In vizor

"Mafia" locurilor de parcare din Cluj-Napoca: Cum să rămâi cu buza umflată după ce ai plătit abonament timp de 20 de ani?

Cum să rămâi fără loc de parcare după 20 de ani? În 23 august 2018, Ioan Beteag, cu domiciliul pe strada Grigore Alexandrescu din cartierul Mănăștur, a fost amendat deoarece parcase „neregulamentar”, iar aceasta după ce a fost deposedat în mod abuziv de către Primăria Cluj-Napoca de propriul loc de parcare situat în apropierea imobilului unde locuiește. Cu toate că Beteag își achitase abonamentul anual pentru locul de parcare, această plată nu a fost luată în calcul de către Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor din Cluj-Napoca. 

 

”Autovehiculul cu nr de înmatriculare CJ 11 BET a fost depistat staționat abuziv în parcarea cu abonament amplasată pe strada Grigore Alexandrescu, în dreptul imobilului cu nr 14, pe locul cu nr 4, care este deținut cu abonament de către o altă persoană”, se precizează în Procesul Verbal întocmit în 23 august 2018, prin care Beteag Ioan a devenit bun de plată.

Câțiva membri ai Asociației de Proprietari ai imobilului unde locuiește Ioan Beteag au semnat o declarație prin care confirmă că acesta a deținut locul de parcare vreme de 20 de ani, loc ce a fost cedat acum unui nou locatar, chiar dacă Ioan Beteag își achitase regulamentar abonamentul anual. 

Iată ce răspuns năucitor a primit Ioan Beteag de la Direcția Impozite și Taxe Locale:

”Ca urmare a adresei dvs. înregistrată la noi, prin care solicitați virarea unei sume de 56 de lei (achitată prin mandat postal conform facturii, ca ”impozit mijloace de transport-parcare”), din contul Direcției Impozite și taxe Locale în contul Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor, reprezentând abonament pentru parcare, vă comunicăm următoarele: 

Conform informațiilor primite de la Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor, d-voastră nu figurați în baza de date a acestui serviciu cu abonament anual sau contract de închiriere pentru parcare, prin urmare solicitarea d-voastră nu poate fi soluționată favorabil.

Suma de 56 de lei, pe care ați achitat-o în data de 22.03.2018 este înregistrată în contul impozitului pe mijloace de transport, unde figurați cu suprasolvire la rol.

Deoarece nu figurați cu debite neachitate față de bugetul local, puteți opta pentru restituirea sumei respective, sau compensarea acesteia în contul impozitului pentru mijloace de transport pentru anul următor”, se precizează în răspunsul oferit lui Ioan Beteag de către Direcția Impozite și Taxe Locale.

Altfel spus, și cu banii în conturile Primăriei, și fără loc de parcare. Acum, cetățeanul clujean, care achitase de timpuriu taxele către municipalitate, este nevoit să își parcheze mașina pe unde apucă, întrucât locul de parcare pe care-l utilizase vreme de 20 de ani, a fost destinat unui alt locatar. 

Care sunt criteriile în baza cărora se acordă locuri de parcare în cartierele municipiului Cluj-Napoca?

După ce reguli se ghidează Serviciul Parcări din cadrul Primăriei?

Ca urmare a amenzii primite, Beteag a înaintat o adresă către Direcția Inspecție și Control, departament care, de asemenea, i-a răspuns într-o doară:

 Dacă Regulamentul de acordare a locurilor de parcare este lovit de o stare de excepție, adică este suspendat ori funcționează lacunar, de ce nu sunt înștiințați și cetățenii, mai exact contribuabilii de bună credință? 

Sau primăria clujeană incasează taxe pentru parcare de la un cetățean, iar locul de parcare îl acordă altuia? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *