Uncategorized

Verdeata Isteata – gradina urbana in jungla de beton din Manastur

Ce au in comun un arhitect, un manager de spital, un sociolog, mai multi peisagisti, studenti si tot felul de alti voluntari? In primul rand pasiune pentru agricultura ecologica si dorinta de implicare. Asa s-a nascut proiectul “Verdeata Isteata de Manastur”, care isi propune sa revitalizeze spatiul verde din zona statiei de tramvai de la Podul Calvaria.

S-au adunat deja cateva zeci de persoane dornice sa se implice, dar fiind un grup deschis numarul lor creste constant.

 “Ne-am coagulat ca o comunitate pentru ca se poate si din interes pentru agricultura urbana. Avem o gradina comuna si la Jucu. Este important de retinut ca nimeni nu este sef, nimeni nu este reprezentant, deciziile se iau de comun acord cu totii”, spune Dan Fofiu-Sanpetreanu, managerul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) Cluj.

Verdeata Isteata este unul dintre raspunsurile comunitatii clujene la proiectul municipalitatii “Adopta un spatiu verde”. Acesta se adreseaza firmelor si institutiilor si presupune incheierea unui protocol de colaborare cu Primaria pe o perioada de trei ani, timp in care firma se angajeaza sa ingrijeasca spatiul verde “adoptat”. Asa a ajuns Verdeata Isteata sa aiba un “copil” de 120 de metri patrati in Manastur.

Membrii proiectului sunt ICUTR Cluj, in calitate de semnatar (proiectul adresandu-se firmelor sau institutiilor), Asociatia EcoRuralis, Asociatia InfOMG, organizatia Colectiv A, Iris HR Services SRL si persoane fizice individuale, membri ai comunitatii clujene.

“Am mers la Primarie cu o propunere mai neortodoxa pentru ca spatiile verzi pot fi decorate nu doar cu plante ornamentale, asadar vom crea o gradina urbana atat cu rol decorativ, cat si utilitar”, a spus Fofiu-Sanpetreanu.

“La inceput, au fost mai reticenti si incercau sa ne convinga sa plantam mai bine panselute si tuia si ne spuneau ca nu are rost sa punem plante utile, ca se vor fura. Dupa ce le-am aratat fotografii cu gradini urbane din Berlin si din Quebec, au devenit mai deschisi”, a spus si Adela Fofiu-Sanpetreanu, membra a proiectului.

Cu varza in anvelope

Cele trei triunghiuri de spatiul verde neutilizat vor fi amenajate cu materiale reciclabile si soiuri de plante autohtone din Transilvania.

“Vom avea mini-sere pentru rasaduri din lazi de lemn si cu geamuri de bucatarie reciclate, o spirala din caramizi pentru diferite straturi, butoaie cu buzunare pentru agricultura verticala, suporturi pentru plante cataratoare si anvelope reciclate pe post de jardinière”, a spus Oana Burla, masterand la Peisagistica.

Printre soiurile care urmeaza sa fie plantate aici, incepand de la sfarsitul acestei luni, se afla salata, ceapa, usturoi, spanac, iar mai tarziu morcovi, varza, dovlecel, castraveti, rosii, fasole, floarea soarelui, menta, maci si sofran.

Membrii proiectului nu stau cu mainile in san nici pana cand incepe sezonul de plantare. Au strans deja bucati de geamuri si caramizi din demolari, iar in week-end au “pescuit” anvelope din Somes. Tot ce trebuie pentru a se putea apuca de treaba este sa li se predea amplasamentul. Consilierii locali vor discuta proiectul “Adopta un spatiu verde” in sedinta de vineri.

“Totul se face pe baza de voluntariat si din draga inima. Eu sunt aici pentru ca ma intereseaza unde traiesc si ce mananc. Tot proiectul este gandit din materiale recuperabile. Utilizand materiale reciclate transmitem un mesaj comunitatii. De exemplu si cauciucurile puteam sa le luam din alta parte, puteam sa le primim de la prieteni, dar am preferat sa le scoatem din Somes pentru a trage un semnal de alarma”, a explicat Dan Fofiu-Sanpetreanu.

Veniti de luati rasad

Verdeata Isteata de Manastur nu inseamna doar decorarea unei zone verzi abandonate. Vor exista mai multe evenimente pe parcursul celor trei ani prin care se va promova gradinaritul urban si reutilizarea materialelor reciclabile.

Chiar si pentru lansarea oficiala a proiectului, membrii grupului vor pregati ceva inedit. De Pasti, in perioada 28 aprilie – 5 mai, clujenii vor primi rasaduri in coji de oua, care ulterior pot fi plantate in ghiveciuri.

“Am denumit evenimentul Veniti de luati rasad si vom da oamenilor rasaduri in coji de oua, alaturi de o brosura sau un flyer cu informatii despre proiectul Verdeata Isteata, despre gradinaritul urban si cu instructiuni de ingrijire a rasadului”, a explicat Adela Fofiu-Sanpetreanu.

Membrii proiectului nu se opresc la gradina urbana din Manastur: doresc sa duca proiectul si in gradinite si scoli, astfel incat copiii sa poata avea ore de botanica in propria gradina, cu plantele in fata. De asemenea, spera ca acest proiect sa fie doar un deschizator de drumuri si sa trezesaca apetitul clujenilor pentru agricultura urbana.

Foto: http://www.facebook.com/VerdeataIsteata

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *