preconizează un număr de 5.429 de morminte simple, 17 duble, 53 de cavouri şi 1.500 de urne columbar. Clădirile care urmează să se construiască vor avea 1.100 mp, cu o suprafaţă desfăşurată de 2.200 mp. Aleile şi parcările însumează 37.556 mp, iar spaţiul verde, 85.550 mp.

CITEȘTE SI: Clujul va avea un nou cimitir. Un loc de veci va costa 2.707 euro+TVA

Valoarea investiției este de aproximativ 12.8 milioane de euro, fonduri din bugetul local, iar durata de execuție a lucrărilor nu trebuie să depășească 18 luni. 

Astfel, după promisiunea lansată în 2015, acum, în ianuarie 2019, municipalitatea clujeană se pregăteşte să modernizeze calea de acces spre noul cimitir din cartierul Someşeni. Va fi noul cimitir ”predat la cheie” măcar în anul 2020?

De la teorie la practică, e cale lungă. Cât o cale de acces, precum este strada Moș Ion Roată.

Adauga comentariu