Din oras

Un tricou pentru un tablou! Clujenii sunt asteptati sa inscrie fotografii din zona “paranormala” Hoia-Baciu intr-un concurs inedit

Toti cei care au incercat pe pielea lor ce inseamna o calatorie in controversata padure Hoia-Baciu si au imortalizat momentul sunt asteptati sa isi inscrie pozele intr-o competitie care are ca miza un tricou „bantuit” de Hoia-Baciu Project. Mai mult decat atat, organizatorii sondeaza in acest fel ce inseamna faimoasa zona pentru comunitatea clujeana pentru a o promova din punct de vedere turistic. 

Imaginile mai pot fi trimise pana miercuri, 25 octombrie, la miezul noptii, la adresa hoiabaciu@gmail.com. Vor fi selectate cateva zeci de fotografii care vor face obiectul expozitiei foto itinerante (Cluj-Napoca, Baciu si Floresti). Lucrarile trebuie sa raspunda la intrebarea „Ce inseamna pentru mine padurea Hoia-Baciu?”. 

“Vei putea deveni unul dintre fotografii alesi sa isi expuna lucrarile in cadrul expozitiei foto si… mai primesti un cadou: un tricou „bantuit” de Hoia-Baciu Project!”, arata intr-un comunicat de presa organizatorii, cei de la Asociatia Romania – Your Lifetime Experience (RYLEx) din Cluj-Napoca, are ca scop “promovarea padurii Hoia-Baciu si includerea acesteia in circuitul turistic local, ca alternativa la oferta turistica a municipiului Cluj-Napoca”.  

Jurizarea lucrarilor si anuntarea castigatorilor este programata pentru perioada 25-27 noiembrie, iar expozitia foto intre decembrie 2015 si aprilie 2016.

Totul face parte dintr-un proiect de promovare al padurii in cauza, potrivit lui Marius Lazin, reprezentant al Asociatiei  RYLEx. 

“Nu ne-am propus sa facem o expozitie cu imagini paranormale. Noi chiar din acest motiv am dorit sa implicam comunitatea locala: sa vedem spre ce directii ar merge comunitatea cand se gandeste la padurea Hoia-Baciu. N-am vrea sa impunem noi chestiuni legate de fenomenele paranormale care au fost semnalate in padurea Hoia-Baciu de-a lungul timpului si am vrea sa vedem care e viziunea comunitatii despre zona aceasta. Ne asteptam la tot soiul de fotografii, de la natura simpla la peisaje frumoase, ciuperci, animale, practic orice inseamna padurea Hoia-Baciu pentru cei care ne vor trimite fotografiile”, a precizat organizatorul. 

In total, expozitia foto va cuprinde 48 de fotografii, din care 24 vor fi primite de la cercetatorii locali, o parte din fotografiile asociatiei si alta parte de la jurnalisti clujeni. Celelalte 24 de imagini vor proveni de la comunitatii locale. 

“Vrem sa tatonam prin asta putin terenul. Urmeaza o alta activitate in acelasi proiect: un material de promovare turistica, in care sa se regaseasca probabil si o harta. Am vrea sa stim, asadar, cam ce ar dori lumea sa spuna despre padure, ca sa putem trece in acest material”, a adaugat Lazin. 

Asociatia lua parte in urma cu mai bine de un an la un proiect spectaculos si plin de suspans: misterele padurii Hoia Baciu, combinate cu adrenalina jocului The Dungeon si cu palpitantul joc Transylvania Quest Games, reunite sub aceeasi umbrela. Mistery Cluj isi propunea sa fie noua atractie turistica a Clujului, folosind un potential al orasului care nu a mai fost exploatat pana acum, dedicata amatorilor de mistere, fie ca este vorba de legende urbane ingropate in negura timpurilor, fie ca este vorba de jocuri de evadare sau cautatori de situatii palpitante.

“De atunci am mai avut activitati de Zilele Clujului, am mai avut peste vara niste jocuri de evadare in padurea Hoia, iar de Halloween era programat un eveniment marca Mistery Cluj in parteneriat cu Nefiresc Cluj. Erau mai multe activitati pe rol, dar, din cauza evenimentelor nefericite din Bucuresti si a zilelor de doliu national nu am mai putut sa il tinem. In prima faza s-a amanat, dar cel mai probabil vorbim de anulare. Aveam si activitati de genul unui concurs de costume de Halloween si mai multe de acest fel care nu prea se mai preteaza acum”, a precizat tanarul. 

Cei mai multi participanti la actiunile Mistery Cluj au fost clujeni. 

“Am avut si participanti straini, de Zilele Clujului am dus in Hoia persoane din cluj si din strainatate, am avut si jocuri de evadare. Totul a fost gratuit. De Halloween se anuntasera 400-500 de participanti. De-a lungul timpului, noi am luat legatura cu foarte multe persoane din strainatate interesate de paranormal, intre care si jurnalisti si pasionati de fotografie sau de natura. Dupa mai multe iesiri si discutii, majoritatea au spus ca au fost foarte impresionati, nu neaparat de paranormal si locuri bantuite, ci pur si simplu de frumusetea padurii si de povestea pe care ea o transmite de-a lungul generatiilor. Atunci, ei au dat, practic, informatia mai departe si, asa, am ajuns sa fim contactati de un numar tot mai mare de oameni interesate de padure si de povestea ei. Pot sa spun ca se resimte diferenta. Noi am inceput prin 2013, pe la inceput, timp in care am simtit o crestere, cel putin in ceea ce priveste persoanele care ne contacteaza pe noi. Foarte multi ne scriu si pe mail, si pe Facebook”, a mai spus Lazin. 

Cei mai multi vin fie cand asociatia organizeaza evenimente, fie in ajunul unor date simbolice, cum ar fi Halloweenul sau Sanzienele. 

Activitatile din care face parte expozitia fac parte dintr-un proiect finantat de Sfera Donatorilor din Transilvania, cu sprijinul Asociatiei “Niste oameni”. Bugetul intregului proiect a fost de 5.850 de lei si a cuprins o actiune de ecologizare a zonei, acum se desfasoara partea de concurs si expozitie foto si urmeaza apoi si elaborarea si distribuirea unor materiale de promovare. 

“Asteptam sa aflam la ce se gandesc clujenii cand vine vorba de padurea Hoia Baciu, e un fel de studiu”, a mai spus Marius Lazin. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *