Primăria întârzie montarea senzorilor de monitorizare a calității aerului: „Nu știm ce aer respirăm și asta e o problemă”

Inițiatorii proiectului de montare a senzorilor de monitorizare a calității aerului au solicitat Primăriei Cluj-Napoca acordul pentru instalarea senzorilor, însă nu au primit un răspuns pozitiv: „La solicitarea noastră legată de instalarea senzorilor în stațiile InfoTrafic, Primăria Cluj-Napoca ne-a mulțumit pentru idee și ne-a amintit că există un plan integrat de măsurare a calității aerului, dar nu a oferit un răspuns solicitării noastre de a amplasa senzorii în stațiile InfoTrafic”, notează inițiatorii proiectului Ce aer respir la Cluj pe seama modului în care autoritățile locale susțin amplasarea de senzori pentru monitorizarea calității aerului pentru elaborarea unui tablou mai amplu privind calitatea aerului din Cluj. 

Campania CE AER RESPIR la Cluj intră în linie dreaptă

„Senzorii de monitorizare a calității aerului au început să fie montați săptămâna aceasta (harta este accesibilă pe pagina ceaerrespir.ro). 

Montarea senzorilor în 16 puncte din oraș este suspendată din cauza întârzierii Primăriei Cluj-Napoca în a permite amplasarea acestora”, notează inițiatorii campaniei Ce aer respir, care lansează un apel către comunitatea clujeană pentru soluții alternative de găzduire a senzorilor.

În urma campaniei de strângere de fonduri realizate la sfârșitul anului 2020, au fost achiziționați 22 de senzori de monitorizare a calității aerului PurpleAir PA-II, făcând astfel posibil demersul cetățenesc de monitorizare a calității aerului. 

Inițiatorii proiectului vor monta senzorii în puncte relevante din Cluj-Napoca, alese de experți ai Centrului de Mediu și Sănătate. Senzorii vor monitoriza poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 și PM10, ce au efecte nocive majore asupra sănătății. 

Datele cu privire la calitatea aerului vor putea fi accesate pe internet de clujeni începând cu jumătatea lunii aprilie și, de asemenea, vor putea fi descărcate în format open data, semnalează inițiatorii. 

„Mii de clujeni se îmbolnăvesc din cauza calității aerului în fiecare an. 

Nu știm ce aer respirăm și asta e o problemă”, Dr. Bogdan Mincu, Pneumolog, Cluj-Napoca Detalii AICI

Planul inițial prevedea instalarea a 16 din cei 22 de senzori în stațiile InfoTrafic, folosind conexiunile de internet și alimentarea cu energie electrică din branșamentul stațiilor CTP. Inițiatorii proiectului au solicitat Primăriei Cluj-Napoca acordul pentru instalarea senzorilor, însă nu au primit un răspuns pozitiv.

La solicitarea noastră (http://bit.ly/solicitare_senzori) legată de instalarea senzorilor în stațiile InfoTrafic, Primăria Cluj-Napoca ne-a mulțumit pentru idee (http://bit.ly/raspuns_senzori) și ne-a amintit că există un plan integrat de măsurare a calității aerului, dar nu a oferit un răspuns solicitării noastre de a amplasa senzorii în stațiile InfoTrafic.

Dorim să scoatem în evidență faptul că, după montarea senzorilor, datele cu privire la poluare vor putea fi folosite inclusiv de Primăria Cluj-Napoca în luarea deciziilor legate de managementul traficului și îmbunătățirea calității aerului”, notează inițiatorii campaniei Ce aer respir din Cluj. 

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat în 3 iunie 2020, „Planul Integrat de Calitate a Aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca, pentru perioada 2020-2024”. Prin acest plan, calitatea aerului devenea un pretext pentru reiterarea promisiunilor electorale mai vechi și pentru lansarea în spațiul public a unora noi.

CITEȘTE ȘIPlanul Integrat de Calitate a Aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca, un nou document gonflat cu promisiuni, supus votului Consiliul Local

Inițiatorii campaniei CE AER RESPIR la Cluj lansează un apel către comunitatea clujeană pentru găzduirea celor 22 de senzori.

De asemenea a fost lansată inițiativa ADOPTĂ UN SENZOR - disponibilă AICI

Iniţiativa CE AER RESPIR la Cluj este lansată de Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici şi Declic, cu sprijinul Talo Media și Komiti. Platforma Aerlive.ro care va găzdui reţeaua de senzori este un proiect inițiat de Ecopolis și Fundația ETA2U.

Rețeaua Aerlive a fost lansată prima oară în 2019 la București și a primit premiul 1 la categoria protecția mediului la Gala Societății Civile 2020. Noile date oferite de senzori au arătat gravitatea poluării din capitală și au adus problema calității aerului în atenția locuitorilor și a presei.

Noutăți cu privire la proiect vor fi publicate pe pagina Facebook AerLive.ro și pe paginile Observatorului Roman de Sanatate și Clujul Sustenabil. După trei luni de la instalarea senzorilor, va fi publicat un raport cu concluzii și propuneri pentru autorități.

Specificații cu privire la amplasarea senzorilor

• Montare în exterior 
• Distanță de maxim 7 metri de la sol (maxim etajul 1)
• Conectare la o sursă de alimentare 
• Acces la internet prin WiFi
• Nu trebuie montat în vecinătatea unui coș de evacuare pentru centrala de încălzire, lângă aerisirea de la bucătărie sau în apropierea unui loc de fumat
• Distanță de maximum 100 de metri de punctele menționate în lista de mai sus

Calitatea aerului în Cluj

În mod constant, tema poluării aerului și a calității aerului pe care-l respiră clujenii a fost adusă în atenția publicului, dar datele paralele care demonstrau nivelul ridicat de poluare au fost fie neglijate, fie anulate prin simple decalarații ale reprezentanților administrației locale: măsurile întârziate luate de administrație în privința traficului, a închiderii gropilor de gunoi și a șantierelor care au cuprins orașul, toate acestea au avut urmări directe în privința calității aerului din Cluj și al nivelului ridicat de poluare. 

Încă din martie 2018, data primei masurări neconvenționale la care Ziar de Cluj a participat, nivelul de poluare din zona trecerilor de pietoni din centrul oașului, Piața Mihai Viteazul, indicau o creștere alarmantă.

CITEȘTE ȘINivelul de poluare din Piața Mihai Viteazul depășește de 4 ori limita admisă: 119 micrograme la trecerea de pietoni. Din 4 stații de monitorizare în Cluj, funcționează doar 2 VIDEO

Nivelul de poluare din Cluj-Napoca depășea limita admisă de 25 de micrograme pe metru cub. 

Lista punctelor de amplasare a senzorilor de monitorizare a calității aerului

Manastur-1 - Sens Giratoriu C Manastur+Campului
Manastur-2 - Pasaj N C Floresti+ 1dec1918
Manastur-3- Primaverii+Izlazului
Grigorescu-1- Sens Giratoriu E Grigorescu+Taietura Turcului
Grigorescu-2 - Sens Giratoriu Miraslau+1dec1918
Marasti-1 - Bucuresti+Paris
Marasti-2 - Sens Giratoriu Marasti
Gheorgheni-1 - Sens Giratoriu N Titulescu+ S Albini
Gheorgheni-2 - Sens Giratoriu T Mihali+ A Slanic
Andrei Muresanu-1 - C Brancusi+B S Delavrancea
Buna Ziua-1 - Buna Ziua+M Zaciu
Someseni-1 - Traian Vuia+Planoarelor
Someseni-2 - IRA (langa disp. CTP)
Zorilor-1 - Sens Giratoriu C Turzii+Observatorului
Zorilor-2 - Sens Giratoriu Frunzisului + Observatorului 
Gruia-1 - Intersectia str. Gruia + Baia Mare + Trambitasului + 11 Octombrie (in zona bisericii) 
Iris-1 - Sens Giratoriu Muncii+Fabricii
Dambu Rotund-1 - Sens Giratoriu C Baciului+C Coposu
Gara-1 - Piata Garii
Centru-1 - Motilor intre I Macelaru si G Cosbuc
Centru-2 - 21 dec. 1989+Cuza Voza+Piata A Iancu (langa statuia AICuza)
Centru-3 - Piata Lucian Blaga (langa C C a Studentilor)

 

Adauga comentariu