In vizor

Aproape toate societatile si regiile Primariei au avut pierderi anul trecut

Societatile care administreaza unele investitii ale Primariei Cluj-Napoca, cum este Buftea de Cluj, Sala Polivalenta sau Centrul TEAM, au inregistrat pierderi in 2014. Si Compania de Transport Public, Regia Autonoma de Termoficare si Regia Autonoma a Domeniului Public au incheiat anul fiscal cu datorii.

Cluj Innovation Park, societatea creata de Primaria Cluj-Napoca cu scopul de a administra si dezvolta Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative (CREIC) si Centrul Transfer, Evolutie, Antreprenoriat, Microintreprindere (TEAM), a avut in 2014 o cifra de afaceri de numai 1.278 de lei. Practic, cele doua obiective nu au fost finalizate, insa societatea are mai multi angajati si un Consiliu de Administratie. Directorul general al societatii este Alexandru Coroian (PNL), fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj in perioada 2011-2012.

Datoriile societatii se ridica la aproape 90.000 de lei, iar pierderile se cifreaza la peste 300.000 de lei, in 2014.

In acest moment, lucrarile la CREIC (Buftea de Cluj) sunt blocate, dupa ce primaria clujeana a reziliat contractul cu Valve International SRL, constructor care a intrat in faliment. In aceste conditii, institutia este nevoita sa organizeze o noua licitatie publica, procedura greoaie, care poate periclita proiectul in valoare de 42 de milioane de lei, deoarece trebuie finalizat pana in decembrie 2015. In caz contrar, Primaria va pierde banii europeni necheltuiti.

Cea de-a doua societate infiintata de primaria clujeana in 2014, SC Sala Polivalenta SA, nu a publicat datele financiare pana acum. Societatea administreaza Sala Polivalenta din oras, o investitie de 70 de milioane de lei. Estimarile societatii aratau, la infiintare, ca  veniturile anuale in urma inchirierii spatiilor pentru evenimente cultural-artistice si sportive vor ajunge la peste 90.000 de euro.

Compania de Transport Public SA (fosta RATUC) a incheiat anul fiscal cu datorii de 70 de milioane de lei, potrivit ultimei raportari financiare. Reprezentantii CTP explica, insa, ca aceste datorii au fost stinse in acest an. Din cele 70 de milioane de lei, 50 de milioane a repezentat datoria de plata pentru autobuzele mov, cumparate de societate anul trecut si care au avut data scandenta de plata in primul semestru din 2015. Restul sumei, de 20 de milioane de lei, a reprezentat plata asigurarilor sociale pentru personal, care s-au stins in luna ianuarie 2015.

CTP a avut, in 2014, un profit net de 1,6 milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei de transport a fost de aproape 112 milioane de lei, mai mare cu 6 milioane de lei fata de 2013.

In timp ce platim de la bugetul local peste 8 milioane de euro pe subventiile acordate Regiei Autonome de Termoficare, pentru mentinerea pretului la gigacalorie, RAT a inregistrat, in 2014, pierderi de peste 1,2 milioane de lei.

Cifra de afaceri a regiei subordonate primariei clujene a fost, in 2014, de 59,5 milioane de lei, in scadere fata de anii precedenti (foto jos). Datoriile RAT s-au cifrat, la finele lui 2014, la 26,7 milioane de lei.

RAT este asociata ca persoana juridica la o alta firma, Colonia Cluj-Napoca Energie SRL, alaturi de E.ON Romania si RheinEnergie. Obiectul principal de activitate al CCNE este producerea si furnizarea de energie termica si, in subsidiar, de energie electrica, prin cogenerare.

In 2014, societatea a avut o cifra de afaceri de 33,4 milioane de lei, profit de 1,7 milioane de lei si datorii de 10,5 milioane de lei.

Interesant este ca directorul RAT Cluj, Emil Miron, este administrator si la CCNE si incaseaza, astfel, doua salarii. Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Miron castiga 8.822 de lei pe luna de la RAT, iar de la SC Colonia Cluj-Napoca Energie castiga 103.177 de lei anual, adica 8.598 de lei pe luna.

Cea de-a doua regie a Primariei, Regia Autonoma a Domeniului Public, a incheiat anul fiscal cu profit de 250.000 de lei, dar si cu datorii de 6 milioane de lei, in timp ce cifra de afaceri a fost de 4,8 milioane de lei.

De altfel, la finalul anului trecut, RADP a primit de la bugetul local un milion de lei, dupa ce la inceput de 2014 mai primise 5,1 milioane de lei din bugetul local pentru investitii. RADP a aratat, atunci, ca are datorii din mai multe motive, printre care dobanda la linia de credit CEC Bank in suma de 3,6 milioane de lei, executarea silia a Regiei de catre SC GPI Turism Sport SRL cu suma de 3,2 milioane de lei, in anul 2012, pentru profit nerealizat, ca urmare a rezilierii contractului de asociere pe obiectivul patinoar artificial; imposibilitatea participarii la achizitii publice pentru executie lucrari, datorita existentei debitelor la bugetul consolidat al statului si la bugetul local.

RADP Cluj gestioneaza, printre altele, serviciul de Ridicari masini si a castigat in ultimul an mai multe licitatii cu primaria clujeana. Unul dintre contracte se refera la intretinerea sistemului de bike-sharing din oras. RADP administreaza si Strandul Sun din oras.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *