Sanatate

Probleme de sanatate la oamenii in varsta

Nimanui nu-i place sa imbatraneasca. Toti am dori sa ramanem tineri sau macar de varsta mijlocie. Timpul biologic insa nu tine seama de dorintele noastre si continua sa afecteze organismul uman. In conditiile in care grupul persoanelor trecute de 65 de ani devine tot mai numeros si in Romania, se pune tot mai insistent o intrebare: Ce perspective de viata mai au acesti oameni?

 

 

In general socotim varsta oamenilor mai mult in functie de aptitudinile lor intelectuale si sociale decat in functie de anii pe care i-au trait. De fapt, sanatatea si activitatea sociala, si nu anii, sunt cele care stabilesc statutul cuiva. Batranetea se instaleaza atunci cand boala, dependenta si neputinta limiteaza indeplinirea sarcinilor elementare zilnice. Unii oameni sunt batrani pentru ca sufera de boli cronice, sunt raniti sau victime ale unor tragedii majore; ei s-au resemnat si nu mai doresc sa traiasca. Altii, dimpotriva, raman in spirit si in corp tineri si plini de vlaga, interesanti si activi pana la varste foarte inaintate.

 

 

Fiecare perioada a vietii are avantajele si dezavantajele ei. Totul depinde din ce perspective privesti lucrurile. Daca te gandesti la forta fizica, intelectuala, energie si lipsa suferintelor, tineretea este indiscutabil mai buna. Insa, daca ai in vedere cresterea increderii, a puterii de judecata / intelepciune/ patrundere, grijile mai putine (realizarea familiala, profesionala sau materiala) si libertatea mai mare, batranetea este mai avantajoasa. Ca sa nu mai vorbim de experienta pe care varstnicul o are.

 

 

Totusi, in societatea romaneasca, cca 80 %  dintre persoanele trecute de 65 de ani se confrunta cu cel putin o problema de sanatate, cum ar fi tulburari ale tensiunii arteriale, artrita sau bolile de inima. Insa cele mai multe dintre aceste boli nu sunt invalidante. Aproximativ 95 % dintre batrani continua sa traiasca in colectivitatea sau grupul familial in care au trait, iar cei mai multi au gospodarii proprii.

 

 

Imbatranirea, invaliditatea prematura sunt, in mare parte, rezultatul unor factori care tin de modul de viata, cum ar fi alimentatia, sedentarismul,  fumatul, consumul excesiv de alcool si cafea sau abuzul de alte droguri si medicamente. Supraponderabilitatea accelereaza declinul fizic si sexual; o dieta bogata in alimente rafinate, concentrate, si lipsa exercitiului fizic – iata reteta cea mai sigura pentru o imbatranire prematura.

 

 

Scaderea memoriei, semn de imbatranire? Lipsa de memorie a varstnicilor este deseori o exagerare. Adevarul este ca stresul, singuratatea, ritmul rapid de derulare a unor evenimente, suprasolicitarea memoriei si lipsa interesului pot provoca scaderi de memorie la orice varsta. Mai mult decat atat, deseori  se intampla ca depresia, care afecteaza multe persoane in varsta, sa fie diagnosticata drept senilitate. Din fericire, putine persoane dezvolta boala Alzheimer sau alte demente cu adevarat senile. Cei mai multi oameni isi pastreaza o functie mnenica remarcabila timp indelungat, in special daca, dupa pensionare, raman activi si in forma.

 

 

In tarile civilizate un procent destul de mic dintre persoanele apartinand grupului de varsta 64-75 de ani traiesc in camine sau aziluri, dar numarul celor trecuti de 85 de ani se ridica la 20 %. Sistemul de ingrijire si protectie al oamenilor in varsta in Romania inca nu este asa dezvoltat; inca familia se preocupa direct de soarta batranilor.

 

 

Contrar parerii unora, astazi si oamenii aflati la varste inaintate pot sa traiasca bine si decent. Mentinerea legaturilor de familie, implicarea in activitati sociale, practicarea exercitiilor fizice, insusirea unui mod alimentar sanatos si echilibrat, inceperea de timpuriu a preocuparilor privind mentinerea sanatatii si progresele stiintei si tehnicii intarzie tot mai mult imbatranirea.

 

 

In zilele noastre, din ce in ce mai multi oameni raman sanatosi si in forma fizica, intelectuala si chiar sexuala pana la 80-90 de ani. Pastrarea si sustinerea unei atitudini pozitive, optimiste, are capacitatea de a intari sistemul imunitar al organismului, un sistem complex care constituie unul dintre principalii factori care mentin sanatatea.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *