Sanatate

Zona zoster

Boala infectioasa si contagioasa, zona zoster este produsa de acelasi virus care provoaca si varicela sau varsatul de vant (virusul varicelo-zosterian) si care actioneaza asupra radacinii sau a unui grup de radacini nervoase (a unui nerv) periferice.

Persoanele care au contactat varicela in copilarie, sunt purtatori latenti ai virusului, localizat in ganglionii spinali posteriori, care se reactiveaza continuu.

O serie de factori favorizanti amplifica morbiditatea: scaderea rezistentei/imunitatii organismului sub un prag critic, traumatisme, socuri psihice, boli debilizante (neoplasme, limfoame, leucemii), infectii acute sau cronice (pneumonii, tuberculoza, sifilis), intoxicatii medicamentoase, afectiuni dentare s.a.

Cel mai adesea boala apare primavera, la adulti si la batrani (peste 60 %), dar si copiii o pot contacta uneori (sub 5 %).

Modul de manifestare este specific si se caracterizeaza prin aparitia unei eruptii veziculoase caracteristice pe fond eritematos, localizata pe traiectul unui nerv senzitiv, in special intercostal, toracoabdominal sau toracobranhial (desi se poate intalni, deseori, si  pe ceafa, gat, coapse, organe genitale sau fese, precum si pe fata, in zona ochilor si a maxilarului superior). In cazuri exceptionale (de exemplu, in leucoza si alte forme de neoplasm, dupa terapie imunosupresiva sau cu raze Roentgen) eruptia se poate extinde pe zone intinse ale corpului (herpes diseminat).

De regula, eruptia se face in pusee si este precedata de o serie de prodroame: adenopatie (umflarea ganglionilor senzitivi in care a persistat), oboseala, cefalee, febra, astenie, precum si de durere foarte intensa, resimtita ca o arsura sau ca intepaturi pe traiectul nervului pe care va aparea eruptia. In mai putin de 48 de ore apar placile de culoare rosie, unice sau multiple, congestive, ovalare, de cativa centimetri in diametru. In ziua urmatoare, acestea se acopera de vezicule separate sau confluente, initial rotunjite sau transparente, care se inmoaie si se zbarcesc pentru a se acoperi, in de-a cincea zi, cu o crusta subtire, de culoare galben-bruna, care va cadea dupa 7-14 zile , lasand o cicatrice uneori persistenta, cu o depigmentatie centrala si o hiperpigmentatie periferica.

Alteori, dupa caderea crustelor raman ulceratii care se vindeca foarte incet. In unele situatii, leziunile pot sangera (“zona hemoragica” la bolnavii cu hemopatii) sau se pot necroza (“zona cangrenoasa”, la persoanele debile). In timpul evolutiei bolii (de circa 2-4 saptamani, scurse de la debutul acesteia si pana la vindecarea leziunilor cutanate), durerea este extrem de puternica. Pot aparea, de asemenea, tulburari de gust, lacrimare la masticare, ameteli, varsaturi si pierderea echilibrului, depigmentare sau caderea parului etc.
In functie de localizare, boala poate da diferse complicatii: afectiuni respiratorii (pneumonie), oculare (conjunctivita, keratita, irita), acustico-vestibulare (zgomot in urechi si hipoacuzie sau chiar pierderea completa si ireversibila a auzului), digestive (colici, pareze intestinale, ocluzie intestinala, hematemeaza), nervoase (paralizie faciala temporara, mielita, encefalita) s.a.

Lupta cu boala este grea, chiar daca prognosticul este favorabil. Protocolul terapeutic alopat este sarac in medicamente etiologice eficace. In lipsa acestora, el prevede administrarea de vitamine, sulfamine, antiinflamatoare, antihistaminice, sedative si analgezice.
Roentogenoterapia localizata pe ganglioni rahidieni coespunzatori se practica in cazul durerilor insuportabile, chiar cu riscul iradierii organismului. Repausul la pat si izolarea bolnavilor in prima saptamana de boala, precum si alimentatia hipervitaminizanta a acestora sunt, de asemenea, necesare.

Mai importante sunt masurile profilactice, care constau in repausul si izolarea obligatorie a persoanelor receptive la varicela (in special, copiii), precum si administrarea intramusculara de imunoglobuline normale sau de imunoglobuline umane specifice, cu rol de vaccine antizoster. La bolnavii herpetici cu tumori maligne, rezultate bune se obtin si prin administrarea de interferon.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *