Din oras

Primaria Cluj aloca 16,4 milioane de euro pentru subventii in 2013

Subventiile pentru transport si combustibil, propuse de Emil Boc in proiectul de buget pe anul 2013, se ridica la 72 de milioane de lei, adica aproape 16,4 milioane de euro. Banii sunt acordati din considerente electorale, sunt de parere analistii economici. De asemenea, pentru cheltuielile de personal ale autoritatilor publice vor fi acordate sume substantiale, in valoare totala de 156 de milioane de lei, adica peste 35,5 milioane de euro. 

Primaria Cluj-Napoca a afisat proiectul de buget detaliat, pe capitole si subcapitole. Potrivit actului, pentru subventiile de transport va fi alocata suma de 32 de milioane de lei, iar subventiile pentru combustibili si energie se vor ridica la 40 de milioane de lei.

La Cluj-Napoca, subventiile pentru transportul in comun al pensionarilor se acorda de cativa ani incoace. Si studentii beneficiaza de subventii, insa nu de gratuitati, la fel ca varstnicii.

Asta, in timp ce multi dintre ei au pensii de zeci de mii de lei, mult peste pragul salariatului de rand, caruia ii intra in buzunar 750 de lei pe luna.

Anul acesta, Emil Boc nu face exceptie de la acordarea acestor subventii.

In acelasi timp, economistii sunt de parere ca banii se aduna greu si se cheltuie usor, iar subventiile ar trebui acordate diferentiat.

Economistul Iosif Pop este unul dintre contestatarii proiectului de buget. Presedinte al Consilului Civic Local, acesta este de parere ca subventiile trebuie acordate in functie de fiecare situatie in parte, si nu la gramada.

“Pe de o parte, e bine ca ne ingrijim de cei care au ajuns la pensie sau au nevoie de transporturi gratuite, fie studenti sau pensionari. Dar daca lucrul este facut la gramada, adica nediferentiat, intru la banuiala ca e un ban cheltuit mai degraba cu iz electroral si cu responsabilitate mai putina”, spune acesta.

Pop a adus in discutie investitiile, pentru care municipalitatea acorda mult prea putini bani.

“Pentru investitii ar trebui sa ne sacrificam toti. Sa ne plimbam mai putin cu RATUC si sa dam mai multi bani la dezvoltare. In afara de taxe din impozite, municipalitateea nu se poate lauda cu o consistenta a veniturilor. Doar 32% din ceea ce cheltuie o primarie anual reusim sa echilibram din colectare.

Sunt si alte orase care acorda diferite subventii, dar o fac cu un pic mai mult discernamant. Spre exemplu, sunt pensionari care au pensii mai mari decat mai multi salariati. Sunt oameni care la varsta pensionarilor au doua masini. Trebuie stabilita o limita a bunastarii”, a mai spus Iosif Pop.

35,5 milioane de euro, cheltuieli de personal

Acesta a sesizat si sumele mari acordate pentru cheltuielile de personal in institutiile publice. “Cat din bugetul local cheltuim pe functionarii primariei, o sa iesim ingroziti”, mai spune economistul.

Cateva exemple de cheltuieli de personal prinse in bugetul 2013:

  • Cheltuieli de personal Autoritati publice – 21,2 milioane de lei
  • Cheltuieli de personal Alte servicii publice generale – 2 milioane de lei
  • Cheltuieli de personal Ordine publica – 5,9 milioane de lei
  • Cheltuieli de personal Invatamant – 106 milioane de lei
  • Cheltuieli de personal Sanatate – 5 milioane de lei
  • Cheltuieli de personal Asigurari si asistenta sociala – 15,9 milioane de lei

Desi proiectul de buget a intrat in dezbatere publica, cetatenii nu pot adresa intrebari cu privire la acesta si nici sa faca propuneri. Primaria Cluj-Napoca intentioneaza sa organizeze, saptamana viitoare, dezbateri publice.

“Vom merge din partea Consiliului Civic Local si vom face observatii. Din 2005 am cerut ca bugetul sa fie construit de jos in sus, participativ”, a mai spus Iosif Pop.

Si consilierii locali din Opozitie intentioneaza sa aduca mai multe amendamente bugetului local. In acest sens, consilierii USL vor avea o intalnire in acest sfarsit de saptamana,  in care vor analiza proiectul de buget.

“Vom propune, spre exemplu, sa fie finantata Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate pentru achizitia unui aparat spectografic, pentru analiza substantelor halucinogene, o investitie modesta de 60-65.000 de euro”, arata consilierul USL Ovidiu Florian.

Un alt obiectiv de investitii pe lista consilierilor USL este si realizarea sensului giratoriu din zona Aeroportului International Cluj-Napoca.

Foto: stiridecluj.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *