Zoltan Veres, clujeanul ce te ajută să îți schimbi viața prin dezvoltarea inteligenței emoționale

Zoltan Veres e o persoană ce a înțeles, în urma și în cursul a 20 de ani de practică spirituală, faptul că lumea, așa cum o trăim noi, ca oameni, nu e un dat de la natură, ci un construct psiho-emoțional al fiecăruia dintre noi. Orice  schimbare, conștientă sau subconștientă, a paradigmei noastre raționale sau emoționale, rezultă într-o schimbare directă în lumea în care trăim.

Zoltan Veres e emoționalist, trainer și coach, si îi învață pe semenii săi faptul că ei au creat și creează în fiecare moment, majoritatea în mod inconștient, tot ceea ce este în viața lor. Există o legătură cauzală, matematică, extrem de precisă, demonstrabilă, între structurile psiho-emoționale ale ființei umane și viața pe care aceasta o trăiește. Prin dezvoltarea inteligenței emoționale, prin însușirea unor tehnici simple de eliberare emoțională, oamenii au puterea de a se schimba pe sine și de a-și schimba astfel în bine întreaga existență. 

Zoltan Veres a trăit o viață ca fiecare dintre noi, cu suișuri și coborâșuri abrupte, a savurat momentele de împlinire, dar a îndurat și nefericirea fundului prăpastiei, de unde a simțit nevoia unei schimbări majore în viața sa. Ceea ce îi învață el pe ceilalți nu sunt basme și fantasmagorii, ci lucruri trăite și însușite prin prisma propriei experiențe. A avut mereu o înclinație spre astrologie, a studiat și programarea neurolingvistică, dar momentul descoperirii tehnicilor de eliberare emoțională, sau EFT, a fost cel în care a reușit să treacă de la suferințe, traume și neputințe, la o viață împlinită.

Lucrurile sunt cutremurător de simple, dar implică o responsabilitate înfricoșătoare, a fiecăruia, față de propria existență, acesta fiind motivul pentru care sunt greu de acceptat: viața nu ne este influențată de nimeni și de nimic, în afară de propriile noastre structuri psiho-emoționale, care ne definesc acțiunile și rezultatele pe care le obținem. 

Realitatea ne-o formăm fiecare dintre noi, la nivel rațional, emoțional și subconștient. Noi, nu guvernul, nu karma, nu sistemul. Autocontrolul emoțional înseamnă controlul propriei lumi, reprezintă puterea discreționară a fiecăruia de a-și distruge sau de a-și construi pozitiv sinele și ,,realitatea” înconjurătoare. Odată ce accepți acest lucru, și decizi să îți iei destinul, conștient, în propriile mâini, tehnicile pe care le predă și Zoltan Veres te pot ajuta să devii persoana care îți dorești, în armonie cu tine și cu lumea.

Viața de dinainte de adevărata viață

Zoltan s-a născut în Târgu-Mureș, dar, de la un an a crescut în Miercurea Ciuc, până în 1989, când Revoluția l-a prins pe tren cu toată familia, ce se muta la Șimleu Silvaniei. A locuit aici până a venit la facultate la Cluj, la informatică economică, în cadrul ISE-ului de atunci. A absolvit în 2000 și, imediat după terminarea studiilor, s-a angajat în Șimleu Silvaniei, la Regia de Apă-Canal, ca informatician, ulterior transferându-se în Zalău:

,,Orice fac, mă implic foarte mult, ăsta e felul meu de a fi, asta înseamnă că acolo mă implicam și aveam tot felul de idei. M-am implicat în proiecte de investiții și în proiecte de finanțare, proiecte europene, și la unul din cursurile de specializare pe proiecte m-a remarcat directorul de la Zalău de la Regia Apă-Canal, m-a întrebat dacă vreau să lucrez pentru el, și am acceptat. La Zalău am lucrat cu aceeași implicare și am elaborat, împreună cu o echipă de 10-11 oameni, un proiect de finanțare de multe milioane de euro, prin care s-au reabilitat o parte din rețelele de alimentare cu apă și canalizare din Sălaj, Cluj și Satu Mare.”

Un obicei al lui Zoltan, pe care îl consideră acum drept unul foarte constructiv, era cel de a pleca de la locurile de muncă pe care le avea, în momentul în care simțea că se plafonează. Așa că a renunțat la jobul de la Regia de Apă-Canal, pentru un post de economist la o firmă de asigurări. În aceeași perioadă a început să aibă și diverse idei de afaceri pe cont propriu.

Pasiunea pentru astrologie și ,,falimentele” profesionale și personale

Cât locuia la Zalău, Zoltan a cunoscut astrologia, ca și hobby, domeniu în care a devenit foarte bun, începând chiar să țină cursuri și consultații:

,,Consultam, sfătuiam prietenii ca și hobby, dar din ce în ce mai mult. Foarte multă lume îmi cerea ajutorul, cei care știau ce înseamnă astrologia adevărată, acea știință ezoterică, ce nu are nicio legătură cu horoscopul zilnic, care e cea mai mare aberație mercantilă care s-a inventat conex cu astrologia. Practic, ei îmi cereau sfatul în sensul de autocunoaștere, să se cunoască mai bine, să își dea seama de calitățile lor, de defectele lor, și astrologia poate da aceste răspunsuri. Astrologia este o metodă prin care poți să îți descoperi unicitatea, și să știi ce să faci cu ea, oarecum.”

Între timp, Zoltan a început și afacerile pe cont propriu, cu o primă crescătorie de ciuperci, lângă Zalău, după care s-a mutat în Tureni, lângă Cluj, unde a închiriat o ciupercărie mai performantă. Lipsit de experiență antreprenorială, cu aceste două afaceri a pierdut foarte mulți bani, și după falimentele respective, a ajuns și în faliment personal, a și divorțat, urmând ulterior o serie de încercări, mai mult sau mai puțin disperate, de a își reveni.

A avut mai apoi joburi foarte diverse: a făcut și rețele de calculatoare prin țară, service de calculatoare în București, unde a locuit aproape un an, după care s-a mutat înapoi la Cluj, pentru că nu mai suporta Bucureștiul, oraș ce simțea că nu i se potrivește.

Ulterior a fost consultant într-un proiect pilot, prin care s-a instalat, în 250 de comune din țară, internetul prin fibră optică. A fost director regional pe Transilvania pentru o scurtă perioadă, de câteva luni, după care s-au desființat regionalele (,,acolo a fost un alt punct din care nu mi-a fost ușor să-mi revin”), și a început să lucreze cu un prieten ca și alpinist utilitar.

În paralel, în tot acest timp, Zoltan a practicat astrologia și a lucrat cu foarte mulți oameni, a ținut cursuri și workshop-uri, a oferit consultații și a început astfel să înțeleagă mai bine, să ajungă la niște concluzii, legate de felul în care funcționează ființa umană:

,,În general cei care vin la astrolog vin cu o anumită deschidere, vin cu probleme, și am început să înțeleg, dincolo de tot ce înseamnă astrologia, cum funcționează oamenii, pentru că stăteam de vorbă mult cu ei și îmi spuneau foarte multe lucruri. 

Am început să înțeleg niște mecanisme din cum gândesc, partea emoțională din ei, cum se creează blocajele emoționale, cum se pot depăși, și deja era perioada în care știam programare neurolingvistică. În urmă cu câțiva ani studiasem acest domeniu și practic combinarea consultațiilor de astrologie cu programarea neurolingvistică mi-a permis să ajut oamenii mai tehnic și mai concret. Pe lângă că puteam să ofer informații din punctul de vedere al astrologiei, puteam să le ofer ajutorul mult mai tehnic, să facă schimbări în viața lor.

În primul rând, programarea neurolingvistică te ajută să înțelegi modul în care îți formezi realitatea la nivelul minții raționale, prin gândirea pe care o ai, prin limbajul pe care îl folosești, și te ajută ca prin mintea rațională să înțelegi și ce se petrece la nivel subconștient.”

Acum 5 ani a descoperit tehnicile de eliberare emoțională, sau EFT

Acum 5 ani, Zoltan Veres a descoperit tehnicile de eliberare emoțională, sau EFT (Emotional Freedom Techniques), o formă de presopunctură care se folosește pentru a elibera și a reduce tot ce înseamnă stări negative. Întâlnirea cu noul domeniu i-a mutat atenția de la astrologie la zona aceasta de structuri emoționale și practicând EFT, Zoltan și-a redimensionat viața:

,,Am văzut cum funcționează, am înțeles o grămadă de lucruri, am făcut schimbări majore în viața mea, de la a trece de la o stare de neputință – fiind acum 5 ani cu o grămadă de datorii, divorț, suferind, tot felul de traume pe care cumva le purtam în mine, am reușit să le curăț – și practic ce am înțeles a fost modul în care ne formăm structurile psiho-emoționale și modul în care aceste structuri definesc acțiunile și rezultatele pe care le obținem.

EFT-ul este o tehnică de presopunctură preluată din acupunctură. Sunt milioane de oameni care folosesc tehnica asta pe planetă, sunt foarte mulți -  numai eu am avut în față deja câteva mii de persoane. E foarte ușor de învățat și de folosit și de obținut rezultate. Ea constă în dinamizarea unor centri nervoși, a unor puncte, printr-o formă de ciocănit.”

Înainte de a descoperi EFT, Zoltan era disperat de faptul că nu reușea să depășească un anumit nivel de venituri, viața sa intrând astfel într-un declin, deși încercase foarte multe lucruri. Asta, până în momentul în care a văzut un video pe internet, în care un tip făcea EFT, și a început să practice la rândul său. În câteva săptămâni i s-a schimbat starea, în alte câteva săptămâni au început să vină oportunitățile, după care a început să țină workshop-uri prin țară. De atunci a făcut primele grupuri, iar acum 3 ani a început să studieze și să înțeleagă și ce înseamnă inteligența emoțională:

,,Practicând foarte mult EFT și eu personal, și cu oamenii cu care am lucrat, și în grupuri, și obținând niște rezultate măsurabile, super concrete, am început să trag niște concluzii și practic să obțin niște rețete, de cum să faci schimbări în zona asta emoțională, care e atât de complicată pentru oameni în general.

Schimbi niște paradigme la oameni, care rămân șocați să înțeleagă, nu e o chestie ușoară. Le demonstrezi matematic cum au creat inconștient tot ceea ce este în viața lor. Există o matematică extrem de precisă, demonstrabilă, între structurile tale psiho-emoționale și viața pe care o trăiești, dar e o matematică atât de precisă, încât te sperie.

În momentul în care modifici stările tale emoționale, percepțiile tale asupra lumii se schimbă, practic informațiile la care ai acces se schimbă, și, ca atare, dacă ți se schimbă starea, ai puterea să îți schimbi viața.”

20 de ani de practică spirituală

Zoltan Veres împlinește deja 20 de ani de practică spirituală, în care a învățat dintr-o grămadă de cărți și a lucrat cu foarte multe persoane. În acest moment lucrează într-o firmă în care e și asociat, iar ocupația sa este cea de a îi ajuta pe oameni să își schimbe viața, să sporească tot ceea ce înseamnă calitatea vieții, prin dezvoltarea inteligenței emoționale.

În acest sens, sunt organizate grupuri, unde poate să se înscrie oricine. Grupurile au o durată de 3 luni, cu întâlniri săptămânale de câte două ore, când se lucrează la convingeri, cu EFT (,,cum să descoperim convingerile negative și cum să ne schimbăm viața în bine cu EFT”):

,,Grupurile durează 3 luni pentru că e un proces de durată. Orice transformare, eu personal consider că este un proces pas cu pas, pe care trebuie să îl construiești. Nu cred în schimbări bruște – cu orice vehicul care se deplasează cu viteză, dacă vrei să iei o curbă, ori trebuie să încetinești, ori curba aia durează. Și evoluția noastră este exact ca și condusul mașinii: trebuie să fii în mișcare, că altfel nu ajungi nicăieri, dar trebuie să adaptezi viteza și virajele pe care le faci, la condițiile de drum, la ce se petrece în jurul tău. Deci, e nevoie de foarte multă atenție, și grijă, și răbdare.

Ideea de bază este să ai răbdare cu tine, să fii foarte atent, ca să începi să te cunoști, să accepți că 99% din decizii le iei inconștient, și să ai răbdare să schimbi toată treaba asta. Să studiezi, și să schimbi, pentru a obține ceea ce vrei tu în mod conștient. Pentru că, da, te uiți în jurul tău, oamenii își propun tot felul de lucruri, nu le obțin așa cum vor ei, ci diferit, și se consolează. Dar eu știu că se poate ca oamenii să obțină chestiile astea, dar este un proces care durează și care cere efort.”

Zoltan a practicat dintotdeauna, intuitiv, unele dintre aceste tehnici, și după ce și-a cultivat vocația spirituală, teoretic și practic, acum dorește să le transfere semenilor săi cât mai mult din experiența acumulată. În acest sens, ține conferințe, face coaching unu la unu - dar mai puțin în ultima vreme, din cauza lipsei de timp - și organizează prin firma sa traininguri personalizate de dezvoltare a inteligenței emoționale, sau diverse workshop-uri.

Acum scrie două cărți, una despre cum se folosește EFT, și alta, cu 49 de metode de dezvoltare a inteligenței emoționale, care o să fie un fel de manual despre tot ceea ce înseamnă acest domeniu. În planurile sale de viitor este inclusă și implementarea dezvoltării inteligenței emoționale, începând de la copiii de grădiniță, până la adulți, și are în proiect  și crearea unei platforme online pentru promovarea tehnicilor de eliberare emoțională.

,,Nu ai o problemă, ai o soluție!”

Pentru Zoltan Veres există o foarte puternică legătură între ceea ce înseamnă spiritualitate și știință. Toată viața a urmărit să înțeleagă cum se leagă spiritualitatea de știință și, aflând foarte multe lucruri științifice despre creier, a vrut să înțeleagă neapărat și sufletul:

,,Și am făcut legăturile, și pentru mine toate au un sens.”

Pentru el, ,,dezvoltarea personală” nu e doar un concept pe care  li-l facilitează altora. Înainte de a-i învăța pe ceilalți, s-a autoeducat și vindecat emoțional pe sine:

,,Este interesul meu personal să știu cum să nu îmi stric viața, sau să nu mi-o încurc, și să mi-o descurc, și consider că fiecare are acest interes. Adică, poți să stai și să îți plângi de milă, poți să stai supărat și să dai vina pe guvern, sau pe sistem, sau pe karma, sau pe ce vrei tu. Întrebarea este dacă te ajută.

Orice om apelează la mine și intră pe ușă: «Am o problemă!», eu le spun că de fapt problema lor, pentru creierul lor e o soluție. Eu le spun: «Nu ai o problemă, ai o soluție!», și după aceea le explic că pentru creier orice comportament este de fapt normal.”

Zoltan Veres îi învață pe oameni cum să ajungă, prin dezvoltarea inteligenței emoționale, la normalitatea aparte pe care fiecare și-o dorește, și nu la cea creată prin automatisme ale creierului. El îi învață cum să își ia în primire capacitățile cu care au fost înzestrați nativ, cum să devină demiurgi conștienți ai propriilor emoții, gânduri și, în consecință, ai propriei lumi.

foto: Mihai Andrei Popa

Comentarii

Simion Sandu

14.07.2016 23:32

FELICITARI,RESPECT SI ADMIRATIE.

Adauga comentariu