Haideți să îl eliberăm pe Bator, prizonier la adăpostul RADP Cluj-Napoca!

În adăpostul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), în spatele gratiilor, își ispășește pedeapsa calul sechestrat de Poliția Locală Cluj-Napoca miercuri seara. Necazul i se trage de la Facebook, unde câteva poze cu el înhămat la o căruță, văzându-și liniștit de treaba pe Bulevardul Muncii, s-au viralizat în decurs de câteva ore.

Prompți cum îi știm, polițiștii locali s-au deplasat la fața locului și au pus mâna pe bietul cal, pe care de dragul poveștii o să-l numim Bator de acum înainte, și l-au escortat la sediul Regiei Autonome a Domeniului Public, pentru o anchetă serioasă.

Toată lumea s-a grăbit să-i acuze pe Bator și pe stăpânul sau că strică, vezi Doamne, imaginea de 5 stele a orașului, însă nimeni nu și-a pus întrebarea ce caută acesta pe un drum public.

Așa că am mers pe urmele poveștii, ca să aflăm dedesubturile care au intrigat și oripilat un oraș întreg. Ce aveam să aflăm întrece orice imaginație.
Casa lui Bator e pe același bulevard de unde l-au săltat polițiștii locali cu o seară în urmă, dar stăpânul acestuia nu e de găsit. Umblă de două zile disperat prin oraș să împrumute bani de la rude și prieteni pentru a-și recupera animalul cu care își câștigă pâinea de zi cu zi. Acasă, chiar când am ajuns, am dat nas în nas cu fratele omului, Pardalian, care venise tot cu căruță ….să care apă potabilă să poată bea și găti și familia lui.
Ca și fratele sau, Pardalian se folosește de animal că să câștige un ban din colectarea fierului și cartoanelor.

Primăria, în loc să-i ajute pe bieții oameni și să le înlesnească accesul la apă potabilă, le confiscă animalele și îi pune să plătească amenzi usturătoare.  Pardalian recunoaște că l-a votat pe actualul primar Emil Boc, cu toate că n-a făcut absolut nimic pentru ei de când e în funcție.  
Până la ora difuzării materialului, Bator are o notă de plată la RADP destul de mare, conform directorului, care ține socoteală fiecărui pai de fan pe care animalul îl înfulecă. Iar dacă nimeni nu vine să plătească masă și cazarea lui Bator timp de 5 zile, acesta trece automat în custodia Primăriei și apoi va fi scos la licitație.  
 
 
Însă Bator nu pare prea abătut sau îngrijorat de privarea de libertate. Are un acoperiș deasupra capului, căldură, trei mese pe zi și un îngrijitor care să-i facă toate hatârurile.

Dincolo de hazul de necaz, situația acesor oameni care se folosesc de cai și căruțe pentru a-și câștigă pâine sau mai grav, pentru a-și procura apă potabilă pentru familie și copii, este una deosebit de gravă.  Soluții ar fi, Dacă cineva ar vrea. Dar nu prea vrea nimeni. Când l-am întrebat pe directorul RADP  dacă autoritățile ar fi dispuse să anuleze amendă pentru persoanele care nu pot face dovadă unui venit sau să acorde  o amendă progresivă, în fucntie de venitul acestora, a ridicat din umeri și ne-a spus că asta e treaba Primăriei.  

Între timp, Bator își va petrece încă o noapte în sediul RADP, sub ochiul vigilent al administrației clujene care l-a transformat din cal...într-un țap ispășitor.

Pentru schimbarea regulamentului în ceea ce privește confiscarea animalelor persoanelor din categorii sociale vulnerabile, va invităm să semnați PETIȚIA ONLINE, inițiată pornind de la cazul lui Bator.

Citește și:

Panseluțele lui Bonțidean au capturat un cal și s-au luptat viteji cu Cuțitarul din Panticeu – FOTO și VIDEO

Adauga comentariu