Din oras

CLUJ: Doua milioane pe iluminat decorativ – 175 de lei pentru tineri cu dizabilitati, zero lei pentru bolnavii de cancer mamar

Primaria Cluj-Napoca si-a aprins beculetele de sarbatori si a bagat in bezna zeci de asociatii caritabile. Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a acordat 2.009.226,09 de lei pentru iluminatul decorativ pentru o luna in aceasta iarna si a uitat complet de miile de clujeni ajutati, la randul lor, de zecile de ONG-uri si fundatii refuzate. La registratura municipiului Cluj-Napoca, in perioada 01.01. – 31.01.2013, au fost depuse 286 de proiecte cu finantare nerambursabila si au fost aprobate putin peste o treime din ele. Toate cele 114 proiecte aprobate si finantate din bugetul Primariei, in 2013, sunt culturale.

1.000 de lei pentru 600 de copii defavorizati

Din cauza lipsei fondurilor, Fundatia pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF), care ajuta pana in 2012, 600 de copiii clujeni din familii defavorizate, prin programe gratuite de afterschool, a fost nevoita sa-si inchida centrele de zi. Potrivit reprezentantilor FRCCF, fundatia a obtinut, de la Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, in acest an, 1.000 de lei pentru organizarea Zilei Internationale a Copilului, bani obtinuti pe Legea 350.

“Copii ceva mai mici au greutati in a promova clasele scolare. Nu exista vreo alta solutie pentru ei decat semiinternatul care ar trebui platit, iar parintii nu-si permit acest lucru. Acasa nu are cine sa-i ajute la invatatura, pentru ca ei provin din familii modeste. Noi am vrut sa continuam ce am inceput in anul 2000 si dupa 12 ani le-am inchis din lipsa de finantare, nu din disparitia nevoii”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, directorul FRCCF, Mihai Rosca.

Cu toate ca FRCCF ofera din anul 2.000 ore suplimentare gratuite si o serie de proiecte afterschool pentru ca elevii clujeni din familiile defavorizate sa nu abandoneze scoala, Primaria a gasit ca e mai eficient sa investeasca, printre altele, intr-un “Buchet de Stelute” de peste 70.000 de lei, care sa impodobeasca timp de o luna stalpii din oras, decat sa asigure plata a doua luni din cheltuielile fundatiei. Potrivit acordului-cadru incheiat intre municipalitate si Elbacom si Neon Lighting, cele 80 de stelute comandate costa 71.523 de lei. Cheltuielile lunare ale FRCCF, pentru cei de 600 de copii sunt de 9.000 de euro. La ora actuala, in Romania, 1 din 5 copii abandoneaza scoala inainte sa termine 10 clase.

“Nu sunt bani pentru noi si nu gasim cum sa finantam proiecte desi nevoia a crescut. De-a lungul vremii ne-am ocupat de copiii cu mare risc de abandon scolar. Nevoia a ramas, pentru ca serviciile nu au fost preluate de altcineva. De la Consiliul Local ni s-a spus sa le cerem orice numai bani nu”, a adaugat Rosca.

 Inalt ca bradul…

Potrivit acordului falnic, Primaria Cluj-Napoca a decis sa cumpere, printre alte decoratiuni de Craciun, si doi brazi artificiali de peste 20 de metri, in valoare de 51.311 de lei. De acesti bani Primaria Cluj-Napoca ar fi putut oferi proteze mamare gratuite celor peste 100 de femei, supravietuitoare ale cancerului mamar din Cluj, care au suferit operatii de extirpare a sanului si care nu beneficiaza de acest drept.

“O proteza mamara costa intre 300 si 500 de lei, dar nu este decontata de catre CAS. Desi nu este o suma mare, multe supravietuitoare nu-si permit sa-si achizitioneze proteza. Protezele nu se incadreaza pentru a fi decontate, nu sunt considerate nici macar dispozitive medicale”, a spus, pentru Ziar de Cluj, Adriana Melnic, presedinta Societatii Romane de Cancer (SRC).

Societatea, cu o experienta de 20 de ani in lupta impotriva maladiei, consiliaza lunar aproape 10 femei supravietuitoare ale bolii si acorda sprijin pentru 1.000 de membri ai familiilor cu pacienti bolnavi de cancer. Cu toate acestea, nu a obtinut finantare pe linie sociala din partea Primariei Cluj-Napoca.

“Am cautat din rasputeri, dar eu nu am reusit sa gasesc finantare pe activitatile sociale. Am gasit linie de finantare doar pe activitatile sportive, culturale si de tineret. (…) Primaria e deschisa, insa cred ca ar trebui sa aiba implicare sociala mai mare. Si drumurile si parcarile si bordurile sunt importante, dar trebuie sa aiba o inclinare si catre problemele sociale”, a continuat Melnic.

SRC a obtinut o finantare de 7.000 de lei de la CL Cluj-Napoca, in acest an, pentru un proiect de informare a elevilor din 7 scoli clujene care are la baza preventia cancerului.

“Nu exista linie de finantare pe proiecte sociale. Singura linie deschisa e aceea pe cultura, tineret si educatie, insa, in afara de culura si educatie problemele legate de cancer sunt foarte multe si avem nevoie de sprijin”, a adaugat presedinta SRC.

Centrul de Zi Sfanta Maria, vandut pe 3 sanii cu Mosi Craciuni

In baza contractului de iluminat public festiv, clujenii pot admira, in aceasta luna, 3 sanii cu Mosi Craciuni, in valoare de 47.480 de lei, adica echivalentul platii tuturor cheltuielilor in sezonul rece pentru singurul Centru de Zi din municipiu care se ocupa de integrarea pe piata muncii a aproape 30 de adulti cu dizabilitati intelectuale. Centrul de Zi Sfanta Maria ofera adultilor cu dizabilitati intelectuale recuperare si terapie ocupationala, dar si sansa de a se integra pe piata fortei de munca.

“Fara recuperare si fara terapia ocupationala, cei 27 de beneficiari pe care ii avem s-ar degrada. Dupa ce termina scolile speciale nu exista alternative pentru oamenii cu dizabilitati intelectuale. Alternativa este de a sta acasa sau de a ajunge inchisi in centre recuperatorii”, a aratat Anca Mercea, de la Centrul Sfanta Maria.

Institutia clujeana a derulat, in premiera pentru Romania, in 2013, un proiect-pilot destinat integrarii tinerilor cu dizabilitati psihice pe piata fortei de munca, in primul centru de Angajare Asistata deschis in luna iunie in municipiu si a pregatit pentru cate un job, 5 tineri.

Primaria le-a acordat, in 2013, pentru fiecare din cei 27 de beneficiari ai serviciilor centrului, echivalentul a 20 de metri de funie de otel necesara pentru amenajarea decoratiunilor de Craciun din oras, adica 175 de lei.

“Cu Consiliul Local avem o foarte lunga relatie de “parteneriat”. Am depus cereri de finantare inca din anii ’90, insa doar doua ne-au fost acceptate. (…) Toata viata am incercat sa ne descurcam cum putem. Daca Primaria sau guvernantii decid sa finanteze serviciile sociale si ONG-urile acum, asta inseamna mai putini bani acordati in reabilitarea acestor persoane mai departe. In acest an am primit un ajutor extraordinar de la Primarie, cate 175 de lei pentru un beneficiar. Banii ne sunt foarte utili, pentru ca lipsa lor constituie o problema. Lasand la o parte implicatia morala, familiei ii este mai usor sa tina persoana in familie si sa le ofere un astfel de sprijin, prin serviciile sociale de terapie ocupationala”, a aratat Mercea.

Potrivit Primariei Cluj-Napoca, in 2013, sunt amplasati turturi luminosi pe o portiune de 8,2 km, perdele luminoase pe 642 de metri in centrul orasului, iar sirurile luminoase albastre si albe se intind pe 17,2 km. Valoarea totala a contractului pentru iluminatul decorativ de sarbatori, in Cluj-Napoca e de 7. 246.512 lei fara TVA pe patru ani.

In total, este vorba despre mai bine de 25 de kilometri de beculete si LED-uri albastre, poluante, care inconjoara tot municipiul. In plus, Clujul a fost impanzit cu 6 oameni de zapada in valoare de 27.624 de lei. Municipiul este impodobit, potrivit actului citat, si cu 6 Mosi Craciuni care costa 31.736 de lei, adica echivalentul unei luni de sprijin pentru 600 de copii clujeni de la FRCCF sau a 65 de proteze pentru supravietuitoarele luptei impotriva cancerului de san uitate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *