Cui pe cui se scoate? Palada îl invită pe Goțiu la o dezbatere publică despre violență: Vă întind această mînă, ca la rugby, după ce doi adversari se tăvălesc mai mult decît permite regulamentul

După incidentul petrecut în platoul unei televiziuni, când sociologul Mirel Palada i-a spart nasul senatorului Mihai Goțiu - cunoscut pentru somnul pe care îl trage de voie în Parlament - Palada încearcă să evite o întâlnire la tribunal și i-a adresat lui Goțiu o invitație publică. 

Palada ar vrea să „fumeze” pipa păcii cu Goțiu în cadrul unei dezbateri despre rolul violenței în viața publică. Sociologul își joacă bine ”cărțile” și propune să participe și alți invitați la discuții.

”Vă propun o dezbatere publică privind rolul violenţei în viaţa publică. Violenţa fizică. Violenţa verbală. Violenţa simbolică. Violenţa de idei. Şi unii, şi alţii. Şi Palada, şi Goţiu. Şi pesediştii, şi antipesediştii. Şi politicienii, şi votanţii. Şi cei care merg la talk-showuri, şi telespectatorii. Dle Goţiu, vă întind o mână adversă şi vă propun ca, după ce ne strîngem mâna, să ne aşezăm la masă împreună şi să invităm şi pe alţii să se aşeze la masă cu noi.

Vă întind o mână pe care nu ştiu dacă o veţi accepta sau nu, dar pe care sper că o veţi accepta pentru a arăta că atingerea adversarului se poate face şi altfel decât pentru a lovi verbal sau fizic...Mai ales vă întind această mână şi această propunere de discuţie pentru a ajuta măcar şi un pic la schimbarea discursului şi comportamentului public, îndeosebi în zona patimii politice. Cu voia sau fără voia noastră, am fost transformaţi simbolic în avataruri ale luptei politice, ale patimii celor două tabere care se tot zbat în minţile românilor. Propunerea pe care v-o fac poate fi un început al normalităţii de expresie în spaţiul public. Vă întind această mână, ca la rugby, după ce doi adversari se tăvălesc mai mult decît permite regulamentul. O strîngeţi sau nu. Depinde de dvs. Sper să o strîngeţi”, a scris Mirel Palada pe facebook.

Scrisoarea deschisă vine după ce Goțiu a anunțat săptămâna trecută că nu va renunța la procesul împotriva lui Paladă. Mihai Goțiu și-a ridicat certificatul medico-legal de la INML și a depus plângere penală pentru ultraj, la data de 14 septembrie.

Reacția lui Goțiu la invitația celui care l-a atacat a venit foarte prompt. Politicianul îl va ține câteva zile în suspans până să îi dea răspunsul.

”Am citit acum mesajul d-nului Mirel Palada şi, cel mai probabil, voi avea nevoie de câteva zile pentru a reflecta mai temeinic asupra lui şi, mai ales, pentru a mă consulta cu cei care mi-au transmis diferite mesaje după agresiunea la care am fost supus. Eu am suportat o agresiune fizică, dar sute de mii de cetăţeni români au fost afectaţi de imaginile violenţei transmise de televiziuni şi în mediul online şi vreau să cunosc şi punctul lor de vedere”, a declarat sâmbătă, 07 septembrie, Mihai Goțiu pentru Mediafax. El i-a transmis lui Paladă să doneze, în semn de bună-credință, o sumă de bani, unui ONG care luptă împotriva violenței.

Sociologul Mirel Palada l-a agresat în urmă cu o lună pe senator într-o pauză publicitară a unei emisiuni de la B1 TV. Cei doi au participat la emisiunea realizată de Nadia Ciurlin. După replici aprinse în direct, scandalul a început în pauza publicitară, a relatat Ciurlin, când s-au luat la bătaie. De altfel, ei au și ieșit din televiziune după incident.

Adauga comentariu