Uncategorized

Electric Castle: “A fost legendar!”

Timp de trei zile, Castelul Banffy din Bontida a vibrat pe ritmuri electro, dance, pop si pop-rock. Electric Castle Festival a strans peste 30.000 de vizitatori inca de la prima editie a evenimentului. Publicul a indurat vremea caniculara de peste zi si nu s-a clintit din fata scenei nici cand ploua torential.  Morcheeba, main event-ul festivalului, a adunat 13.000 de oameni, iar Şuie Paparude, care le-a urmat in program, s-au inclinat in fata publicului. Au fost trei zile care au dovedit ca si in inima Ardealului se pot organiza festivaluri la fel de mari sau de reusite ca in alte tari din Europa.

Electric Castle a adus urbanul in curtea vechiului castel. Zidurile de piatra au fost acoperite de perdele de lumina, curtea castelului transformata intr-un furnicar de oameni veniti din toate colturile tarii, dar si de dincolo de granita. Au fost 30.000 de vizitatori, potrivit organizatorilor.

“Cei mai multi au fost sambata, in jur de 13.000, 9.000 vineri si 11.000 duminica. Majoritatea au fost din Cluj, dar au venit foate multi din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Targu Mures si o multime de straini. Au venit multi din Anglia, am cunoscut chiar un biolog marin care venise din Scotia la festival. Au fost multi straini, nu doar romani, dar romanii care au fost au venit de peste tot”, povesteste Andi Vanca, PR-ul festivalului.

Cat ii priveste pe artisti, multi dintre ei au ramas mai mult timp decat era programat pe scena. Nici unul dintre invitati nu a fost la prima prezenta in Romania, insa toti au fost impresionati de Castelul Banffy, unde a avut loc festivalul.

Morcheeba a tinut publicul in ploaie pe toata durata concertului, dar asta nu s-a simtit in feed-back-ul spectatorilor, care au cantat la unison “Blood Like Lemonade”, alaturi de vocea inconfundabila a solistei Skye, revenita de curand in componenta trupei. Spectacolul britanicilor s-a incheiat cu “Rome wasn’t Build in a day”, moment in care intregul castel a fost electrizat.

“Artistii ne-au spus ca s-au simtit extraordinar si erau socati ca e doar prima editie a festivalului. Asta pentru ca a fost un public foarte numeros, organizarea a fost foarte buna, au fost impresionati de locatie, de oameni, le-a placut. Multi au stat pana dimineata, baietii de la Dope DOD au venit vineri si au plecat duminica”, completeaza organizatorii.

Pe durata evenimentului, aproximativ 4.000 de oameni s-au campat la festival.

Daca vineri cel mai reusit concert a fost cel sustinut de Dub Pistols, sambata show-ul a inceput de la 18.30, cand pe scena au urcat cei de la Silent Strike, urmati de artistii de la “Robin and the Backstabbers”.

La scena electro, dupa ora 03.00 a rasunat “Sky and Sand”, mixat de Fritz Kalkbrenner, unde au participat cateva mii de oameni. I-au facut concurenta, la scena mare, Dope DOD.

In ciuda publicului numeros, organizatorii sustin ca nu s-au petrecut evenimente neplacute in timpul evenimentului. “Oamenii au fost foarte linistiti, degajati, toata lumea se simtea bine, am fost si noi surprinsi de asta.  Fiecare  si-a vazut de treaba, am vazut mult bun simt. Nu am avut probleme cu batai, scandaluri sau oameni recalcitranti”, arata Andi Vanca.

Duminica, in ultima zi de festival au fost, surprinzator, mai multi participanti decat vineri. Telepopmusik , Pendulum, A-Skillz si Krafty Kutz si Gojira au adunat 11.000 de oameni care au petrecut pana in zorii zilei de luni.

De unde a pornit conceptul “Electric Castle”

Festivalul de la Bontida se vrea a fi o imbinare intre mai multe elemente, explica organizatorii:

“Noi aveam un concept prin care doream sa obtinem un mix intre o locatie extraordinara, muzica extraordinara si activitatile din timpul zilei. Toate acestea intregite sa formeze o experienta inedita. Nu voiam sa fim o simpla extensie a unui concept in care lumea vine, canta si pleaca acasa. Aici a contribuit foarte mult locul, care este incarcat de foarte multa istorie, un castel extraordinar. Noi am adus urbanul in acest loc plin de istorie pentru a crea contextul intregului festival.

S-au tot facut evenimente la Castelul Banffy in ultimii ani, cunosteam locul, i-am contactat pe cei de la Transilvania Trust si ei au fost foarte incantati de proiect, mai ales prin prisma faptului ca vor avea o vizibilitate foarte mare asupra castelului.

In urma colaborarii pe care am avut-o cu ei, o parte din incasari va fi donata in scopul reconditionarii castelului. Este vorba de o suma considerabila”, ne-a explicat Andi Vanca, PR-ul festivalului.

Cat priveste alegerile facute in materie de muzica, acesta spune ca nu se doreste ca festivalul sa fie ancorat intr-un singur stil muzical. Din contra, publicul Electric a fost unul pestrit.

“Am vrut sa avem un line-up variat, nu doar strict muzica electronica. Am avut multe concerte live – Dub Pistols, Morcheeba, Telepopmusik. Publicul nu a fost neaparat axat pe muzica electronica, a fost un public format din oameni care au venit sa asculte muzica buna, sa ia parte la o experienta frumoasa”, mai spune Andi Vanca.

Organizatorii se gandesc, deja, la editia cu numarul doi a festivalului, care va urma cu sfintenie reteta de success a celei abia incheiate.

“Pentru anul viitor vrem, in primul rand, sa respectam conceptul de anul acesta, vom avea un line-up variat cu o multime de nume mari internationale. Este posibil ca la editia de anul viitor sa amplasam mai multe scene si sa le asezam intr-un mod diferit. In rest, vom respecta cat putem de mult ceea ce am facut si anul acesta. Aici ma refer la concept si la ceea ce reprezinta, deja, Electric Castle”, marturiseste PR-ul evenimentului, Andi Vanca.

Pentru el, Electric Castle a insemnat apogeul de pana acum, a tot ce a facut sau la tot ce a participat vreodata, dupa cum singur spune.

“Nu am termen de comparatie, sunt mandru de tot ce am realizat noi la Electric Castle, toata organizarea. Tot ce s-a intamplat acolo a fost extraordinar. In trei cuvinte, Electric Castle “a fost legendar!”

Foto: facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *