Din oras

De ce nu acceptă Primăria montarea senzorilor pentru evaluarea calității aerului? Tarcea: Nu poți să panichezi lumea cu senzori pe care-i cumperi de pe internet

Ce aer respir în Cluj? Autoritățile nu acceptă montarea senzorilor neomologați pentru măsurarea calității aerului în Cluj: „Nu poți să pui un fel de senzori și să panichezi lumea cu senzori pe care-i cumperi de pe internet”. Așa au apreciat reprezentanții autorităților locale inițiativa de îmbunătățire a măsurătorilor de calitate a aerului în Cluj. Dincolo de orice, internetul nu pare a reprezenta o sursă sigură pentru achiziția unor asemenea dispozitive, potrivit reprezentanților administrației locale. 

„Nu știu de această donație. 

În primul rând, acești senzori trebuie să fie omologați. 

Este o discuție… Nu poți să pui un fel de senzori și să panichezi lumea cu senzori pe care-i cumperi de pe internet sau din altă parte.

Acești senzori trebuie să fie omologați, trebuie să fie avizați și după aceea, sigur, discutăm”, a declarat viceprimarul PNL-ist Dan Tarcea în cadrul unei intervenții. 

Inițiatorii proiectului au solicitat Primăriei Cluj-Napoca acordul pentru instalarea senzorilor, însă nu au primit un răspuns pozitiv.

Planul inițial prevedea instalarea a 16 din cei 22 de senzori în stațiile InfoTrafic, folosind conexiunile de internet și alimentarea cu energie electrică din branșamentul stațiilor CTP. 

„În primul rând, asta facem. 

Vedeți că ne preocupă extrem de mult ce facem cu orașul în această dimensiune verde”, a ținut să adauge Tarcea. 

Recent, iniţiativa CE AER RESPIR la Cluj a fost lansată de Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici şi Declic, cu sprijinul Talo Media și Komiti. Platforma Aerlive.ro care va găzdui reţeaua de senzori este un proiect inițiat de Ecopolis și Fundația ETA2U.

„Mii de clujeni se îmbolnăvesc din cauza calității aerului în fiecare an. 

Nu știm ce aer respirăm și asta e o problemă”, Dr. Bogdan Mincu, Pneumolog, Cluj-Napoca Detalii AICI.

Mai mult, după ce Primăria Cluj-Napoca ar fi refuzat montarea unor asemenea dispozitive, inițiatorii au lansat un apel către comunitatea clujeană pentru găzduirea celor 22 de senzori.

De asemenea a fost lansată inițiativa ADOPTĂ UN SENZOR.

CITEȘTE ȘI: Primăria întârzie montarea senzorilor de monitorizare a calității aerului: „Nu știm ce aer respirăm și asta e o problemă”

Calitatea aerului în Cluj

În mod constant, tema poluării aerului și a calității aerului pe care-l respiră clujenii a fost adusă în atenția publicului, dar datele paralele care demonstrau nivelul ridicat de poluare au fost fie neglijate, fie anulate prin simple decalarații ale reprezentanților administrației locale: măsurile întârziate luate de administrație în privința traficului, a închiderii gropilor de gunoi și a șantierelor care au cuprins orașul, toate acestea au avut urmări directe în privința calității aerului din Cluj și al nivelului ridicat de poluare. 

Încă din martie 2018, data primei masurări neconvenționale la care Ziar de Cluj a participat, nivelul de poluare din zona trecerilor de pietoni din centrul oașului, Piața Mihai Viteazul, indicau o creștere alarmantă.

Nivelul de poluare din Cluj-Napoca depășea limita admisă de 25 de micrograme pe metru cub. 

CITEȘTE ȘI: Nivelul de poluare din Piața Mihai Viteazul depășește de 4 ori limita admisă: 119 micrograme la trecerea de pietoni. Din 4 stații de monitorizare în Cluj, funcționează doar 2 VIDEO

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *