Uncategorized

Clujul, in pericol sa nu aiba Muzeu de Istorie functional in 2015

Daca Ministerul Culturii nu aloca in curand bani pentru reparatii catre Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, cladirea nu va fi utilizabila in 2015, an in care Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului.

Inchis de mai bine de 4 ani, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) isi poate continua lucrarile de renovare a cladirii in functie de suma pe care autoritatilor o vor aloca in acest sens la rectificarea bugetara.

„Asteptam rectificarea bugetara ca sa deschidem lucrarile pentru instalarea planseului. Chiar daca nu vom primi toti banii deodata, speram sa se deschida macar finantarea ca sa putem continua”, a declarat Carmen Ciongradi, directorul general al muzeului.

Dupa realizarea proiectului si a expertizelor necesare reparatiilor, consolidarii si renovarii cladirii, anul acesta ar urma sa inceapa lucrarile propriu-zise. Suma necesara a fost estimata de specialisti la aproximativ un milion de euro.

„Sunt lucrari care la noi dureaza doi ani. Daca am avea bani sa le incepem acum, poate in 2014 am reusi sa le finalizam, pentru ca in 2015 sa putem avea expozitii si alte activitati specifice. Daca rectificarea nu va fi in favoarea noastra, muzeul isi va putea relua activitatea normala abia in 2016. Noi incercam sa atragem atentia ca e grav, tot mergem la Bucuresti, iar cei de la minister ne spun mereu ca e an de criza si nu sunt bani”, a rezumat situatia Viorica Crisan, director arheologie la MNIT.

Institutia are in desfasurare in prezent doua expozitii, una la Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” si alta in incinta intitutiei, precum si o serie de santiere arheologice. Specialistii clujeni participa la sapaturi la Sarmizegetusa Regia, Ulpia, la Caseiu, la asezarea preistorica de la Taga, la santiere arheologice in Alba Iulia, Apahida si chiar in Cluj-Napoca, pe strada Stefan Octavian Iosif.

“Este esential ca in 2015 sa fie functionale toate institutiile culturale din Cluj, toate muzeele si mai ales cel de istorie. Nu vrem sa aducem tineri europeni doar la party-uri si distractii, ei trebuie sa vada si ca avem valori, istorie si traditie. Clujul trebuie sa dovedeasca atunci ca e un oras european!”, a declarat Vlad Pop, presedintele Federatiei SHARE, structura care se ocupa de proiectul Cluj Capitala Europeana a Tineretului.

El a mai spus ca organizatiile pe care le reprezinta vor sustine demersul celor de la MNIT si a apreciat ca e o problema in care s-ar putea implica parlamentarii de Cluj, “mai ales ca e o institutie pentru comunitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *