Din oras

Bucureștenii de la Eco Sud au pierdut. RADP Cluj, din nou pe felie pentru gunoaiele clujenilor

Colectarea și prelucrarea deșeurilor din județul Cluj ar putea intra într-o nouă etapă, conform reprezentanților administrației județene, context în care prețul de colectare ar putea, de asemenea, suporta modificări. Consiliul Județean Cluj a semnat contractul prin care Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) urmează să intre în administrarea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj, iar astfel prețul de depozitare a gunoaielor să poată fi renegociat de RADP și operatorii de salubritate.

„Am semnat deja de săptămâna trecută contractul cu RADP Cluj, urmând ca ei să înceapă negocierile cu operatorii care ridică gunoaiele din tot județul, urmând ca din acest moment să se poată folosi această celulă CMID.

Prin depozitarea în această celulă, oferim o soluție pentru toți operatorii din județul Cluj”, a declarat Alin Tișe, președinte Consiliu Județean Cluj, prezent la o emisiune locală de radio.

În plus, după această etapă, comunele și orașele din județul Cluj vor fi obligate să adere la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și să depoziteze gunoaiele la singura și unica celulă de prelucrare a deșeurilor:

„Mai mult, toate comunele, toate orașele sunt obligate, prin aderarea la ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) să ducă gunoiul la această celulă care aparține din acest moment întregului județ”, a adăugat Alin Tișe. 

Clujenii vor suporta costul prelucrării deșeurilor

În aceste condiții, prețul colectării și prelucrării deșeurilor va putea fi modificat:

„Prețul final va fi stabilit prin negocierea pe care RADP, care a primit dreptul de depozitare prin această licitație, o va avea în primă fază cu operatorii care ridică gunoaiele din fiecare comună, iar după aceasta, va discuta direct prețul cu populația, în funcție de prețul cu care operatorul ridică gunoaiele din fiecare comună. 

RADP-ul se ocupă doar de administrarea celulei, a CMID-ului. 

Atunci, va fi o negociere pe care o vor face în trei, respectiv RADP cu firma care ridică gunoaiele și cu populația și în mod evident, costul de depozitare în rampă va influența în final prețul pe care îl va plăti fiecare comunitate locală pentru a se ridica gunoaiele”, a declarat Alin Tișe la un post de radio local. 

Prelucrarea deșeurilor: costuri mai mari sau mai mici pentru populație?

Conform președintelui administrației județene, deschiderea primei celule a CMID va avea un impact pozitiv asupra prețului de colectare a deșeurilor, întrucât clujenii nu vor mai plăti în plus pentru a suporta costurile de transportare a gunoiului în alte județe, după cum se întâmpla până în prezent:

„Va fi o chestiune foarte bună pentru comunitățile locale, care în prezent plătesc și 700-800 de lei pe tonă, pentru a le putea duce în alt județ și pentru a le depozita acolo.

Este un mare ajutor pe care îl vom aduce în sprijinul fiecărei comunități locale.

Dincolo de asta, vom ajunge în sfârșit să se închidă toate rampele care în momentul de față funcționează provizoriu și se va ecologiza toată zona de la Pata Rât și se va folosi doar acest centru. 

Noi am stabilit deja prețul la depozitarea în celulă la 169 de lei per tonă, pentru fracția finală, care reprezintă cam 20% din gunoiul pe care operatorul îl colectează de la populație”, a afirmat Tișe. 

Astfel, prelucrarea deșeurilor în singura celulă funcțională din cadrul CMID ar putea menține prețurile, în cazul populației, pentru salubritate. 

În schimb, dacă colectarea selectivă anunțată din iulie 2019 ca fiind obligatorie, procedură care nu a devenit funcțională până în prezent, va fi în sfârșit implementată, în mod automat prețul plătit de clujeni pentru selecția și tratarea deșeurilor ar putea fi modificat prin majorare. 

Astfel, Centrul de Managemnet Integrat al Deșeurilor, un proiect inițiat în 2011, a devenit funcțional doar parțial, prin intermediul unei singure celule unde, potrivit reprezentanților Consiliului Județean, urmează să fie prelucrate deșeurile.

Altfel, problema care rămâne este reprezentată de lipsa avizului de mediu, act absolut necesar pentru funcționarea CMID, dar care poate fi obținut doar odată cu finalizarea întregului proiect: 

„În momentul de față avem avizul de mediu, care presupune funcționarea celulei care este o parte componentă a proiectului integrat.

Autorizația finală de mediu va fi dată în etapa în care toate obiectivele sunt terminate, pentru că legea permite recepții parțiale și darea în funcțiune parțială a acestui centru.

Am optat pentru a face o recepție parțială, a primei celule, cu un aviz de mediu obținut anterior și pe un aviz de mediu al proiectului tehnic”, a adăugat Alin Tișe, președinte CJ Cluj. 

Alin Tișe și-a asumat o serie de obiective la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean, în urmă cu patru ani, printre care figura și finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor. Din păcate, acest proiect a fost realizat cu jumătăți de măsură, fiind funcțional doar partial. 

La începutul lunii iunie, Ziar de Cluj scria un material amplu despre faptul că nici nu s-a deschis bine prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) că activitatea a și fost oprită din cauza unei contestații. 

Contestația a fost depusă de către Eco Sud București, implicată într-un scandal ecologic legat de groapa de gunoi Vidra. Bucureștenii au reclamat contractul de operare pe care Consiliul Județean Cluj l-a semnat cu Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, fără o licitație deschisă. Contractul respectiv a fost atribuit în urma constituirii unei situații de urgență.

CITEȘTE ȘICine sunt bucureștenii care au oprit depozitarea gunoaielor la noul centru ecologic de deșeuri din Cluj-Napoca

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *