Grupul de inițiativă Musai-Muszáj protestează împotriva posterului discriminatoriu și falsificator al istoriei, amplasat de Primăria Cluj-Napoca

După ce relatam în luna februarie a acestui an despre faptul că Primăria Cluj-Napoca va fi executată silit din cauză că nu a montat plăcuțele multilingve la intrările în oraș, la un an după ce a pierdut un proces în acest caz, precum și despre cum Instalația artistică a Asociației Musai Muszaj a fost vandalizată. În ″orașul sigur″, libera exprimare este nesocotită, acum, când încep Zilele Clujului, municpalitatea a înlăturat inscripțiile în limba maghiară de pe un poster gigant care reproduce o fotografie de la începutul secolului XX, reprezentând Palatele Status din Cluj-Napoca.

click foto pentru imagine completă

Acest aspect a fost semnalat de către Grupul de Inițiativă Musai-Muszáj, care atrage atenția cu privire la ”falsificarea istoriei”, într-un oraș cu pretenții așa-zis ”multiculturale”.

Motiv pentru care, membrii ascoiației somează municipalitatea clujeană să renunțe la acest poster ”discriminatoriu”, până vineri, în data de 18 mai ora 15. În caz contrar, Primăria Cluj-Napoca va fi denunțată la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării. 

Redăm mai jos textul solicitării făcute de către Grupul de Inițiativă Musai-Muszáj:

”În acest an Primăria Cluj-Napoca a amplasat pe latura vestică a pieții Unirii un poster gigant înfățișând reproducerea unei fotografii datate de la începutul secolului XX, reprezentând Palatele Status din municipiu. 

Regretabil, posterul falsifică istoria. Față de fotografia originală, de pe posterul Primăriei au fost înlăturate toate inscripțiile maghiare (numai acestea) negând astfel identitatea istorică multiculturală a orașului.

Practica Primăriei clujene este deopotrivă jignitoare pentru comunitățile române și maghiare: instituția consideră indezirabilă limba, cultura și prezența istorică a comunității maghiare și presupune intoleranță din partea comunității române.

Este obligația morală și legală a organizatorilor evenimentului să se asigure ca toate comunitățile orașului să perceapă Zilele Clujului ca fiind ale lor. În ciuda apelurilor din trecut făcute de Musai-Muszáj, comunicarea privind Zilele Clujului (afișe, caiet de program, pliante, pagină web, brand, inscripții) este în continuare monolingvă. Este profund regretabil că, prin practica falisficării istoriei, Primăria Cluj-Napoca pășește pe o treaptă "superioară" a maghiarofobiei, tocmai în centenarul Marii Uniri.

Solicităm Primăriei Cluj-Napoca să înlăture posterul discriminatoriu și falsificator al istoriei din Piața Unirii până vineri 18 mai, ora 15. În caz contrar grupul Musai-Muszáj va denunța Primăria Cluj-Napoca la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării. 

Cluj-Napoca/Kolozsvár/Klausenburg, 17 mai 2018. május 17”.

 

sursa foto: Musai-Muszáj/Facebook

 

Comentarii

michael mann

17.05.2018 13:48
să te apuci să stergi cu pensula istoria..te piși pe tine de prostalău bazdmeg photoshop Flóra Borsi!

Adauga comentariu