Din oras

Constructorii si proiectantii blocului dintre case au profitat de lacune legislative

Un control mixt format din subprefectul Mihnea Iuoras si reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Inspectoratului de Stat in Constructii si ai Serviciului de Control Urbanism al Politiei Locale a avut loc ieri dupa masa la ansamblul de blocuri construite intre case in cartierul Gruia. Verificarile au venit dupa sesizarea adresata Prefecturii din partea a 40 de familii din zona constructiei, care nu sunt de acord ca edificarea celor trei blocuri. Chiar daca o concluzie finala si solutiile care se impun se vor sti peste cateva zile, dupa o ampla analiza a documentatiei, comisia de control a constatat, insa, chiar si cu ochiul liber, probleme flagrante.

Comisia de control a sosit in jurul orei 16. La fata locului erau deja adunati o parte dintre vecinii nemultumiti, dar si investitorul, iritat de adunarea din fata santierului.

“Ce se intampla aici? V-am intrebat pentru ca stati in fata proprietatii mele”, a spus barbatul, iar vecinii au inceput sa isi strige supararea.
“Sa nu va ajute Dumnezeu, asa cum ne-ati facut rau, asa sa patiti si dumneavoastra cu toata gasca de mafioti. Ne-ati luat ani din viata!”, au spus oamenii.

“Va rog sa nu intrati pe proprietatea mea! Daca intrati, chem politia! Nu imi mai faceti poze”, a spus proprietarul ansamblului.

Intre timp au sosit si cei care trebuie sa controleze respectarea autorizatiei. Cu oamenii revoltati a ramas doar reprezentantul Serviciului Control Urbanism, Nicolae Sipos, incercand sa le explice ca municipalitatea a fost obligata de instanta sa elibereze autorizatia.

Verificarile au durat mai bine de doua ore, timp in care autoritatile au vizitat intreg santierul si au gasit nereguli flagrante.

“Oamenii au reclamat ca nu exista in teren ceea ce este in autorizatia de constructie, eliberata in urma unei sentinte. Am primit sesizari semnate de vreo 40 de familii, nemultumite de mamutul care se face acolo. O concluzie vom putea sa va dam in urmatoarele zile dupa ce analizam toate documentele, dar am gasit niste lucruri la limita legii. De exemplu cota zero, care stabileste parterul, este la 1,72 de metri de nivelul asfaltului, asa ca daca parterul e la inaltimea asta, demisolul si subsolul sunt deasupra solului. Mai mult, in partea din spate, terenul fiind in panta, acesta este la nivelul acoperisului vecinilor, pana la care distanta este de numai 3-4 metri. Din pacate legislatia nu prevede clar modul de stabilire a cotei 0, iar proiectantii si constructorii au profitat de lacune legislative pentru profit maxim comercial. Cei care au facut proiectul au gasit portitele in lege astfel incat sa fie acoperiti. Vrem sa gasim solutii pentru oameni, inclusiv propuneri de modificare a legislatiei”, a subliniat subprefectul Mihnea Iuoras.


Acesta a spus ca autorizatia nu mai poate fi atacata in instanta avand in vedere ca au trecut doi ani de la eliberarea ei, iar termenul prevazut de lege este de sase luni. Vecinii se scuza ca nu au avut banii necesari pentru procese si sunt deznadajduiti ca se lupta cu morile de vant.

“Nu avem noi mii de euro pentru tribunal. Noi nu suntem asa de mari si puternici ca ei, dar trebuie sa ne asculte si pe noi. Locuim aici de zeci de ani, in zona linistita de case, si acum apare monstrul asta de constructie”, s-au plans oamenii.

Pe de alta parte actualul Plan Urbanistic General stabileste zona ca centru de cartier si permite constructii cu regim de inaltime de pana la 10 etaje.

Proprietarul ansamblului de pe strada Romulus Vuia 8-10, care nu doreste sa isi dezvaluie identitatea, spune ca nu are nevoie de acordul vecinilor pentru ca respecta distanta legala fata de proprietatile acestora.

“Daca nu eram in regula astazi santierul era inchis, ori noi lucram. Este al cincilea sau al saselea control. Vecinii sunt frustrati si cauta sa faca bani, inainte de inceperea constructiei au incercat sa ceara bani pentru semnaturile de acord. Asa ca ne-am retras in teren conform certificatului de urbanism si nu mai avem nevoie de acordul lor. De cei de care aveam nevoie am facut act notarial. Suntem in perfecta legalitate, lucrez regulamentar in baza unor documente eliberate de institutiile abilitate. Este vorba de dezvoltarea cartierului, conform PUG puteam face zece etaje, nu patru, cate facem”, a spus proprietarul.

Sursa foto: Romania Libera

Cel care a realizat proiectul este arhitectul Mircea Dinculescu, membru al Comisiei de Urbanism al Consiliului Judetean Cluj. Acesta, prin Adamco Grup SRL, alaturi de David Alexandru Simion si sotia lui, Voichita, au fost beneficiarii proiectului. Inainte de inceperea lucrarilor in 2012 au vandut insa afacerea catre SC Mordin Construct SRL cu sediul in Baia Mare, infiintata in acelasi an. Societatea a avut anul trecut, conform Ministerului Finantelor, o pierdere de aproape 10.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *