Editorial

Zorzoanele de PR ale Clujului. Dacă se râcâie poleiala se vede mizeria de dedesubt

Periodic apare în presa locală câte o limbuţă despre supercalifragilisticitatea municipiului care are cel mai cel aer nepoluat din lumea cunoscută, mobilitatea cea mai rezilientă, dezvoltarea cea mai dezvoltată şi ospitalitate până în pânzele albe.

În Cluj-Napoca totul este vis şi armonie. Nu se mai vede municipiul de atâta laudă.

Dacă mâine un rector orgolios de la UBB are să decidă că s-a săturat de vechi şi că este cazul să se vândă toate proprietăţile din Cluj-Napoca (minus cele care pot fi transformate în muzeu şi păstrate ca arhive) şi decide să facă un campus modern la Ciurila, o să citim în loc de „laude”, la performanţele municipiului: „deşarte”. Că s-a văzut, cu ocazia pandemiei, că banii sunt acolo unde-i beau studenţii – este singurul loc în care banii din “educaţie” chiar merg după nevoile “educatului”.

Citind titlurile limbuţelor din presa locală şi comparând cu realitatea din teren, să ne întrebăm: cine plăteşte o astfel de publicitate deşănţată pentru Emil Boc şi în care scopuri? Se pregăteşte Maestrul să candideze la ceva mai greu decât Primăria municipiului?

Iar mass media locală şi naţională citeşte numai cu ochelarii lui Boc. Sau după suma de pe facturier şi chitanţier. Umplerea maţului pe moment, a adus municipiul în halul în care este.

Urbanismul de Cumetrie din “Funăria” lui Boc, de exemplu, vine din lăcomia celor din preajma primarului (se ştiu ei care, îi ştiu şi procurorii, dar când zaci în sediul dat şi renovat de Excelenţa Sa, de ce să-ţi faci datoria?) – este una dintre cauzele mizeriei actuale. Lăcomia din birourile municipalităţii clujene a dus la crearea a încă 8-9 dormitoare pe lângă cele făcute pe vremea lui Nea’ Ceaşcă. Nu la crearea unor centre administrative de cartier, grădiniţe, creşe, şcoli de cartier, locuri de muncă, de recreere – aşa cum ar fi fost normal şi firesc în perspectiva dezvoltării comunităţii, nu a bunăstării unor neisprăviţi. Aceste noi dormitoare au dus la lipsa de soluţii pentru blocajele din trafic, la nebunia zilnică din oraş. Şi la poveştile cu peşti despre un metrou.

Aveam Mănăştur, Mărăşti, Grigorescu, Zorilor şi Gheorgheni – cartiere dormitor. Acum, avem, în plus: Dâmbul Rotund, Între Lacuri, Lomb, Calea Baciului, Valea Chintăului, Baciul, Europa, Făgetul, Bună Ziua, Apahida, Someşeniul, Feleacul, Floreştiul, Borhanciul, Gilăul şamd. Azi, mâine vor fi dormitoare ale Clujului şi Dejul şi Turda…

Bine, pentru “urbanismul” din comunele limitrofe, nu este vinovat “urbanismul” clujean, ci lipsa de dialog a lui Boc cu primarii acestora – asta deşi, cică, avem act semnat pentru o Zonă Metropolitană. Dar Maestrul n-a fost capabil să unească comunele din jurul oraşului, dar s-a hărnicit să facă Alianţa Vestului cu care a făcut fix ce a făcut şi cu Zona Metropolitană. Adică nimic.

În nici o zonă în care s-a construit fără cap nu s-a gândit dezvoltare administrativă şi socială, ci numai imobiliară. Cum ziceam, nu există centre civice, creşe, grădiniţe, şcoli, locuri de muncă. Tot “omenetul” din aceste zone este cărat sau se cară, zilnic, către locurile de muncă (şi să-şi rezolve problemele administrative), apoi înapoi către case, în două mari invazii ale arterelor Clujului NaBoca (cea de dimineaţă şi cea de seară). Iar în drumul lor zilnic se lovesc şi de abominaţiile imobiliare centrale. Şi de veşnicele şantiere.

Ce-o să facă administraţia locală când se termină fluxul de studenţi şi turismul medical? Că se va termina, vin din urmă oraşe şi zone care se dezvoltă în acest sens şi, când vor da de modernitate, de curăţenie, amabilitate şi aer cu adevărat respirabil, toţi pacienţii şi studenţii se vor duce în altă parte.

Ce se va alege din bula de prosperitate a Clujului atunci când IT-iştii lui Boc îşi vor fi umplut maţul şi se vor cărăbăni?

Ce propune Boc în afară de zorzoane? Metrou în oraş şi trenuleţe peri-urbane şi peri-anale? Cu ce îi vor hrăni pe clujeni trenuleţele şi metroul: cu vorbe?

Nu există gândire în perspectivă nici măcar în dezvoltarea zonelor de aşa-zise parcuri industriale. Ce avem noi acolo? În general pământul cuiva care a aflat că se va face ceva în zonă şi care a ştiut să-l vândă scump amicilor săi din structurile statului. Apoi avem societăţi ale statului în care s-au aciuat sinecuriştii partidelor politice – e fain să fii plătit de stat, să faci afaceri cu statul şi să urli că eşti liberal. Nici un liberal clujean n-a prea văzut munca din propria sa afacere. Sau, când a văzut-o, a trăit numai în faliment până, cumva, cândva, a fost conectat la ugerul bugetelor statului.

Clujeanul înghesuit în cutiuţa de chibrituri din Mănăştur şi Mărăşti, sau blocul făcut două dintr-unul în Floreşti, se extaziază la zorzoane şi nu vrea să vadă minciunile. Nu vrea să râcâie poleiala şi să vadă mizeria de dedesubt.

Sclipici şi fumuri. O bulă imobiliară pe care nu o să ştim să o gestionăm, cum n-am gestionat-o nici până acum. Şi vietnamezi în locul „meseriaşilor” locali plecaţi în altă parte.

O bulă educaţională şi una a serviciilor medicale. Acum e ieftin şi relativ bun faţă de ceea ce se găseşte în altă părţi din România. Dar Clujul se prăbuşeşte sub povara propriei suficienţe şi „mândrii” de cocalar cu „beemveul” expus pe trotuar în Centru în timp ce el lungeşte un ceai toată ziua pe o terasă de fiţe.

Nici măcar ceasurile petrecute zilnic în trafic nu-i lecuieşte pe aceşti „mândri” clujeni de „mândria” lor prostească!

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *