Focus

Grevă japoneză ori grevă generală? Ofensiva UBB contra reducerii locurilor bugetate. Scrisoare Deschisă adresată Guvernului României

Universitatea ″Babeș-Bolyai″ a anunțat declanșarea unor acțiuni concrete ca reacție la măsurile adoptate de Ministerul Educației, prin care numărul de locuri bugetate pentru admiterea din anul universitar 2018-2019 este redus considerabil. Astfel, reprezentanții UBB iau în considerare inițierea unei greve japoneze care se poate transforma, ulterior, într-o grevă generală.

UBB a solicitat Ministerului Educației explicații cu privire la formulele de calcul care au stat la baza reducerii numărului de locuri pentru toate cele trei nivele de studiu. În conferința de presă întrunită astăzi, pentru adoptarea unor măsuri specifice în acest caz, prorectorul UBB, Daniel David, a declarat următoarele:

Despre tăierea de locuri la admiterea în anul universitar 2018-2019 am discutat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, am întrebat care sunt formulele de calcul, dar nu am primit răspunsuri. Solicităm decidenţilor politici să întrerupă acest asalt asupra zonelor de competitivitate ale mediului academic. UBB aşteaptă încetarea asediului şi corectarea erorilor în distribuirea locurilor bugetate la licenţă, master şi doctorat. Voi propune la nivelul Senatului UBB declanşarea unei greve japoneze, apoi a unei greve generale a studenţilor şi cadrelor didactice. Vom informa partenerii externi despre demersurile antiacademice de reducere a locurilor, de altfel, deja, ei au început să ne întrebe ce se întâmplă″.

David s-a mai referit, în declarația sa, și la faptul că atacul început de MEN este orientat doar asupra unor universități din țară, în special a celor care fac parte din Consorțiul Universitaria.

În Scrisoarea Deschisă adresată Guvernului României, făcută publică în cadrul conferinței de astăzi, se arată următoarele:

Unul din ultimele atacuri, atac extrem de grav, se referă la reducerea drastică a numărului de locuri la masterat și doctorat în majoritatea universităților tradiționale din marile centre academice, adică tocmai în zona de competitivitate a acestor universități, zonă prin care și România este încă activă în spațiul academic internațional. 

Problema majoră este că politicul nu încearcă astfel doar stabilirea propriei ierarhii academice, ci distorsionează și inversează criteriile academice internaționale pentru a-și justifica academic ierarhia politică. 

Solicităm decidenților politici să nu mai distorsioneze mediul academic cu imixtiuni politice, recunoscând diferențierile inerente pe baza standardelor din lumea civilizată, fără a introduce animozități între diferite tipuri de universități (și domenii), ci recunoscându-i fiecăreia rolul și funcția socială prin misiunea și profilul pe care îl are. 

Pozițiile critice ale universităților tradiționale la adresa politicului trebuie văzute nu ca atacuri politice partizane, ci ca fiind critici intelectuale constructive, parte din esența a ceea ce înseamnă universitate reflexivă într-o țară modernă, putând  servi unor decidenți politici înțelepți. 

Oricum, timpul și mișcarea lumii sunt în favoarea direcției pe care o reprezintă aceste universități, nicidecum a ideologiei academice impuse de politicul din prezent. 

Ca acțiuni concrete imediate, UBB așteaptă încetarea asediului și corectarea rapidă a erorilor în distribuirea locurilor bugetate la licență/master/doctorat. Lipsa acestor acțiuni concrete ne obligă (1) să demarăm consultări pentru intrarea, inițial, în grevă japoneză, iar ulterior în grevă generală (studenți și angajați UBB) și (2) să informăm partenerii externi de aceste demersuri antiacademice″, se arată în conținutul Scrisorii Deschise adresate Guvernului României. 

 

CITEȘTE ȘI: UPDATE: Protestul UBB față de repartizarea locurilor bugetate pentru Admiterea 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *