Din oras

Bes, Bailey si Dersou, cateii care ii vindeca pe studenti de stres in sesiune

Bes e cainele-zen, un labrador negru care trateaza afectiuni cum e ADHD, autism sau Sindromul Down. Dersou e vulcanic, interactiv si descreteste instant orice frunte pentru ca e cainele care zambeste. Bailey e vedeta, toti o cunosc de la Romanii au talent, e cainele care danseaza si se pricepe sa trateze orice suparare, stie trucuri. Ei sunt eroii programului Keep calm with Dogs care s-a lansat astazi, cu mare show, la Vivariul UBB. Succesul ideii de a-i asista pe studentii stresati de examene cu caini e atat de mare, incat s-a anuntat deja ca va continua si dupa sesiune.

O gramada compacta de oameni, profesori gravi, ziaristi alerti si studenti curiosi au asistat azi la inaugurarea programului, Vivariul Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) devenind neincapator. Avand in fundal ciripit de pasari si chicoteli ale studentelor topite la fiecare gest al cateilor, oficialii programului si-au rostit discursurile despre beneficiile apropierii de animale, colaborarea UBB – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) si planuri de viitor. In tot acest timp, cei trei catei si-au exprimat si ei parerea despre cele auzite prin gesturi, gudureli, usoare maraieli si priviri dulci.

„Vivariul propune interactiunea cu animale vii, iar acum va oferi si interactiune in scopuri terapeutice. Lansarea acestui proiect face parte dintr-o serie de proiecte prin care acest spatiu sa devina mai vizibil. Probabil proiectul se va prelungi si in scopul eficientizarii procesului de invatare. Oricum, e clar ca se va prelungi si dupa sesiune si ii asteptam si pe studentii altor facultati sa ne calce pragul”, a anuntat Alina Rusu de la UBB, coordonatoarea proiectului.

Prorectorul UBB Ioan Bolovan a povestit cum a remarcat in timp ce rasfoia albume de arta incrancenarea de pe chipurile contemporanilor.

„Ne-am indepartat de natura, de vremea cand oamenii interactionau cu animalele. Ceea ce se intampla aici, acest proiect, ne readuce cumva in acea comuniune. Sunt convins ca studentii pe care ii stresam noi in sesiune vor fi mai relaxati dupa interactiunea cu semenele noastre necuvantatoare. Mai bine zis, semenele noastre care vorbesc nearticulat, am si eu acasa o pisica foarte vorbareata”, a spus prorectorul.

Cei trei caini au facut, pe rand, cate o demonstratie, in zambete si aplauze, iar Bailey a dansat, pe rand, si cu stapana sa, si cu o voluntara din public.

„Daca ai de zis un discurs si ai emotii si ezitari, il poti exersa in fata cainelui. El te va urmari, iti va intelege intonatia si iti va da feed-back de fiecare data”, a propus Rusu.

La final, cand presa a iesit sa ia interviuri organizatorilor, cei din public au avut, in sfarsit, liber la mangaiat caini.

Proiectul se va numi Camera cu Caini, iar orarul si activitatile va fi afisat in curand pe Facebook si pe site-ul ICOA (Institutul de Cercetare a Interactiunii Om-Animal).

George Mosoia de la Dog Assist, proprietarul lui Bes, le-a explicat apoi studentilor in ce va consta exact terapia cu caini.

„Studentii ii vor invata pe caini sa treaca pe sub anumite trasee, cum ar fi pe sub niste scaune. Va fi un workshop in care toti vor face jucarii pentru caini si le vor proba aici. Putem confectiona hainute pentru caini. Le-ar fi util, de exemplu, sa le poarte in fata copiilor care fac terapie cu ei.Vor invata elemente de Dog Dancing. Vom organiza jocuri de societate cu caini, vom juca mim sau catan. Vom face periere si vom invata notiuni de ingrijire corporala a cainilor. Dupa o jumatate de ora de interactiune cu cainele, corpul elimna neurostimulatori care dau o stare de liniste si multumire. Fiecare caine care va intra in program va fi trainuit, evaluat si reevaluat, nu va speriati ca ati putea fi in pericol cand ii alintati. Sa nu credeti ca ei vor plecat de aici traumatizati dupa ce 30-50 de oameni i-au mangaiat, i-au alintat si i-au tras de urechi”, a spus Mosoia.

Programul a fost conceput dupa modelul Puppy-Room for Stressed Students (Dalhousie University, Canada) si va avea loc in fiecare zi de miercuri si sambata, intre ora 16 si 18. Inscrierile se fac pe pagina de Facebook a programului, iar organizatorii vor anunta de fiecare data numarul maxim de studenti care pot participa la fiecare intalnire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *