Cadou de la PSD pentru primari: vor scăpa de răspunderea penală

Sevil Shhaideh anunță un proiect de lege care să scape primarii de răspunderea penală. “Trebuie clarificată răspunderea administrativă la nivelul competențelor. Vom face un proiect de lege în acest sens”, a declarat la audieri propunerea lui Dragnea pentru funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării.

Sevil Shhaideh a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Aceasta a declarat că trebuie clarificată răspunderea administrativă în primării la nivelul competențelor și că ar exista un proiect de lege în aceste sens la Ministerul Dezvoltării. După care, parcă contrazicându-se în declarații, a completat că se va face un proiect de lege în acest sens.

"Trebuie clarificate răspunderile pentru primarii și funcționarii din instituții. Există aparat de specialitate care trebuie să răspundă pentru legalitatea actului respectiv (arhitectul șef, de exemplu). Acum, primarul e singurul care răspunde în fața legii. Se impune clarificarea competențelor. Vom face un proiect de lege în acest sens", a declarat Shhaideh.

În ceea ce privește alte măsuri cu privire la administrația publică locală, aflăm că se va înființa funcția de secretar general al prefecturii. O fi fiind foame mare de funcții din bani publici. Funcțiile de prefect, subprefect și secretar general al prefecurii vor fi de demnitate publică, aceștia vor fi obligați să aiba măcar cursuri de specializare în domeniul administației publice. De aceea a fost aprobată înființarea Institutului Național de Administrație publică, care va asigura aceste cursuri și pentru prefecți și subprefecți.

În ceea ce privește regionalizarea și descentrașizarea, aceasta nu se poate face fără un proiect de revizuire a Constituției. Așa că doamna Shhaideh a declarat scurt:

“Nu avem în programul de guvernare comasări de comune”.

De ce? Că-i rost de sifonat bani pentru clientela locală a PSD. Că aflăm că, ministerul va completa veniturile localităților care nu au un venit de 750lei/locuitor; în plus, localitățile sub 2000 de locuitori, care nu beneficiază în prezent de finanțare pe PNDL și pe fonduri europene vor primi finanțare pe PNDL pentru dispensare, școli, apă-canal și drumuri.

Printre prioritățile propuse în cadrul ministerului, propunerea de ministru a mai pomenit de creșterea cu 20% a salariilor din administrația publică locală și cu 50% a actorilor.

Așa că, după cum Ziar de Cluj a anunțat: semne bune anul are, feriți-vă la buzunare!

 

Foto: Hotnews

Adauga comentariu