Din oras

Pata Rat IT Cluster are de astazi internet

Cei 83 de copii care locuiesc in Colina Verde din Pata Rat, unde au fost mutati de autoritati de pe strada Coastei, au de astazi internet la centrul construit de comunitate si botezat Pata Rat IT Cluster. Euroweb Romania si jurnalistul Liviu Alexa au pus umarul la un proiect pe care alti furnizori de servicii de internet l-au ignorat. De astazi, in “clusterul IT” din Pata Rat, copiii au acces la internet, asa cum si-au dorit de trei ani, de cand au fost relocati la marginea rampei de deseuri. In tot acest timp mirosul de gunoi de pe rampa, frigul, noroiul si multe alte greutati nu au reusit sa le ucida visele la un viitor mai bun, iar Pata Rat IT Cluster este un pas mic, dar important in acest proces.

Centrul s-a construit in aceasta vara din materiale reciclate din demolari, din donatii, cu pasiunea si forta de munca a comunitatii. O comunitate care, pana acum trei ani, locuia in spatele Bibliotecii Judetene si avea acces la toate utilitatile si serviciile unui oras. Dupa mutare, in 16 decembrie 2010, familiile s-au unit intr-o asociatie, menita sa le reprezinte mai cu folos drepturile si interesele. Constructia centrului de calculatoare, a clusterului IT, a fost ideea copiilor, care in “locuintele modulare” in care i-a inghesuit Primaria nu au niciun fel de conditii pentru a se pregati de scoala. Tot din donatii s-a mobilat si s-au pus calculatoarele, totul in decurs de o luna.

Internetul, insa, s-a lasat asteptat. Istvan Szakats, presedintele Fundatiei AltArt, cel care a creat pagina de Facebook Pata Cluj-Napoca Rat, prin intermediul careia s-a realizat proiectul clusterului IT, a colindat toate firmele mari, care ofera servicii de internet.

“Am primit rapid si eficient calculatoare de la Brinel si instalatie electrica de la Energobit, dar pe partea de internet am avut o mare deceptie. I-am cautat pe cei de la UPC si RDS ca sa traga net pana la Pata Rat, si practic, dincolo de un prim val de empatie, m-am simtit tratat ca un client care vrea un fel de discount mai mare”, a spus Szakats.

Impresionat de proiect, jurnalistul Liviu Alexa a luat legatura cu firma Euroweb Romania, parte a grupului Turk Telecom International care, in ciuda faptului ca lucreaza exclusiv cu segmentul business, a acceptat sa ofere o conexiune la internet in Pata Rat IT Cluster.

“Cand am auzit de povestea copiilor nu am putut sta deoparte si chiar daca segmentul nostru sunt societatile si nu persoanele fizice, proiectul a fost aprobat de managementul Euroweb, astfel ca am putut pune umarul la finalizarea lui. Suntem bucurosi ca am putut ajuta o comunitate, care a fost discriminata si marginalizata”, a declarat Florin Tira, regional sales manager al Euroweb Romania.

„Pata Rat IT Cluster a fost o denumire haioasa data acestui proiect. Dar este o fina ironie la adresa marilor companii clujene din IT, pline de bani, pentru care CSR-ul  inseamna sa cheltui bani pe baluri de caritate facute la restaurante de lux, iar marketingul intern inseamna sa faci petreceri unde sa se imbete angajatii. iQuest, Endava, Evozone, Arobs, BG Soft, MGS Software si alte mari nume ce se batosesc ca lucreaza la noul Silicon Valley al Romaniei, sunt companii care, numai cu un varf de deget miscat, ar putea sa schimbe radical viata copiilor din Pata Rat. Multumesc companiei Euroweb pentru implicare, a fost un gest extraordinar sa contribuie alaturi de mine la realizarea acestui obiectiv de o importanta simbolica. Am pus impreuna internet la Pata Rat pentru ca toti copiii care cresc acolo sa aiba o poarta deschisa catre Lume, iar Lumea sa nu le mai ignore viitorul”, a spus Liviu Alexa.

In aceasta dimineata cu multe grade sub zero, echipa Euroweb facut instalatiile necesare, astfel ca in Pata Rat IT Cluster exista de astazi internet.

“Va multumim din suflet! Am crezut ca nu vom avea niciodata internet, cand am vazut ca toata lumea ne refuza. Nu am crezut ca va veti tine de promisiune, am avut parte de prea multe promisiuni neonorate. Va multumim foarte mult, sunt foarte bucuroasa”, a spus cu lacrimi in ochi Claudia Greta, directorul interimar al Asociatiei Comunitare a Romilor din Coastei.

In centrul botezat „IT Cluster” isi fac temele in fiecare zi peste 80 de copii, care, in camaruta pe care o numesc “acasa” din bunavointa Primariei, nu au biblioteca, nici macar un birou.

Accesul la internet e poarta comunitatii din Colina Verde catre civilizatia din care au plecat in urma cu trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *