Din oras

Încă un pas electoral pentru amenajarea Parcului Est: peste 6 milioane de lei doar pentru contractul de proiectare

Fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, prin negociere, a fost finalizată organizarea concursului de soluții pentru „Amenajarea Parcului Est”, astfel încât consilierii locali vor vota pentru aprobarea cuantumului premiilor care urmează să fie acordate. 

premiul I – în valoare de 6.288.360,00 de lei fără TVA (contract de proiectare) 
premiul II – 120.000 de lei fără TVA
premiul III – 60.000 de lei fără TVA

CITEȘTE ȘI: Rampe de gunoi clandestine în Parcul Est

Parcul Est are o suprafață de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Oportunitatea de a amenaja această zonă a fost semnalată încă din perioada anilor ’60-’70, când au fost propuse mai multe proiecte pentru valorificarea oglinzilor de apă prezente și transformarea unui sit mlăștinos în într-un spațiu de agrement.

„Având în vedere documentația întocmită de Ordinul Arhitecților din România, privind proiectul „Amenajarea Parcului Est”, se impune realizarea unei proceduri de achiziție publică pentru atribuirea contractului de proiectare a obiectivului de investiții”, se arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre. 

Conform art 105 din Legea 98/2016, concursul de soluții este parte a unei proceduri prin care, în final, contractul de servicii urmează să fie atribuit. În cazul acestui proiect, administrația clujeană face uz de această prevedere prin care negocierea înlocuiește anunțul prealabil de participare pentru atribuirea contractului de achiziții publice de servicii:

Art 105 (7): „Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru atribuirea contractelor de achiziții publice de servicii atunci când, ca urmare a unui concurs de soluții, contractul de achiziții publice de servicii urmează să fie atribuit, conform regulilor stabilite în cadrul concursului de soluții respectiv, concurentului câștigător sau unuia dintre concurenții câștigători ai concursului respectiv; în acest din urmă caz, autoritatea contractantă are obligația de a transmite invitație la negocieri tuturor concurenților câștigători”. 

CITEȘTE ȘI: Boc, maestrul concursurilor de soluții, organizează alte trei concursuri internaționale: pentru parcul Bună Ziua, Parcul Est și Centru de știință

Astfel, în urma concursului de soluții se vor declara un număr de maximum 3 soluții premiate, iar procedura urmează să fie finalizată prin negociere cu câștigătorul concursului de soluții. 

Pentru evaluarea candidaturilor și desemnarea câștigătorilor este necesară constituirea unui juriu. 

În motivarea acestui proiect, supus dezbaterii la inițiativa primarului, se precizează:

„Strategia de dezvoltare urmărește ca municipiul Cluj-Napoca să devină unul dintre cele mai primitoare orașe din Estul Europei, unde atât locuitorii, cât și turiștii să se simtă excelent”. Iar în virtutea acestui argument cât se poate de general, calitatea aerului și necesitatea creșterii suprafeței de spațiu verde ocupă un loc însemnat.  

Scopul și obiectivele concursului:

În februarie 2020, Primăria a organizat o dezbatere publică pentru amenajarea Parcului Est, unde au fost prezentate elementele de fundamentare ce urmau să stea la baza temei de concurs.

La mai bine de o jumătate de an distanță, Primăria avansează acest proiect chiar în plină campanie electorală. 

Parcul Est (46,19 ha) și zona verde a Canalului Morii – tronson Parcul Rozelor au fost introduse pe lista de investiții pentru anul 2019, urmând să fie organizate concursuri internaționale de soluții.

CITEȘTE ȘIPrimăria mai trasează niște parcuri virtuale până în 2030
 
Pentru început, municipalitatea clujeană a semnat două contracte pentru elaborarea temelor de concurs. Nimic despre termenii de realizare a acestora. 

Realizarea Parcului Est este tergiversată de aproape 5 ani. ONG-ul Societatea Organizată Sustenabil (SOS) din Cluj-Napoca insistă de mai bine de cinci ani ca Primăria să amenajeze Parcul Est, a identificat și proprietarii terenurilor cu probleme juridice, a cerut și fonduri de la Ministerul Mediului, a câștigat și finanțare de la bugetul local în cadrul programului de bugetare participativă, dar cu toate acestea administrația publică locală tergiversează lucrurile.

Oficialii din Primărie declarau la începutul anului trecut că se află la faza de identificare a proprietarilor terenurilor. În 2013, într-o declarație video, primarul Emil Boc promitea realizarea parcului, care ar fi cel mai mare din oraș. 

Cu toate acestea, chiar primarul Emil Boc a fost cel care a propus, în martie 2019, amenajarea unui Aquaparc, în locul parcului Est, inițiativă ce a fost sancționată și criticată aspru de cetățeni dar și de societatea civilă, situație în urma căreia edilul a amânat proiectul realizării Aquaparcului. În plină campanie electorală, administrația liberală clujeană rostogolește proiectul Parcului Est mai departe. 

CITEȘTE ȘIDupă două ore de dezbateri, Boc & Co. au decis în ciuda opoziției cetățenilor: vom avea aquapark în Gheorgheni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *