In vizor

Lacat pe "Buftea de Cluj". Finantarea europeana poate fi pierduta, daca lucrarea nu este gata pana la sfarsitul anului

Primaria Cluj-Napoca a decis, astazi, rezilierea contractului cu Valve International SRL, constructorul Centrului Regional de Industrii Creative, deoarece firma a intrat in insolventa si nu mai poate duce la capat lucrarile de pe santierul din Lomb. In aceste conditii, institutia este nevoita sa organizeze o noua licitatie publica, procedura greoaie, care poate periclita proiectul in valoare de 42 de milioane de lei, deoarece trebuie finalizat pana in decembrie 2015. In caz contrar, Primaria va pierde banii europeni necheltuiti.

Reprezentantii institutiei publice au facut, astazi, o vizita pe santierul Centrului Regional de Industrii Creative, cunoscut drept Buftea de Cluj. Concluzia la care au ajuns este rezilierea contractului cu principalul constructor, firma Valve International SRL, deoarece a intrat in insolventa. Totusi, acest fapt nu este o surpriza pentru administratia publica locala, deoarece societatea din Braila a cerut insolventa inca din primavara anului trecut, dar a asigurat primaria clujeana ca va continua lucrarile pe santierul din Lomb. Asa cum era de asteptat, inevitabilul s-a intamplat, iar constructorul nu mai poate sustine activitatea pentru care s-a angajat prin contract.

In aceste conditii, Primaria Cluj-Napoca a decis rezilierea contractului cu Asocierea Valve International – RDV Construct / White Star International – Team Net Engineering.

“Practic se reia santierul de la constructor, se reziliaza contractul pe baza insolventei si a incapacitatii de plata si se va relua licitatia”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Potrivit ADR-NV, progresul fizic al proiectului este de 67,50 % in conformitate cu raportul de progres lunar aferent lunii aprilie 2015. Stadiul fizic al contractului de lucrari este estimat la 64,35%.

“Proiectul nu decurge in conformitate cu planificarile initiale din cauza intarzierilor acumulate in executia lucrarilor.  Principala problema  generatoare de  intarzieri din cadrul contractului de executie lucrari este intrarea constructorului in insolventa. Astfel resursele umane si materiale alocate contractului de catre constructor nu au fost in masura sa asigure  ritmul estimat la semnarea contractului de executie. Perioada de implementare a proiectului se poate prelungi pana cel tarziu la data de 31.12.2015, termen maxim pentru implementarea proiectelor in cadrul programului POR”, arata institutia.

Cu privire la termenul de finalizare, Oana Buzatu sustine ca se va incerca respectarea lui, pentru ca primaria sa nu returneze finantarea europeana.

“Jumatate din finantare este din fonduri europene si jumatate din fonduri proprii. La momentul acesta este finalizat 65%. Vorbim, practic, de o diferenta de 35% din valoarea finantarii, jumatate banii municipiului si jumatate bani europeni. In masura in care reusim sa pornim lucrarile, suntem increzatori ca banii vor fi cheltuiti  pana la sfarsitul anului. Nu luam in acest moment in calcul riscul de a returna fondurile europene”, a explicat Buzatu.

In cazul nefinalizarii proiectului in perioada de implementare POR 2007-2013,respectiv pana la 31 decembrie 2015, ADR Nord-Vest in calitatea de Organism Intermediar, va informa AMPOR (Autoritatea de Management) privind stadiul realizarii obiectivelor si indicatorilor pana la aceasta data,urmand ca AMPOR (respectiv MDRAP) sa stabileasca masurile si conditiile privind posibilitatea  finalizarii proiectului respectiv de rambursare a cheltuielilor  aferente.
Centrul Regional de Industrii Creative ar fi trebuit sa fie gata in aceasta luna si se adreseaza in primul rand IMM-urilor. Acesta include spatii pentru industria cinematografica, hale de productie si spatii expozitionale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *