In vizor

Societatea Cogedir, din nou “stapana” pe Piata Mihai Viteazul

Societatea portugheza Cogedir Gestao de Projectos SA, cea care trebuia sa construiasca un parking subteran cu peste 500 de locuri in Piata Mihai Viteazul a redevenit concesionara terenului de 6.000 de metri patrati din centrul orasului in urma unei decizii irevocabile a Curtii de Apel Cluj. Dupa doi ani de proces si mai bine de patru ani de la semnarea contractului cu portughezii, administratia clujeana plateste pentru greseala superficialitatii in realizarea studiilor tehnice. In fapt un canal colector de 3 metri, a carei existenta s-a descoperit abia dupa semnarea contractului, a impiedicat materializarea parcarii subterane. Firma portugheza si-a redobandit in 19 noiembrie calitatea de concesionar al terenului, asa cum s-a stipulat in contractul din 2009, anuland prin instanta Hotararea de Consiliu Local din august 2010 prin care s-a votat incetarea contractului de concesiune. Reprezentantii administratiei locale spun ca decizia nu pericliteaza eventualele investitii, care se preconizeaza sa fie facute in Piata Mihai Viteazu, acum teren concesionat portughezilor.

Contractul cu firma portugheza Cogedir s-a semnat in 27 mai 2009 si presupunea realizarea in termen de doi ani a unui parking subteran cu trei niveluri. Pentru asta societatea a concesionat pe un termen de 49 de ani suprafata de 6.000 de metri patrati in Piata Mihai Viteazul, pentru care urma sa plateasca anual 110 euro pe metru patrat in 25 de ani. Intre timp, in urma unor studii in teren s-a descoperit ca pe teren exista un canal colector care impiedica realizarea proiectului la scara prevazuta. Astfel consilierii locali au votat in 26 august 2010 incetarea contractului de concesiune. Un an mai tarziu portughezii au dat municipalitatea clujeana in judecata si au solicitat anularea Hotararii de Consiliu Local, obtinand o decizie irevocabila favorabila in acest sens in 19 noiembrie. De asemenea Cogedir solicita daune de 5 milioane de euro intr-un dosar disjuns din primul si ajuns pe rolul instantelor civile.

Consilierii locali asteapta motivarea instantei pentru a vedea care sunt solutiile care se pot aplica in aceasta situatie.

“Decizia trebuie motivata, in functie de motive gasim intotdeauna o solutie. Este foarte important sa vedem de ce a decis instanta asa cum a decis, ca sa putem actiona in consecinta. Daca vom primi motivarea in timp util, comisia juridica va face o informare in plenul Consiliului Local in sedinta din luna decembrie”, a explicat consilierul PDL, Radu Moisin, presedintele Comisiei pentru administratie publica locala, probleme juridice, servicii publice si comert.

In ceea ce priveste proiectul de reamenajare a Pietei, oficialii Primariei sunt convinsi ca nu vor exista probleme.

“Ei ne solicita daune pentru ca nu au mai facut proiectul. Noi eram de acord si cu reducerea numarului de locuri de parcare, dar pentru firma portugheza nu era o varianta profitabila din punct de vedere financiar. Asa s-a ajuns la anularea concesionarii, act administrativ pe care l-au anulat acum ei in instanta. Nu cred ca vor fi probleme la reabilitarea Pietei pentru ca ei nu au pretentia executarii asocierii, ei vor despagubiri, daune care se judeca intr-un alt dosar, pe civil”, a explicat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Reprezentantii Cogedir Parking, societatea infiintata la Cluj-Napoca tocmai pentru a se ocupa de realizarea parcarii subterane spun ca nu s-au implicat in proces si nu cunosc intentiile firmei portugheze.

“Si-au angajat un avocat care s-a ocupat de proces, nu cunosc detalii. Firma de la Cluj e deschisa, dar nu are activitate”, a precizat Alin Varga, reprezentant al Cogedir Parking.

Primaria Cluj-Napoca a semnat inca din luna ianuarie un protocol cu Ordinul Arhitectilor din Romania, iar in septembrie au lansat un concurs de idei pentru modernizarea Pietei Mihai Viteazu. Premiul I, care inseamna si castigarea contractului este in valoare de 40.000 de euro. Dupa adjudecarea concursului, cel mai probabil la inceputul anului viitor, in primavara ar putea incepe lucrarile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *