Afacerea zilei

Bianca Trif, patroana de la Hotel Melody, isi bate joc deliberat de chiriasi pana ii alunga!

Ziar de Cluj anunta acum doua saptamani ca fostul restaurant Melody, cu o traditie de zeci de ani, urma sa fie preluat de proprietara conceptului Cantinna, Mihaela Tamas,  care dorea sa dezvolte un concept de lux intr-o locatie parca blestemata, care statea de luni de zile in paragina. Din pacate, asa cum ne-a relatat directorul general al Cantinna, intelegerea a picat, sefa hotelului Melody, Bianca Trif, comportandu-se neprofesionist cu viitorul chirias caruia, cu martori de fata, ii daduse „gentleman agreement” pentru inchiriere.

„La prima intalnire, Bianca Trif (n.r. – fata lui Marius Trif, cel care a muncit o viata pentru Melody si care acum este grav bolnav) parea interesata doar de bani si daca ii platim in avans, ca are cheltuieli mari pe iarna cu hotelul. Ne-am inteles asupra sumei, o suma importanta, ba chiar am admis sa ii platesc pe 3 luni in avans pe toata perioada contractuala de 6 ani, ceea ce cred ca nu a fost putin lucru. Mi-a spus ca doreste sa semnam cat mai repede, dar ca draftul de contract este facut de un om de-al ei, un pensionar bagaret, aflat si el la discutie, pe nume Miron Damian. M-a mirat putin chestiunea, am intrebat-o daca nu are avocat, mi-a spus ca are deplina incredere in Damian si ca el va creiona bazele contractului. Ca sa va imaginati cum se fac lucrurile la Melody, acest pensionar Damian avea un maldar de peste 30 de foi scrise cu pixul si pe care scrijelise un contract facut pe genunchi. I-am spus doamnei Trif ca pot sa o ajut cu secretara mea care sa vina la domnul Damian si stenodactilografieze contractul, ca sa nu lucram pe foi. Ceea ce s-a si intamplat, am dovada ca ne-am implicat cu toata deschiderea. La iesirea de la prima intalnire, am intrebat-o nu o data, ci de trei ori, daca pot sa fac public anuntul preluarii si sa incep discutiile cu furnizorii de produse de lux, iar ea a fost de acord cu totul, de fata fiind martori care pot sa certifice acest lucru”, spune Mihaela Tamas, cea care avea un buget de investitii de 100.000 de dolari pentru acest proiect.

 

Miron Damian, pensionarul comunist de la judeteana de partid, tartor peste Melody

 

„Un lucru caruia nu i-am dat atentie la prima intalnire este faptul ca acel batranel, are peste 75 de ani, isi tot dadea cu parerea despre ce ar trebui sa facem noi acolo, vorbindu-l de rau pe vechiul chirias, Mihai Fratila, fostul proprietar al Chez Michou, facandu-l incompetent si spunand ca i-a inselat la bani. Ulterior, m-am intalnit cu Mihai Fratila si mi-a facut impresia unui om foarte decent si inteligent, care a investit o gramada de bani in renovarea radicala a fostului restaurant Melody, locatie care pana in 2010 avea un aspect ponosit si falimentar. Fratila mi-a sugerat amabil sa am grija in tot ce fac, dar nu i-a vorbit de rau pe Bianca Trif si Miron Damian. Primul soc l-am avut intr-o vineri dupa-amiaza cand Bianca Trif ne-a sunat sa ne spuna ca nu e de acord cu numele Cantinna si ca domnul Damian ar vrea un nume mai clasic. Am intrebat-o de ce crede ca ar putea sa aiba un cuvant asupra acestui detaliu, de vreme ce pe ea o intereseaza doar sa respect contractul si sa ii platesc chiria? Bianca Trif nu mi-a dat impresia ca stie ceva despre hotelarie, dar atunci am tacut din gura si i-am explicat ca, pe aceeasi logica, Baracca nu are nicio problema sa functioneze sub acest nume, ba chiar e unul dintre cele mai profitabile si indragite restaurante de lux din Cluj. Raspunsul lui Damian m-a lasat masca: „Baracca nu e restaurant, ca nu are fete de masa de damasc si nici ciorbe”, moment in care mi-am dat seama ca domnul Damian e depasit de realitate, ca sa nu spun altceva”.

Miron Damian este un nume controversat in industria hoteliera clujeana. Inca de pe vremea comunismului, Damian a tras sfori in industria hoteliera. A ajuns mare stab la OJT Cluj dupa ce a fost alungat de la judeteana de partid pentru niste „carente” financiare pe care nu a putut sa le explice. Dupa Revolutie, si-a facut veacul la Melody, alaturi de omul de afaceri Marius Trif care, din pacate, s-a imbolnavit si astfel Damian a ajuns director peste tot managementul hotelului, profitand de lipsa de experienta a Biancai Trif.

 

Pretentii abuzive, lipsa de profesionalism

 

Contractul propus de Bianca Trif a fost trimis spre analiza catre directoarea Cantinna.

„In mod evident, mi-am consultat avocatul, care a facut la randul sau cateva propuneri de natura sa imi protejeze si mie interesele si care a propus eliminarea unor pretentii si clauze foarte dure si ilogice, sugerate de Damian si despre care, atentie!, nu ni s-a vorbit la prima intalnire cand am batut palma. In primul rand, Bianca Trif dorea ca noi sa acceptam o clauza potrivit careia eu pot fi oricand data afara din restaurant si contractul reziliat, fara despagubiri, in cazul in care va vinde tot imobilul si chiriasul nu va dori sa continue cu noi. I-am spus ca e o clauza inacceptabila si ca nu pot sa fiu de acord sa bag bani in dotari si in marketing ca apoi sa fiu scoasa tam-nesam de cineva, nu fara pretentia unor despagubiri. Apoi, domnul Damian, care a preluat intreaga „negociere”, ne-a impus o clauza prin care sa poata intra oricand in restaurant pentru verificari. Am spus ca sunt de acord, dar cu anumite limitari si mai ales cu o notificare prealabila. El ne-a transmis ca toate clauzele propuse de avocatul nostru sunt „fundamental intolerabile” si ca, daca nu acceptam clauzele lui, are mandat de la Bianca Trif sa anuleze intelegerea. Managerul meu a cautat in repetate randuri sa discute cu Bianca Trif, dar aceasta nu a mai raspuns la telefon, lucru care mi se pare total neonorant”, spune Mihaela Tamas.

 

„Mi-a cerut extras de cont personal”

 

„I-am spus domnului Damian ca sunt socata de aceasta rezolutie si ca astept explicatii, mai ales ca, asa stiu ca se fac afacerile, orice neconcordante prealabile se negociaza civilizat cu argumentele pe masa. Mi-a cerut o situatie financiara a firmei si, lucru absolut incredibil, un extras al contului personal. Mi-a spus ca vrea sa stie cati bani am in cont. L-am refuzat si i-am reamintit ca particip ca administrator al firmei la acest exercitiu comercial, nu ca persoana fizica si ca nu e treaba lui sa stie ce bani am eu in cont. Ca sa ofer un semn de incredere, i-am propus sa ii achit in aceeasi zi cu semnarea contractului chiria in avans (multe sute de milioane de lei vechi) si sa semnez ca, daca nu platesc, accept rezilierea imediata. Nu a mai dat un raspuns 24 de ore. Apoi a solicitat financiarele firmei, le-am trimis. Dovedind o lipsa crasa de cunostinte economice, domnul Damian m-a sunat sa imi spuna ca firma mea e prea slaba financiar si ca „crede” ca am datorii la stat. Eram in stare de soc. I-am spus ca habar nu are ce vorbeste si, am dovada in acest sens, in nici 20 de minute de la convorbire, i-am trimis pe email dovezile clare care atestau ca nu am nicio datorie. I-am prezentat in acest sens un document de la Taxe si Impozite locale de la Primarie si certificat de atestare fiscala de la Finante, scos acum 9 zile, care arata ca am ZERO datorii. Domnul Damian a revenit si mi-a spus ca, totusi, i se pare ca firma nu are o cifra de afaceri care sa ii convina. I-am replicat imediat ca firma mea are cifra de afaceri aproape egala cu a SC Melody Central SA, am dovedit asta, si ca, daca firma mea e mica, si SA-ul care gestioneaza hotelul e la fel de mic. Descumpanit, nu a mai avut ce zice decat ca va vorbi cu „doamna Bianca”, dar ca sunt slabe sanse sa mai avem o intelegere, daca eu nu sunt de acord cu pretentiile lor”.

 

 Va urma un proces si solicitarea de pagube pentru nerespectarea unei intelegeri

 

„Un singur lucru ma deranjeaza enorm. Ca si-au batut joc de mine. Incep sa inteleg acum de ce fostul proprietar al lui Chez Michou, Mihai Fratila, a fost nevoit sa renunte la Melody si sunt foarte suparata ca Bianca Trif si directorul ei m-au facut sa angajez cheltuieli si discutii prealabile cu furnizori de alimente si de vinuri de lux, furnizori de echipamente, care au insemnat timp si bani. Mai mult, mi-am angajat prin contract serviciile unui director de restaurant, domnul Andrei Crivat, caruia vreau sa ii multumesc pentru solicitudine si incredere. Andrei Crivat a fost de acord sa continue cu noi pe o alta locatie, altfel ar fi trebuit sa ii returnez prima de instalare si banii pentru rezilierea contractului. In baza acordului verbal al Biancai Trif, eram in discutii avansate si cu un Chef renumit care sa se ocupe de calitatea preparatelor noastre. Anunt pe aceasta cale ca proiectul Cantinna va continua intr-o alta locatie foarte buna pe care o negociez in aceste zile si ca nu ne oprim aici. Dupa cum nu ma opresc nici cu un proces civil pe care o sa il intentez administratorului Bianca Trif, de la Melody Central SA, pentru nerespectarea unui gentleman agreement. Noul Cod Civil, mult mai aplicat noilor realitati, imi da sansa sa solicit despagubiri serioase si am de gand sa imi apar imaginea si interesele pana la capat. Nu e profesionist ce au facut si vreau ca si altii sa afle de patania mea si sa isi ia masuri serioase de precautie daca vor mai dori sa inceapa o colaborare cu cei de la Melody. Le-am dat prin managerul meu un ultimatum pentru continuarea si definitivarea negocierilor si a contractului. Daca nu il vor respecta, voi deschide actiune in civil si le voi solicita daune de 30 000 de euro”, sustine Mihaela Tamas.

 

Mihai Fratila, fostul chirias al Melody: „Oameni fara viziune”

 

Fostul proprietar al restaurantului Chez Michou, Mihai Fratila, a fost de acord sa ne dea o declaratie despre motivele plecarii sale din locatia Melody, unde omul de afaceri a investit mai multe miliarde, renovand-o complet:

„Relatia a fost una destul de grea datorita mai multor diferente de opinie, dar si a expectantelor diferite a partilor. Greu sa modifici viziunea unor oameni asupra noului val in Horeca. Cu toate ca exista si oameni deschisi si dornici sa faca treaba la Melody, dorinta lor paleste in fata gripajului total fata de nou si modern al altora. Imi pare rau ca am incheiat relatia, dar acest lucru era inevitabil. Cred ca ne-am batut mult si cu istoria, fostul restaurant Melody neavand cea mai buna reputatie. Locatie e grozava si inca inclin ca de acolo ar iesi ceva minunat. Dar multe trebuie schimbate…”, a declarat Mihai Fratila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *