Din oras

Cât valorează cuvântul asumat prin contract de Emil Boc: ZERO. Cu contracte plătite la Primărie, comercianţii de pe Aleea Stadionului au fost “evacuaţi” de o firmă privată

Ne-a scris un cititor al Ziar de Cluj: Pe Aleea Stadionului se va ține Street Food Festival cu autorizație de manifestare publică. Conform legii 60 din 1991 nu este permisă închiderea activității comerciale atât privata cât și publică, dar Primăria a primit mită și îi va închide fără despăgubire pe toți comercianții din zonă, cu toate că toți au abonamente plătite și valabile. Corupție! Monica Fideoan, de la Autorizări Comerț acum informează lumea că, de fapt, trebuie să îi asculte rugămintea de a închide în intervalul 5-10 iulie, că așa zice ea. Fără nici un suport legal. Și toți vor accepta, că se cacă pe ei de frica lui Emil Boc și a primăriei”.

Și cu asta punct. Legea oricum este facultativă, zicem noi, în Republica Populară Cluj-NaBoca!

Prin urmare, zeci de comercianţi de pe Aleea Stadionului s-au trezit, peste noapte, cu notificări venite din partea unei agenţii organizatoare de evenimente prin care erau informaţi că li se va suspenda activitatea pentru desfăşurarea unui festival gastronomic. Oamenii sunt revoltaţi şi spun că ei au plătit la Primăria chiria pe întreaga lună fără să fie anunţaţi că nu îşi mai pot vinde produsele câteva zile.

“Vă facem cunoscut că în perioada 3-12 iulie, între orele 8.00-23.00, în localitatea Cluj-Napoca în locaţiile Aleea Stadion, parcul din preajma hotelului Sport şi platoul cuprins între Cluj Arena şi Sala Polivalentă se va desfăşura manifestarea publică sub egida Street Food Festival. În perioada 6-9 iulie vă va fi suspendată activitatea comercială pe care o desfăşuraţi în perimetrele menţionate mai sus. Asociaţia Why Not Us”, scrie în notificările primite de fiecare comerciant din zonă.

Comercianţii sunt revoltaţi şi spun că ei au contracte valabile cu Primăria Cluj încheiate şi plătite pentru întreaga lună iulie. Ei spun că nu au fost anunţaţi că timp de patru zile nu îşi vor mai putea vinde marfa, care, având în vedere temperaturile ridicate, cel mai probabil se va strica.

“Contractul e încheiat cu Primăria şi este valabil până la 31 iulie. Anul trecut, am fost anunţaţi din timp şi zilele acelea nu au fost plătite la Primărie. La fel şi pe perioada Untold. Anul acesta, de pe o zi pe alta ne-am trezit cu aceste notificări. Dacă nu mai funcţionăm, pierdem cel puţin 4000-5000 de lei pe marfă. Mai puţin cei care au de vânzare pocorn şi vată de zahăr. Chiar dacă ne va notifica, cel mai probabil şi Primăria, cred că este abuziv. De ce sunt favorizaţi tot timpul alţii în detrimentul nostru? Cei care organizează diferite evenimente în această zonă nu acceptă niciun dialog cu noi. Noi chiar avem chioşcuri aici, noi de ce nu suntem primiţi la festival? Vorbim de vreo 20 de comercianţi şi vrem să facem o fundaţie că deja ne-am săturat. La fel a fost şi la Untold. Chiar dacă sunt 20 de amărâţi de comercianţi şi ei ar trebui să fie parte la discuţii”, a declarat, revoltat, unul dintre comercianţii din zonă.

Contactați, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au considerat încă că este necesar să dea un răspuns – în fond, Legea 544 nu li se aplică decât selectiv, după cum am arătat chiar azi.

Organizatorii festivalului gastronomic spun că Primăria i-a notificat pe comercianţi că nu îşi vor putea desfăşura activitatea pe parcursul desfăşurării evenimentului.

“Aceşti vendori care sunt la intrarea pe Aleea Stadion au un contract cu Primăria pe care şi-l reînnoiesc în fiecare lună. Când au mers să-şi reînnoiască contractul pe luna iulie, au primit de la Primărie o notificare cum că în perioada festivalului nu-şi vor putea desfăşura activitatea. Noi ne-ai gândit să venim cu încă o notificare să-i anunţăm, să le reamintim că vom veni. Vorbim de două opţiuni aici, de a-şi aduna căsuţele, opţiune care a venit din partea Primăriei, sau să punem garduri de delimitare. Nu îi putem include în eveniment pentru că nu se încadrează în conceptul festivalului”, au spus aceştia.

Afirmaţiile organizatorilor Street Food Festival cum că aceşti comercianţi îşi reînnoiesc abonamentele lunar sunt minciuni ordinare, contrazise de realitatea din contracte. Aceste contracte se reînnoiesc trimestrial.

În spatele Asociaţiei Why Not Us se află Constantin Covaliu, cunoscut clujenilor după ce a făcut parte din echipa de management a festivalului Untold, alături de Bogdan Buta. Din nou Emil Boc și municipalitatea se fac preș și nu-și respectă contractele? În plus, se pune întrebarea legitimă: a antedatat Primăria notificările trimise vânzătorilor? Căci, comercianţii de pe Aleea Stadionului s-au trezit în cursul zilei de marţi cu notificări venite şi din partea Primăriei Cluj-Napoca.

Suspect este modul cum aceste notificări au fost înmânate abia astăzi, când pe plicurile unde se aflau documentele era trecută data de 30 iunie.

“Prin prezenta vă comunicăm faptul că veţi suspenda desfăşurarea activităţilor comerciale în perioada 5-10 iulie în cadrul structurilor de vânzare pentru care deţineţi abonament emis de autoritatea locală. În municipiul Cluj-Napoca urmează să se desfăşoare Street Food Festival. În zona de desfăşurare a evenimentul sunt incluse şi locaţiile aferente desfăşurării activităţii de comerciale a produselor de sezon, situate în zona Aleea Stadionului, respectiv pe strada G. Coşbuc – teren adiacent locului de joacă pentru copii”, scrie în documentul primit de comercianţi din partea Primăriei Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *