Vocea ta

Clujenii, către Emil Boc: „Când scoateți Clujul din noroaie, domnule primar?”

Clujenii consumatori de social media oficială au început să renunțe la ochelarii de cal care le-au fost confecționați și oferiți cu generozitate de către politicienii locali liberali, din materiale pur electorale. Dacă, într-o vreme, pe contul primarului Boc urmăritorii aduceau preponderent ovații și aplaudau la scenă deschisă, acum comentariile au început să conțină multe critici (constructive) și reproșuri ironice.

Sub ultima postare în care edilul liberal își anunța participarea în direct la un post de radio local, unde a vorbit despre „evoluția situației COVID-19, procesul de vaccinare, ce presupune legea zonelor metropolitane, precum și despre prioritățile anului 2021”, Emil Boc a fost atenționat de clujeni:

„Domnule primar, vă preocupă legea zonelor metropolitane, dar mi se pare că mai este mult de lucru în Cluj și mă gândesc specific la colectarea selectivă și colectarea deșeurilor menajere.”

„Greu la români, cât timp mai mergem pe ideea lasă că merge și așa nu se schimbă nimic, schimbare o să fie când găsesc sacul de reciclabile unde l-am pus după ce trece mașina de gunoi menajer, atunci mai punem și noi separat, până atunci muncă în zadar.”

De colectarea selectivă a deșeurilor se ocupă administratorul public al orașului, Gheorghe Șurubaru, care este plătit de Emil Boc (din bugetul public) pentru această sinecură, deja de 5 ani de zile, cu aproximativ 2000 de euro lunar.

Ziar de Cluj se întreba, în 2 octombrie 2020, după alegerile locale la care Emil Boc a primit, din partea clujenilor, cel de-al cincilea mandat de primar:

Îl va mai plăti Boc pe Șurubaru cu 2000 de euro pe lună, pentru un nou mandat de city manager?

La această întrebare a răspuns primarul, la un post de radio local, în 4 noiembrie 2020, prin răspunsul dat la o altă întrebare.

„Colectarea selectivă cum funcționează acum?”, l-a chestionat moderatorul pe Emil Boc.

„Mai bine decât în trecut, dar departe de nivelul pe care mi-l doresc. Aici, managerul general al orașului are mandat expres de la mine, sub contract, de a crește gradual, lunar și anual,  gradul de colectare selectivă, vor fi campanii și proiecte pilot pe cartiere pentru a putea să îi lămurim pe oameni, să le arătăm: uitați, depunem selectiv, vine mașina, colectează selectiv, se duce, se depune colectiv, uitați care este creșterea, uitați care este economia voastră la factură!

Deci, oamenii să vadă foarte clar acest circuit al trasabilității deșeurilor. Și, nu e ușor, aceasta e cea mai complicată parte, să pui toate părțile la aceeași masă, dar, repet, începem cu zonele unde avem platforme îngropate, unde lucrurile pot fi foarte clar monitorizate. Găsim și formule de camere video ca să știm sigur că acolo numai cei din zona respectivă depun, îi sancționăm pe cei care încalcă partea de colectare selectivă, dar, în egală măsură, orice firmă care nu vine și colectează selectiv este scoasă de pe piață, mergem la măsuri dure, radicale, trebuie să vină cu mașina pentru situația respectivă în ziua și în programul anunțat, se duce și se depune exact unde scrie pe trasabilitate, să vadă că s-a folosit acea cantitate selectivă și care să se regăsească direct într-o factură mai mică la cetățean. Dacă oamenii colectează selectiv, trebuie să aibă și o factură mai mică la plată”, a declarat primarul Emil Boc.

Așadar, Gheorghe Șurubaru „are mandat expres” de la Emil Boc pentru „a crește gradual, lunar și anual, gradul de colectare selectivă”. Încă un mandat.

Primul său mandat de city manager, primit în anul 2016, anul în care a concurat cu sine și a câștigat sinecura de administrator public al municipiului, a fost prelungit și pe durata celui de-al cincilea mandat de primar al lui Emil Boc, cu toate că Șurubaru și-a ratat „mandatul expres” pe care l-a primit de la primar pentru colectarea selectivă.

Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții. Numai că în cartierele orașului oamenii încă mai aruncă gunoiul în vechile tomberoane, neselectiv, totul la un loc. 

„Când scoateți Clujul din noroaie, domnule primar?”

Oamenii nu critică numai colectarea selectivă care nu se realizează în Cluj-Napoca, ci și salubrizarea stradală, ineficientă din două motive:

1. Poliția Locală nu verifică respectarea normelor de șantier, camioanele ieșind pe străzile orașului pline de noroi;

2. Firmele de salubritate spală străzile doar atunci când plouă:

VIDEO – Angajații Rosal spală cu mult spor străzile Clujului pe ploaie

Clujenii îi cer lui Emil Boc, prin comentarii pe pagina sa oficială de Facebook, în anul 2021, să îi scoată din noroaie:

 „Aș mai adăuga scoaterea Clujului din noroaie. Degeaba speli de zor străzile asfaltate, când non-stop ajung pe ele mașini din noroaie (sutele de străzi noi, ne-asfaltate, care-ți amintesc de lumea a 3-a/banana republics). Mai este mult de muncă până la mult visatul oraș de 5*.”

„Emil Boc, când scoateți Clujul din noroaie, domnul primar?”

Și autobuzele moderne ale CTP sunt electrizant de pline de noroi:

Și nu doar de noroi, ci, după cum sesizează oamenii, și de prea mulți călători și, posibil, de covid:

 „Azi ora 15.05 autobuzul 34 în stația Clujana.

Întrebare… de ce nu se pun mai multe autobuze în zonele cu afluență mare de oameni în orele de vârf?

Cum se poate evita virusul când oamenii stau unul lângă altul?”, a comentat un clujean pe pagina de Facebook a primarului.

Și Ziar de Cluj a scris despre aglomerația din mijloacele de transport în comun:

Tramvaiele care vin rar în stații, mijloacele perfecte de transport pentru COVID-19

Degeaba, însă! Problemele punctuale ale oamenilor, cele de care locuitorii orașului se lovesc zi de zi, trenează, sunt ignorate, amânate sau ineficient rezolvate de administrația locală liberală. Important e că se va face metrou. Cândva, la un moment dat, când puricii se vor potcovi cu 99 de ocale de fier și tot vor reuși să sară și să se dea de trei ori de-a berbeleacul la vreun post de radio local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *