Uncategorized

La Evidenta Persoanei, poti fuma in timp ce stai la coada

Cu seria „La ghisee, ca-n transee”, reporterii Ziar de Cluj si-au propus sa vada pe propria piele cum sunt tratati clujenii in institutiile publice sustinute chiar din buzunarul lor. In functie de organizare, comportamentul functionarilor, accesul persoanelor cu handicap, starea toaletelor si a salii de asteptare, fiecare institutie a primit o nota de la 0 la 10. Care este institutia cu adevarat demna de un oras de cinci stele, vom afla impreuna la sfarsitul acestei campanii.

La Directia de Evidenta a Persoanei, domneste haosul. Exista bilete de ordine, dar se termina repede si, cand se intampla asta, functionarii ridica din umeri: „Nu mai sunt? nu mai sunt! lasati ca vedem noi”. Cozile se intind dezordonat, oamenii gresesc ghiseul, pufaie si se cearta pe holuri. Peretii sunt tapetati cu informatii despre fiecare ghiseu in parte si cu reguli stricte: „Nu intrati fara sa fiti chemati”.

Revolutia de la veceu

Nici la toaleta nu scapi de mesajele vocationale. In cea a femeilor, odata ce ai inchis usa, esti incurajata, cu semnul exclamarii, sa-ti speli wc-ul dupa ce il folosesti intens. Probabil noi am ajuns acolo dupa vreo revolutionara care, desi a folosit intens toaleta, a ales sa traiasca periculos si sa incalce regulile (vezi foto). Daca vrei sa te speli pe maini dupa experienta intensa, nu ai cu ce, suportul pentru sapun e gol.

In toaleta barbatilor, nu se desfasoara nicio campanie. In schimb, aici exista o lista cu o serie de situatii pe care functionarii va sfatuiesc sa le evitati: sa nu aruncati tampoane in wc (la barbati?), sa nu va urcati cu picioarele pe wc si sa nu aruncati „zatul de cafea” in chiuveta. Mai jos, scris de mana, urmeaza a patra porunca. (vezi foto).

La coada, cu tigara-n coltul gurii

Cand un numar semnificativ de clujeni isi doreste ca orasul lor sa fie primul din Romania in care se interzice fumatul in spatiile publice, in institutia care tine practic de Primarie, fumatul e de-a dreptul incurajat. Astfel, orice contribuabil poate savura o tigara in timp ce asteapta sa-i fie strigat numarul, la doar doi pasi de usa unde are treaba. Pe post de scrumiere, acolo exista pahare folosite de cafea, umplute cu apa – pentru a evita, Doamne fereste, un incendiu. Asta impotriva legii, care spune ca in Romania, fumatul nu este permis in institutii publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism … cu exceptia spatiilor delimitate si special amenajate pentru fumat din incinta acestora.

Pentru persoanele cu handicap, institutia are la intrare o rampa pe care cei imobilizati in carucior cu rotile pot ajunge pana in hol. Cam atat – de aici, in orice directie ai avea treaba, trebuie sa urci o serie de trepte.

  • Organizare: 7
  • Comportament: 9
  • Conditii persoane cu handicap: 3
  • Sala de asteptare: 7
  • Toalete: 6
  • Media: 6,4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *