In vizor

Cine sunt bucureștenii care au oprit depozitarea gunoaielor la noul centru ecologic de deșeuri din Cluj-Napoca

La începutul lunii iunie, Ziar de Cluj scria un material amplu despre faptul că nici nu s-a deschis bine prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) că activitatea a și fost oprită din cauza unei contestații. Foarte puțin gunoi a fost depozitat în prima celulă și totul a fost oprit imediat.

Acea contestație despre care Ziar de Cluj a scris în urmă cu două săptămâni a fost depusă de către Eco Sud București, implicată într-un scandal ecologic legat de groapa de gunoi Vidra. Bucureștenii au reclamat contractul de operare pe care Consiliul Județean Cluj l-a semnat cu Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, fără o licitație deschisă. Contractul respectiv a fost atribuit în urma contituirii unei situații de urgență.

Eco Sud București este firma Cristinei Cantemir și a Elenei Șontelecan. A declarat în urmă cu doi ani o cifră de afaceri de 55 milioane lei, un profit de 2,3 milioane lei și 223 angajați.

Eco Sud care administrează groapa de gunoi din localitatea Vidra, de lângă Capitală, a fost implicată într-un scandal legat de acest depozit de deșeuri. Potrivit puterea.ro, rampa de gunoi Vidra funcționează ilegal de mai mulți ani, fiind extins în 2016 pe o proprietate privată, ceea ce demonstrează că el trebuia închis încă de atunci. În plus, depozitul fiind saturat de mai mulți ani, automat încetează și contractul de concesiune, care, chiar și în condițiile în care a fost parafat în 1999, și-ar fi încheiat valabilitatea anul trecut. Într-o amplă anchetă, jurnaliștii de la Puterea au arătat faptul că tot acest scandal a scos la iveală și uriașa caracatiță a intereselor și aranjamentelor țesute la Primăria Capitalei, care afectează de mulți ani sănătatea locuitorilor din localitățile Vidra, Sintești, Jilava și Berceni. Ei au dezvăluit ncredibilele inginerii ale acestei afaceri, cine sunt artizanii și care sunt consecințele.

Eco Sud București își dorește să intre și pe piața deșeurilor din Cluj-Napoca, aspect care se înțelege din contestația pe care au depus-o la CNSC cu privire la contractul atribuit de CJ Cluj către RADP Cluj-Napoca prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj spun că acel contract contestat de Eco Sud București a fost atribuit ca urmare a constituirii unei stări de urgență, decisă de autoritățile locale.

„Totul a fost și este constituit pe situația de urgență, care a fost dată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în ianuarie 2020. Consiliul Județean a putut să facă această atribuire în regim de urgență dată fiind această situație de urgență. Până la ieșirea din această stare trebuie să se găsească cea mai rapidă și cea mai facilă variantă posibilă, cu respectarea legii. O astfel de stare te scoate din logica achizițiilor standard. Documentele care stau la baza acestei hotărâri sunt date inclusiv de Direcția de Sănătate Publică, care se referă la situații de pericol a sănătății publice din cauza rampei ca urmare a iminentei atingeri a pragului de 75% la rampa temporară plus multe alte puncte”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Valentin Jucan, purtător de cuvânt al CJ Cluj.

Ca urmare a contestației Eco Sud, la CMID-ul proaspăt inaugurat, nu se mai pot depozita acum deșeuri. CNSC a suspendat contractul dintre CJ Cluj și RADP Cluj-Napoca. Este incert cât va dura această situație. Depinde de anularea situației de urgență, de contestația CJ Cluj și de organizarea unei licitații în adevăratul sens al cuvântului.

„O licitație în adevăratul sens al cuvântului se va face când se va ieși din starea de urgență, aspect care va fi constatat de Direcția de Sănătate Publică, Garda de Mediu și Agenția de Mediu”, a precizat Jucan.

La începutul lunii iunie, imediat după contestația depusă de Eco Sud, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, recunoștea cu jumătate de gură că CMID nu primește deșeuri, deși teoretic este operațional. Tot atunci spunea că procedurile pentru o licitație deschisă pot dura și 3-4 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *