In vizor

Alin Tișe mai reziliază un contract cu Kiat pentru asfaltarea drumurilor, tot pe bani publici. „Nu mai suntem dispuși să stăm la cheremul unor firme…”

Contractul semnat de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Păunel Tișe, cu firma Kiat, este pe cale de a fi reziliat. Dar asta nu mai e o problemă, ci o adevărată aventură tragicomică realizată pe bani publici. Doar cu un an în urmă, iunie 2018, Alin Tișe semna alocarea sumei de 2 MILIOANE DE EURO pentru aceeași firmă, în vederea modernizării a trei tronsoane de drumuri județene. Acum, același președinte de Consiliu Județean, Păunel Tișe, se arată nemulțumit de modul în care înaintează lucrările pe DJ150 Viișoara – Frata – Mociu.

Oricum ar fi, Kiat Group Construct este mai mult decât o firmă apropiată Consiliului Județean. Parteneriatul dintre administrația județeană și Kiat durează din 2011, atunci când această firmă a câștigat licitația pentru modernizarea a 438 de kilometri de drumuri judeţene, în timpul primului mandat al lui Alin Tișe, contra sumei de 66 de milioane de euro. Anul trecut, Consiliul Judeţean Cluj a hotărât să mai plătească alte 2 milioane de euro pentru modernizarea a trei tronsoane de drumuri judeţene, tronsoane care trebuiau reabilitate încă din 2016. Firma Kiat a cerut cheltuieli suplimentare mai mari cu 10% pentru modernizarea celor trei drumuri sub pretextul că “executarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor județene trebuie să se facă respectarea standardelor și normativelor în vigoare”.

CITEȘTE ȘI: 2 milioane de euro de la Alin Tișe, cu ”dedicație”, pentru firma Kiat. Din banii Dumneavoastră 

   Campania electorală s-a încheiat

Aflat în plină campanie electorală, Consiliul Județean făcea anunțuri bombastice privind desfășurarea lucrărilor pe mai multe drumuri județene. Odată campania încheiată, cu rezultate dezastruoase pentru Consiliul Județean Cluj (la nivel județean, liberalii abia au adunat 30% din voturi),  Alin Tișe nu mai este mulțumit de ritmul în care decurg lucrările pe drumurile județului:

„Am dat ordin de începe a lucrărilor pe încă zece drumuri și pe Viișoara – Mociu intervenim, pentru că vom rezilia contractul cu firma Kiat. Vom intra pe întreținere, pentru că nu au capacitatea să lucreze. Nu mai suntem dispuși să stăm la cheremul unor firme care nu reușesc să se încadreze în grafic și să facă ceea ce au în contract”, a declarat Alin Tișe în cadrul ședinței ordinare de miercuri.

Cu alte cuvinte, Consiliul Județean rămâne, de fapt, la bunul plac al firmelor cu care a încheiat contracte din bani publici. Iar acesta nu poate fi decât rezultatul firesc al unei aventuri ce durează deja din anul 2011 între CJ Cluj și firma Kiat. 

Acum, Alin Tișe își propune ca firma Napoca să preia o parte din sarcini pe ambele sensuri ale DJ161 Gădălin – Bonțida. 

„Le-am cerut să intervină pe două direcții: o parte dinspre Bonțida și o parte dinspre Gădălin. I-am rugat să intervină cu câte utilaje poate. Problema e să aibă utilaje, am emoții, sincer, pentru că dacă nu au utilaje și oameni, degeaba încep dintr-o parte sau alta, că oamenii nu vor avea ritmul bun. Aceeași problemă de care o avem cu Napoca o avem și cu firma Kiat. I-am cerut să intervină unde dorește și cum poate, numai să intervină. La fel și la Țaga, și înspre Habadoc. Sperăm să terminăm. Acolo s-a contestat, am câștigat la Consiliul Național, am obținut câștig de cauză, sper să nu atace societatea Diferit și atunci semnăm contractul și pentru acea bucată”, a afirmat Alin Tișe.

Concluzia este una dramatică: drumurile județului Cluj sunt la bunul plac al firmelor cu care administrația județeană, condusă de Alin Tișe, a tot încheiat contracte de-a lungul anilor. „Emoțiile” lui Tișe sunt, de altfel, explicabile: drumurile județene nu ne mai aparțin. Iar ritmul lucrărilor nu poate fi controlat de către Alin Tișe, cel care nu rata șansa de a „verifica” personal calitatea drumurilor asfaltate. Iar dacă firma Diferit, o altă firmă „de casă”, va contesta iarăși licitația, atunci modernizarea drumurilor județene va trebui să mai aștepte. 

Merită accentuat faptul că toate aceste lucrări au costat județul Cluj sume imense din bugetul public. Mai bine spus, contractele semnate cu aceleași firme s-au dovedit a fi extrem de costisitoare pentru bugetul județului Cluj, iar singurii care continuă să sufere din cauza acestei incompetențe sunt chiar locuitorii județului Cluj.

Este totuși uimitor cum procurorii din Republica Autonomă Cluj dorm pe ei și se fac a nu ști că bugetul județului este secat constant prin contractele semnate, reziliate și iar reluate de CJ Cluj. 

În luna septembrie Consiliul Judeţean Cluj a pierdut procesul cu firma de construcţii de drumuri Kiat şi va trebui să plătească despăgubiri de aproape 700.000 lei. Consiliul Județean Cluj a decis să plătească peste 13.000 de euro pe expertize tehnice la drumuri recent reabilitate cu care președintele instituției, Alin Tișe, s-a lăudat în comunicate aproape săptămânale de presă.

CITEȘTE ȘI: După ce vicele Vakar Istvan l-a luat peste picior cu calitatea lucrărilor, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, expertizează ceea ce a lăudat prin comunicate. Mai întâi ne lăudăm, apoi expertizăm. Pe banii cui?

  Aventura lui Alin Tișe alături de firma Kiat a început în anul 2011:
 
Între Consiliul Judeţean Cluj şi Asocierea S.C. Kiat Group Construct SRL, SC Tehnic Asist SRL şi  SC Damar Consult SRL a fost încheiat un contract pentru modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene cu o durată de patru ani, lucrări care trebuiau să se defăşoare până în august 2015, termen care a fost cu mult depăşit.

Ulterior, au fost încheiate cinci contracte subsecvente de proiectare şi execuţie, respectiv DJ107P Gilău (DN1)-Someşu Rece-Mărişel-DN, DJ107M Luna de Sus-Băişoara-Buru-lim. Judeţ Alba, DJ109A Chinteni-Vutureni-Recea Cristur-Dealu Jurcii, DJ150 Viişoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu şi DJ109C Gherla – Ţaga – Cămăraş.

La trei ani de la încheierea contractelor, Consiliul Judeţean a reziliat contractele cu Kiat. Decizia CJ Cluj a fost justificată prin faptul că nu a fost respectată licitația, graficul de lucrări și prevederile de protecție a mediului.

În 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe anunţa deblocarea contractelor cu Kiat pentru reabilitarea drumurilor judeţene din judeţul Cluj. Vorbim despre aceleaşi drumuri pentru care firma Kiat a solicitat suplimentări de bani.

„În perioada imediat următoare, asocierea condusă de Kiat va efectua lucrările de proiectare, urmând ca, sperăm noi din primăvară, pe toate cele patru sectoare de drumuri să înceapă efectiv lucrările”, spunea Tişe în urmă cu doi ani. Doar că aceste lucrări nu au început de aproape doi ani de zile.
 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *