In vizor

Emil Boc, filosoful: „La JUDECATA ISTORIEI, Clujul va ieși foarte bine”

Fără să asigure condițiile pentru sănătatea românilor afectați de alte boli în pandemia de covid, precum diabetul ori cancerul, și cu 0 (zero) măsuri pentru sănătatea mintală a populației, Emil Boc a vorbit despre cum se va prezenta Clujul – evident, în față – „la JUDECATA ISTORIEI” drept un oraș care a învins pandemia prin „aurita cale de mijloc”, adică scăldând-o din dreapta PDL-istă în dreapta PNL-istă. 

Fără măsuri concrete, doar prin restricții. 

Fără programe coerente de sănătate ori economice. Doar cu gargară. 

Fără centre de vaccinare funcționale, doar cu câteva centre pe post de reclamă. 

Clujul – care a permis ca mii de români să fie transportați prin concursul autorităților pe Aeroportul Internațional în cadrul afacerii „SPARANGHELIA”, iar aceasta în plină stare de urgență, exact cu un an în urmă

– în 9 Aprilie 2020 –

se va prezenta „la JUDECATA ISTORIEI” drept un oraș model. 

„Iar noi să ne comportăm altruist, să ne gândim la ceilalți, pentru că genul ăla de gândire – „mie nu mi se poate întâmpla” – mai ales în bătălia asta cu inamicul ăsta invizibil care e covidul. 

Pe de altă parte trebuie să fim conștienți că oamenii, ca masse, ca societate au obosit. 

Nu mai poți după un an de zile să le ceri aceeași reziliență, aceeași înțelegere față de covid ca și acum un an de zile. 

Cei săraci devin tot mai săraci, tot mai multe firme intră și ele în terapie intensivă, riscăm să intrăm dintr-o criză sanitară într-o criză economică. 

Și atunci trebuie să cumpănim foarte echilibrat și să găsim soluții și pentru domeniul medical, pentru protejarea vieții, și pentru dimensiunea psihologică a orașului și a oamenilor”, a filosofat Emil Boc în cadrul unei intervenții. 

Și cum facem acest lucru, domnule primar? – a fost întrebarea moderatorului. 

„Știți? Cu măsură.

Din fiecare facem câte ceva.asta este cheia, până la urmă. 

Cum ziceau britanicii…ăsta, în Antichitate?! „Calea de mijloc e calea de aur” – Aurita cale de mijloc. 

Și aici, echilibrul necesar între economie, protejarea vieții și a sănătății.

Protejarea dimensiunii psihologice și toate sub cupola solidarității și a capacității de a lucra împreună.

De a ne asculta unii pe alții, de a ne înțelege. 

De a evita și a elimina tensiunile. De a pune accent pe lucrurile care ne unesc și nu care ne dezbină. 

Trăim momente grele de istorie. Să știți că o să rămânem de referință peste ani și ani. Nu a mai fost de 100 de ani o asemenea pandemie. 

Rămâne de referință modul cum ne-am comportat și cum am reușit ca și comunitate. 

Eu spun că la JUDECATA ISTORIEI Clujul va ieși foarte bine! Per ansamblu. 

Pentru că va fi, cu siguranță, printre primele, dacă nu primul oraș care va ieși din această pandemie”, a conchis Emil Boc filosofeala lipsită de profunzime. 

P.S.: Recent, rectorul UBB, Daniel David, a adus în atenția publică tema numărului insuficient de psihologi în școlile din România, tema stresului în pandemie, dar și lipsa unui răspuns din partea premierului PNL-ist Florin Cîțu la scrisoarea deschisă adresată în urmă cu 2 luni de Daniel David, președintele Consiliului Național al Rectorilor privind eficientizarea relației dintre universități și mediul socio-economic. 

CITEȘTE ȘIDaniel DAVID, despre stres în pandemie: A fi calm și relaxat în pandemie este anormal… N-aș vrea să mai aud autorități sau cvasi-experți care sugerează oamenilor să fie calmi

E simplu.

Problemele de ordin mintal pe care le ridică pandemia, ca temă, a lipsit de pe agenda guvernanților.

Iar restricțiile au devenit și mai restrictive.

CITEȘTE ȘIPremierul Cîțu, niciun răspuns la 2 luni de când rectorul UBB i-a cerut schimbări legislative în relația dintre universități și mediul socio-economic

Despre efectele acestor măsuri asupra psihicului și a randamentului scăzut la locul de muncă cauzat de această ecuație, nu vorbește nimeni. 

Despre oamenii rămași fără joburi, ori muncind de acasă în 30 de mp, cu copiii pe care Guvernul Cîțu i-a trimis în vacanță vreme de o lună, pe capul părinților, nu se vorbește suficient. 

Despre adevăratele crize pe care le-a provocat pandemia, dar mai ales incompetența autorităților, nu vorbesc nici studiile. Pentru că lipsesc. 

Dar, „per ansamblu”, Clujul „va ieși foarte bine la JUDECATA ISTORIEI”, evident, primul! 

Iar aceasta pentru că așa a spus primarul-filosof. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *